Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Παχύσαρκα 4 στα 10 Χανιωτάκια


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Τέσσερα στα δέκα παιδιά στα Χανιά είναι παχύσαρκα, αποτέλεσμα, κυρίως, της κακής διατροφής και της έλλειψης άσκησης. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή από παιδιάτρους κρούουν, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, το καμπανάκι του κινδύνου για πάρα πολλές οικογένειες, οι οποίες καλούνται να αλλάξουν συμπεριφορές προκειμένου τα παιδιά τους να καταφέρουν να επανέλθουν και πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους.
Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Εύα
Μπαλωμενάκη και η υπεύθυνη του Ιατρείου για την παιδική παχυσαρκία της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, Άρτεμη Βασιλειάδη τόνισαν χθες την ανάγκη αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και όχι μόνο, επισημαίνοντας ότι τα επίσημα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά της παχυσαρκίας στα Χανιά είναι λίαν ανησυχητικά.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα: «Παιδική παχυσαρκία - κανόνες σωστής διατροφής παιδιών και εφήβων», που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών «Πρόληψη: πρόταση ζωής», το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Χανίων.
Ειδικότερα, η κα Μπαλωμενάκη σημείωσε ότι «από το Νοσοκομείο και τις στατιστικές που έχουμε στα χέρια μας, αλλά και από τις εργασίες του κ. Καφάτου, ο οποίος επί τρία χρόνια παρακολουθούσε τον παιδικό πληθυσμό στα Χανιά, έχει φανεί δυστυχώς ότι ένα 40% των παιδιών στα Χανιά είναι παχύσαρκα».
Η κα Μπαλωμενάκη υπογράμμισε ότι «το νούμερο είναι πάρα πολύ μεγάλο, γι' αυτό κι εμείς σκεφθήκαμε, μέσα στα πλαίσια της Παιδιατρικής Κλινικής, να ανοίξουμε ένα ιατρείο, που θα ασχολείται με την παιδική παχυσαρκία. Σε αυτό το τμήμα είναι υπεύθυνη η κα Βασιλειάδη. Η προσφορά της είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τα παιδιά έρχονται με τους γονείς τους μαζί. Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά δυστυχώς ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Δεν μπορεί μία γιατρός και μία διαιτολόγος, η κα Κανιτσάκη που δουλεύει μαζί με την κα Βασιλειάδη, να λύσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα του Νομού. Ούτε φτάνει η ενημέρωση σε αυτό το επίπεδο. Χρειάζονται άνθρωποι να πάνε στα σχολεία, να μιλήσουν, να συμμορφώσουν τα κυλικεία με σύγχρονους κανόνες διατροφής, να κάνουν μία πιο ουσιαστική παρέμβαση στη διατροφή των παιδιών και των εφήβων, σε δεύτερη φάση, ούτως ώστε να έχουμε αποτελέσματα. Ας πούμε ότι εμείς εδώ απόψε βάζουμε ένα λιθαράκι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα», κατέληξε η κα Μπαλωμενάκη
Από την πλευρά της, η κα Βασιλειάδη σημείωσε ότι «το ιατρείο για την παιδική παχυσαρκία λειτουργεί από το έτος 2000 και ήταν μια ιδέα της διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής και πολύ καλά το έκανε, γιατί πραγματικά είχαμε παρατηρήσει ότι στα ιατρεία έρχονταν παιδιά με το πρόβλημα της παχυσαρκίας, οπότε έπρεπε κάτι να κάνουμε γι' αυτό. Αποδείχθηκε ότι ο παιδίατρος παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο να κατευθύνει την οικογένεια και το παιδί».
Η κα Βασιλειάδη πρόσθεσε ότι «έχουν περάσει μέχρι τώρα 480 παιδιά, τα οποία βέβαια επισκέπτονται το ιατρείο με ένα χρόνο παρακολούθησης από έξι μήνες έως ένα χρόνο. Στον χρόνο αυτό προσπαθούμε να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά γονιών και παιδιών, πάντα με τη βοήθεια της διαιτολόγου κ. Κανιτσάκη, που είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της και έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά», ανέφερε και συνέχισε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι πραγματικά ο κάθε παιδίατρος πρέπει να ανοίξει μία πόρτα στην οικογένεια που έχει το πρόβλημα και όχι μόνο. Δηλαδή η παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του παιδιάτρου. Ο παιδίατρος κατευθύνει σωστά γιατί είναι αυτός που ξέρει την οικογένεια και το προφίλ του παιδιού και είναι πάρα πολύ σημαντικό -όπως έχουμε διδαχθεί στο ιατρείο- ότι το κάθε παιδί θέλει εξατομικευμένη παρακολούθηση. Δεν χρειάζονται ειδικά διαιτολόγια, χρειάζονται κανόνες υγιεινής διατροφής και στήριξη για την τροποποίηση της συμπεριφοράς γονιών και παιδιών».
Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων Γιώργος Αρχοντάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου