Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Αξιωματικοί”
και “στράτευμα”


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, ως γνωστόν, θα γίνουν με λίστα. Δηλαδή, αν, για παράδειγμα, η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα πανελλαδικά και στα Χανιά εκλέξει τρεις βουλευτές, αυτοί θα είναι οι τρεις πρώτοι της λίστας.
Τη σειρά της λίστας, επίσης ως γνωστόν, την καθορίζει η ηγεσία κάθε κόμματος. Για λόγους ηθικής τάξεως η σειρά στη λίστα δεν μπορεί να καθοριστεί χωρίς να ληφθεί υπόψιν, πολύ σοβαρά, το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης και συγκεκριμένα ο αριθμός των σταυρών που έλαβε κάθε υποψήφιος βουλευτής.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο κόμμα πανελλαδικά, ενώ στα Χανιά κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με ποσοστό 13,93% (12.649 ψήφοι) έναντι 51,11% το 2009 (50.807 ψήφοι). Ελέω και του εκλογικού νόμου δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή για πρώτη φορά μετά το 1974!
Μετά τις εκλογές ο κ. Σήφης Βαλυράκης, τρίτος σε αριθμό σταυρών στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος και το κόμμα αποφάσισε την κενή θέση στο ψηφοδέλτιο να καταλάβει ο κ. Κώστας Μουντάκης.
Τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκε ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, επειδή ο κ. Μουντάκης κατέλαβε, με αποκλειστική ευθύνη και απόφαση της Ιπποκράτους, την τρίτη θέση στη λίστα, με μια μικρή μερίδα στελεχών του Κινήματος να επισημαίνει ότι αυτό δεν ήταν σωστό.
Καμία αντίρρηση.
Επί της ουσίας, ωστόσο, τι άλλαξε; Κατέλαβε ο κ. Μουντάκης εκλόγιμη θέση; Υπάρχει περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει εντυπωσιακά τη δύναμή του, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο, ώστε να εκλέξει στα Χανιά τρεις βουλευτές; Προφανώς, όχι.
Ο εξαιρετικά δύσκολος στόχος είναι η, υπό προϋποθέσεις, εκλογή ενός και μόνο βουλευτή. Με κυρίαρχη, φυσικά, στόχευση τη συσπείρωση των όποιων δυνάμεων θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια χρήσιμη και αναγκαία πολιτική δύναμη αλλαγής για τον τόπο, παρά τα πολλά και σημαντικά λάθη του παρελθόντος.
Ως εκ τούτου, λογικές εσωστρέφειας και μιζέριας δεν βοηθούν, ειδικά πριν από μία εκλογική μάχη, που χρειάζεται συστράτευση, συμπόρευση και κοινός βηματισμός.
Το γεγονός, βέβαια, ότι τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στα Χανιά, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, όχι μόνο δεν μπορούν να βρουν τον βηματισμό τους, αλλά αδυνατούν ακόμη και να υπερασπιστούν στοιχειωδώς όσα σωστά και σημαντικά έκανε το κόμμα τους τα περασμένα χρόνια -γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, υπήρξαν αρκετά τέτοια- καταδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο την ουσιαστική έλλειψη “αξιωματικών” από το πεδίο της μάχης.
Χωρίς “αξιωματικούς”, ωστόσο, ή με λιγοστούς να αναλαμβάνουν το πολλαπλάσιο βάρος της μεγάλης ευθύνης, το όποιο συντεταγμένο “στράτευμα” κινδυνεύει να μετατραπεί σε “ασκέρι ατάκτων”, με τραγικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου