Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 26/2/2009

Τουρισμός:
Δεν πάμε
καθόλου καλά!


Στις 13 Φεβρουαρίου έγινε ένας μικρός απολογισμός της συμμετοχής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού.

Ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός τότε, δηλώνοντας ότι τα στοιχεία, μέχρι εκείνη τη στιγμή, έδειχναν πως «η χρονιά του 2009 θα είναι μια καλή χρονιά. Πιθανόν να μην προσεγγίσουμε τα περυσινά επίπεδα, αλλά δεν το θεωρώ και αδύνατο».

Μακάρι τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Αρχοντάκης να αποδειχθούν αληθινά. Ωστόσο, τα μηνύματα από την «πιάτσα» είναι εντελώς διαφορετικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα, καταγράφεται μία πολύ μεγάλη μείωση των κρατήσεων από τη Σκανδιναβία, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 40%!

Ειδικότερα, η μείωση των κρατήσεων από Δανία, Σουηδία και Νορβηγία κυμαίνεται από 30% έως 40%, ενώ η μείωση από Φινλανδία κυμαίνεται από 10% έως 20%. Με δεδομένο ότι οι Σκανδιναβοί αποτελούν το 70% των επισκεπτών στο Νομό Χανίων αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν δεν υπάρξει αντιστροφή του κλίματος, τότε, κοινώς, θα... κλάψουν μανούλες!

Τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα βελτιώνεται, αλλά όχι σημαντικά. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι θα σημειωθεί μία κάποια αύξηση στις κρατήσεις, αλλά θα υπάρξει γενικότερα μια μείωση σε σχέση με την περυσινή τουριστική περίοδο, που θα κυμαίνεται από 15% έως 20%!

Ηδη, μάλιστα, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία έχουν αναπροσαρμόσει τα συμβόλαια που είχαν με τα ξενοδοχεία. Έχουν ζητήσει, δηλαδή, και έχουν πετύχει, σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, τη μείωση στις τιμές των συμβολαίων κατά τουλάχιστον 10%, ενώ υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις ακύρωσης συμβολαίων!

Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί -και αυτό δεν είναι κινδυνολογία, αλλά σοβαρό ενδεχόμενο- να ζητηθεί από ξενοδόχους περαιτέρω μείωση στις τιμές, αν όσο οδεύουμε προς το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου -περί τις αρχές Απριλίου- δεν υπάρξει βελτίωση στα νούμερα των κρατήσεων!

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο -απευκταίο, αλλά όχι απίθανο- είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στον τουριστικό τομέα, δημιουργώντας συνθήκες μεγάλης οικονομικής πίεσης στους ξενοδόχους, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται, μεταξύ των άλλων, και στις θέσεις εργασίας (περικοπές σε προσωπικό).

Ηδη, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία μείωση των τιμών -της τάξεως του 20% έως 25%- στα «πακέτα» που προσφέρουν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία φέτος, συγκριτικά με πέρυσι.

Παράλληλα, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, προκειμένου να μη «σπάσουν» τις τιμές. Προκειμένου, δηλαδή, να μην αναγκαστούν να προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές σε «πακέτα» διακοπών (μία εβδομάδα με 100 ή 150 ευρώ). Και αυτό γιατί, αν οι πελάτες τους συνειδητοποιήσουν ότι θα μπορούν, την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή, να κλείνουν τις διακοπές τους σε πολύ χαμηλές τιμές, τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο.

Μήπως τα τουριστικά γραφεία, εκμεταλλευόμενα τη διεθνή οικονομική συγκυρία, επιχειρούν να πετύχουν ακόμη καλύτερες τιμές, πιέζοντας τους ξενοδόχους; Το ερώτημα είναι λογικό, αφού κατά καιρούς έχουν υπάρξει τέτοια φαινόμενα, ωστόσο, φαίνεται πως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά τη φετινή χρονιά.

Εν κατακλείδι: τα μηνύματα είναι δυσοίωνα. Η χρονιά προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αν οι προβλέψεις επαληθευτούν, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σε δύσκολη θέση, εκτός από τους ξενοδόχους, θα βρεθούν και όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές, αφού ο τζίρος τους θα είναι αισθητά μειωμένος.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Ας ελπίσουμε ότι η «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας θα πληγεί το δυνατόν λιγότερο από την αρνητική οικονομική συγκυρία. Διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς για το σύνολο της τοπικής μας οικονομίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου