Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 5/5/2009


Γρήγορο πλοίο
στα Χανιά
και... αιρετοί


Την ανάγκη δρομολόγησης γρήγορου πλοίου στη γραμμή Χανιά - Πειραιάς επισημαίνει, για άλλη μία φορά, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης. Καλά κάνει. Άλλωστε, ο ρόλος ενός αιρετού είναι να διεκδικεί ό,τι καλύτερο για τον τόπο του, ακόμη και όταν κρίνει ότι χρειάζεται να κινηθεί εκτός αρμοδιότητας.

Θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον τόπο ενδεχόμενη δρομολόγηση ενός ταχύπλοου; Με βάση την εμπειρία που ήδη υπάρχει, η απάντηση είναι αναμφισβήτητα καταφατική. Κατά συνέπεια, αναμενόμενο -λογικά- θα ήταν όλοι οι αιρετοί, βουλευτές και δήμαρχοι, να στηρίξουν ουσιαστικά και ενεργά τη συγκεκριμένη πρόταση. Για το καλό της τοπικής οικονομίας, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Θα το πράξουν; Δεν είμαι καθόλου βέβαιος! Τουλάχιστον για ορισμένους απ’ αυτούς...

Ευρωπαίοι ποινικολόγοι
και δολοφονία
Χορευτάκη




Στις 24 και 25 Απριλίου έγινε στη Μαδρίτη της Ισπανίας, το τακτικό συνέδριο (φωτ. κάτω) της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (Εuroperan Criminal Bar Association). Σε αυτό συμμετείχαν και τρία μέλη της Ένωσης από την Ελλάδα.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, μεταξύ των άλλων θεμάτων που τέθηκαν, ήταν και η περίπτωση του Χανιώτη Μανώλη Χορευτάκη, ο οποίος, ένα περίπου χρόνο πριν, στις 16 Μαΐου 2008, δολοφονήθηκε, σε δημόσιο δρόμο του Ρεθύμνου, από πρώην ισοβίτη, ο οποίος, είχε αποφυλακιστεί με όρους, κατά παράβαση, όπως έχει καταγγελθεί, των νομίμων προϋποθέσεων και των πραγματικών δεδομένων.

Στο συνέδριο επισημάνθηκε, από τον εισηγητή του θέματος, ποινικολόγο Αλέξη Αναγνωστάκη, πως, κατά τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κυκλοφορεί ελεύθερος και ασφαλής, στην χώρα του. Και κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει υποχρέωση, να εγγυάται και να εξασφαλίζει, το στοιχειώδες δικαίωμά του αυτό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης, η Ελληνική Δημοκρατία, έπρεπε να είχε εξασφαλίσει, να μην κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους ο επικίνδυνος κακοποιός και συγκεκριμένα να μην είχε διακοπεί η ποινή της κάθειρξης που έκτιε για προηγούμενα κακουργήματα.

Η παραβίαση των άνω υποχρεώσεων συνιστά μη συμμόρφωση της χώρας, στις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αυτές απορρέουν, εκ της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή σύμβαση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Περίπτωση επανάληψης της παραβίασης τέτοιας υποχρέωσης, δημιουργεί κίνδυνο αποβολής της χώρας μας, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης, υπογράμμισε ο Έλληνας ποινικολόγος.

Αυτό, βέβαια, σε τελική ανάλυση, είναι ελάσσονος σημασίας. Σπουδαιότερο είναι ότι περίπτωση επανάληψης της παραβίασης τέτοιας υποχρέωσης ελοχεύει τον κίνδυνο να έχουμε και... άλλες περιπτώσεις Χορευτάκη. Και αυτό είναι κάτι που η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να αποτρέψει.

Υποψήφιος
βουλευτής ξανά
ο Σήφης Βαλυράκης;





Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης. Η συνέντευξη θα δοθεί στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΠΑΣΟΚ. Θέμα της, όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Τύπου -σημαίνει κάτι αυτό;- του κ. Βαλυράκη, οι «τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και οι ευρωεκλογές».

Η συνέντευξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο κ. Βαλυράκης σκέφτεται, εδώ και μερικούς μήνες, να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά. Υπενθυμίζω ότι ο πρώην υπουργός είχε εκλεγεί το 2000 -πίσω από τους κ. Μανώλη Σκουλάκη και Ευτύχη Δαμιανάκη- όχι όμως και το 2004, ενώ το 2007 δεν είχε «κατέβει» υποψήφιος.

Θα το πράξει σε αυτές τις εθνικές εκλογές, που οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι αν έλθει πρώτο κόμμα πανελλαδικά θα εκλέξει σίγουρα δύο βουλευτές στα Χανιά και υπό προϋποθέσεις τρεις; Είναι δεδομένο ότι θα ερωτηθεί αύριο για τις προθέσεις του. Δεν είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι θα τις αποσαφηνίσει, αφού άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του υποστηρίζουν ότι δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνέντευξη του κ. Βαλυράκη αναμένεται με ενδιαφέρον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου