Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Περί έργων
στα Χανιά
και αλλού 


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Αντιπαράθεση, προχθές, στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για την “πατρότητα” συγκεκριμένων έργων που εκτελούνται από πέρυσι στα Χανιά.
Με τον πρώην αντιδήμαρχο επί οκτώ χρόνια και νυν δημοτικό σύμβουλο της παράταξης “Χανιά - 21ος αιώνας” Άρη Παπαδογιάννη, να εξανίσταται, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι δεν αναφέρει πως μια σειρά από έργα τα οποία εκτελούνται στην πόλη εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο, σχεδιάστηκαν και “ωρίμασαν” μελετητικά επί δημαρχίας Κυριάκου Βιρβιδάκη.
Ως πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, ο κ. Παπαδογιάννης ανέφερε το παλιό Τελωνείο, για το οποίο, όπως είπε, όλα ήταν έτοιμα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πλην μιας γεωλογικής μελέτης και πρόσθεσε ότι, ως εκ τούτου, η δημοπράτηση του έργου καθυστέρησε σημαντικά.
Στον κ. Παπαδογιάννη απάντησε ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξυνίδης, λέγοντας ότι «όπως εσείς για οκτώ χρόνια κάνατε αυτά που σχεδίασε ο Τζανακάκης, έτσι κι εμείς θα υλοποιήσουμε αυτά που εσείς έχετε προγραμματίσει. Σε όλες τις Δημοτικές Αρχές υπάρχει μια συνέχεια».
Ωστόσο, η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Ξυνίδη αδικεί τόσο την προηγούμενη Δημοτική Αρχή όσο και τη σημερινή.
Διότι όπως στην οκταετία Βιρβιδάκη όλα τα έργα που εκτελέστηκαν δεν είχαν προγραμματιστεί από τον προηγούμενο δήμαρχο Γιώργο Τζανακάκη, έτσι και στη θητεία του νυν δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη, όποτε και αν αυτή ολοκληρωθεί, δεν -θα- είναι όλα τα έργα συνέχεια της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
Σε κάθε περίπτωση, “παιχνίδια” με την “πατρότητα” των έργων παρατηρούνται, άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό, κάθε φορά που υπάρχει αλλαγή διοίκησης σε έναν Δήμο και όχι μόνο.
Είναι μια πρακτική εκ του πονηρού που, συνήθως, πιάνει!
Διότι η πλειονότητα των πολιτών, που αγνοεί την πολυπλοκότητα και τη γραφειοκρατία των διαδικασιών, οι οποίες απαιτούνται για την “ωρίμανση” και τη χρηματοδότηση ενός έργου, θυμάται, συνήθως, μόνο εκείνον που το εκτέλεσε και σπανίως εκείνον που το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε και το προχώρησε προκειμένου να είναι δυνατή η δημοπράτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου