Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
«Τσουχτερές» αυξήσεις
στα ανταποδοτικά τέλη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Υπό τις αντιδράσεις τριών εκ των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς προβλέπονται αρκετά «τσουχτερές» αυξήσεις σε περιαστικές περιοχές, υπερψηφίστηκαν προχθές, από τη συμπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και την παράταξη του κ. Τάσου Βάμβουκα, τα ανταποδοτικά τέλη, που θα ισχύσουν εντός του 2012. 
Στην αρχική εισήγηση, την οποία παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες στο σύνολό της τα «Χ.Ν.», υπήρξαν τελικά τροποποιήσεις αναφορικά με το ύψος των τελών στις περιοχές του Ακρωτηρίου, των Τσικαλαριών, του Μεγάλων Χωραφιών, του Βαρύπετρου, της Αγιάς και του Θερίσου, με τη Δημοτική Αρχή να επισημαίνει, διά στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου Κώστα Πρωτοπαπαδάκη, ότι «θα είναι οι τελευταίες αυξήσεις, οι οποίες γίνονται από την παρούσα Δημοτική Αρχή» και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να καυτηριάζουν το γεγονός ότι άλλα έγραφε η εισήγηση που είχαν στα χέρια τους και άλλα πρότεινε τελικά ο κ. Πρωτοπαπαδάκης. Κριτική ασκήθηκε, επίσης, και για τις προβλεπόμενες αυξήσεις, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.
Ειδικότερα, μετά τις τροποποποιήσεις που έγιναν στην εισήγηση αποφασίστηκαν, κατά πλειοψηφία, τα εξής:
• Για το σύνολο του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων ο συντελεστής για τα οικιακής χρήσης θα είναι 1,83 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο συντελεστής για τα γενικής (επαγγελματικής) χρήσης να είναι 3,90 ευρώ ανά τ.μ. 
Σημειώνεται ότι για τα οικιακής χρήσης ανταποδοτικά τέλη εξαιρούνται συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται (ή δεν θα γίνεται) σε καθημερινή βάση. Αυτές είναι οι εξής:
- Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου: 1,29 ευρώ ανά τ.μ. από 0,82 ευρώ ανά τ.μ. Σε Χωρδάκι και Μουζουρά η τιμή καθορίστηκε στο 1 ευρώ ανά τ.μ.
- Δημοτική Ενότητα Κεραμειών: 0,90 ευρώ ανά τ.μ. (ως έχει).
- Τσικαλαριά: 1,39 ευρώ ανά τ.μ. (ως έχει).
- Μεγάλα Χωράφια: 1,39 ευρώ ανά τ.μ. (ως έχει).
- Αγιά: 1,32 ευρώ ανά τ.μ. (ως έχει).
- Βαρύπετρο: 1,32 ευρώ ανά τ.μ. (ως έχει).
- Θέρισο: 1,32 ευρώ ανά τ.μ. (ως έχει).
• Για τα επαγγελματικής χρήσης ανταποδοτικά τέλη εξαιρείται η Δημοτική Ενότητα Κεραμειών, στην οποία ο συντελεστής παραμένει αμετάβλητος στο 1,50 ευρώ ανά τ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι τα αντίστοιχα τέλη το 2011, που ίσχυσαν την περασμένη χρονιά μετά τη λήψη σχετικών αποφάσεων, το έτος 2010, των πρώην Δημοτικών Συμβουλίων των επτά πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων, αλλά και με σχετική απόφαση του νυν Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, είχαν ως εξής: 
• Σε ό,τι αφορά τις οικίες: Ακρωτηρίου: 0,82 ευρώ ανά τ.μ., Ελευθερίου Βενιζέλου: 1,57 ευρώ ανά τ.μ., Θερίσου: 1,32 ευρώ ανά τ.μ., Κεραμειών: 0,90 ευρώ ανά τ.μ., Νέας Κυδωνίας: 1,29 ευρώ, ανά τ.μ., Σούδας: 1,39 ευρώ ανά τ.μ., Χανίων: 1,97 ευρώ ανά τ.μ.
• Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματικούς χώρους: Ακρωτηρίου: 2,10 ευρώ ανά τ.μ., Ελευθερίου Βενιζέλου: 3,72 ευρώ ανά τ.μ., Θερίσου: 2,80 ευρώ ανά τ.μ., Κεραμειών: 1,50 ευρώ ανά τ.μ., Νέας Κυδωνίας: 2,85 ευρώ ανά τ.μ., Σούδας: 2,45 ευρώ ανά τ.μ., Χανίων: 4,80 ευρώ ανά τ.μ.
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης σε δηλώσεις του ανέφερε πως «για να μη φοβίζουμε τους Χανιώτες ότι ο Δήμος αρχίζει αυτή τη στιγμή να βάζει το δικό του χαράτσι, θέλουμε να πούμε ότι δυστυχώς η υπηρεσία αυτή είναι απόλυτα ανταποδοτική, δηλαδή στον βαθμό που τα χρήματα δεν μπορέσουν να εισπραχθούν (φέτος είχαμε απώλειες 7% στις εισπράξεις λόγω μη δυνατότητας πληρωμής εξαιτίας της μείωσης της επαγγελματικής χρήσης χώρων), εκ των πραγμάτων θα μειωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες».
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης ανακοίνωσε, ακόμη, ότι «επειδή ο Δήμος Χανίων έχει χάσει δύο πολύ μεγάλα έσοδα, αυτά των οικοδομικών αδειών και των αυθαιρέτων, δημιουργήσαμε ισοδύναμα μέτρα, τα οποία συνίστανται στην επιβολή τέλους για τους στύλους της ΔΕΗ και του ΟΤΕ καθώς και στους τηλεφωνικούς θαλάμους. Τα συγκεκριμένα χρήματα θα μπορέσει ο Δήμος να τα χρησιμοποιήσει σε έργα που θα κάνει μέσα στο 2012. Νομίζουμε ότι με βάση αυτή την τιμολογιακή πολιτική θα ισοσταθμίσουμε τις απώλειες που έχουμε από τα αυθαίρετα και τις οικοδομικές άδειες».
Τέλος, γνωστοποίησε πως «σε ό,τι αφορά την παραλία γίνεται μια προσπάθεια έκπτωσης 50% αν τοποθετηθούν ψάθινες ομπρέλες ειδικών προδιαγραφών, τις οποίες θα θέσει ο Δήμος υπόψιν των ενδιαφερομένων μέσα στον Ιανουάριο, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος».

1 σχόλιο:

  1. Αφού ο κ. Αντιδήμαρχος θέλει να πριμοδοτήσει την αντικατάσταση των πλαστικών αλεξηλίων με ψάθινα, εμείς δε θα διαφωνήσουμε αλλά ας κάνει ένα βήμα παραπάνω κι ας προκηρύξει έναν διαγωνισμό για το σχεδιασμό ενός αλεξηλίου που θα παραχθεί στα Χανιά με ντόπιους μαστόρους. Ντόπια υλικά, βέβαια δεν έχομε, αλλά στην ανάγκη, ας χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα από του ολυμπιακούς φοίνικες που έχουν ήδη καταβροχθισθεί από τα ξενικά κόκκινα σκαθάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή