Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Εξοντωτικές ποινές
σε πρατηριούχους

1,5 εκατ. ευρώ
καλούνται
να πληρώσουν
δύο ιδιοκτήτες
βενζινάδικων!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Την έντονη αγανάκτηση της Διοίκησης της Ένωσης Βενζινοπωλών στα Χανιά έχει προκαλέσει η επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε δύο πρατηριούχους, ύψους 947.832,88 ευρώ και 562.835,90 ευρώ αντίστοιχα, για τη μη έγκαιρη καταχώρηση στοιχείων αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης στο σύστημα «Ηφαιστος».
Ανάλογα πρόστιμα επιβάλλονται τούτο το διάστημα σε αρκετούς από τους 3.417 συνολικά παραβάτες, σε όλη τη χώρα, οι οποίοι καταγγέλουν ότι αν και διαπιστωμένα πρόκειται για «απλές τελωνειακές παραβάσεις», για τις οποίες θα πρέπει όντως να τους επιβληθούν ανάλογες κυρώσεις, το κράτος τους αντιμετωπίζει ως μεγαλολαθρέμπορους.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων και αναπληρωτής γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Βαγγέλης Κώτσος, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», επεσήμανε ότι «συνάδελφος που διατηρεί βενζινάδικο στην επαρχία του Νομού Χανίων κλήθηκε από την Τελωνειακή Αρχή να δώσει κατάθεση για το θέμα αυτό καθώς του έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 562.835,90 ευρώ. Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα και ενδεχομένως να κλείσει και πολύ σύντομα το βενζινάδικό του. Δεν μιλάμε για κανένα ούτε μεγαλοβενζινά ούτε μεγαλέμπορο. Κλήθηκε να απολογηθεί για το πρόστιμο αυτό. Ήρθα σε επαφή και με τη Διεύθυνση του Τελωνείου και με τους αρμόδιους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν βέβαια τη δουλειά τους. Έχουν κατανοήσει το πρόβλημα, συμφώνησαν μαζί μου ότι σαφώς δεν υπάρχει θέμα λαθρεμπορίας ή φοροδιαφυγής, αλλά οι άνθρωποι εφαρμόζουν τους νόμους. Υπάρχει και άλλος συνάδελφός μας, εδώ στα Χανιά, στον οποίο έχει επιβληθεί πρόστιμο κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα», υπογράμμισε ο κ. Κώτσος.
Ο ίδιος σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.», ότι «βεβαίως θα πρέπει να υπάρξουν πρόστιμα για την καθυστέρηση αυτή, όπως μπαίνουν σε ανάλογες περιπτώσεις, για να μην το ξανακάνουν. Αφού μέσα από το σύστημα αυτό φαίνεται ξεκάθαρα -από ελέγχους που διενεργεί και μπορεί να διενεργήσει οποιαδήποτε υπηρεσία- ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος απόκρυψης, λόγω σκοπιμότητας, των στοιχείων αυτών».
Ο κ. Κώτσος επεσήμανε ότι για το συγκεκριμένο θέμα «έχουμε ενημερώσει με επιστολές μας όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τα κόμματα. Καλούμε τα κόμματα, αφού ενημερωθούν, να πάρουν θέση στο συγκεκριμένο πρόβλημα πριν φτάσουμε στο σημείο να δούμε πράγματα και κινήσεις, που δεν θα είναι ό,τι καλύτερο. Διότι πολλοί άνθρωποι έχουν έρθει σε πολύ μεγάλο αδιέξοδο. Είναι πολύ πιθανό να δούμε συναδέλφους στη φυλακή ή συναδέλφους να προχωρούν σε απερίσκεπτες πράξεις. Και εν πάση περιπτώσει όλα αυτά για ποιον λόγο; Επειδή δεν καταχώρησαν έγκαιρα στο σύστημα "Ήφαιστος" τις κινήσεις τους».
Ο κ. Κώτσος γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «την περασμένη Τρίτη, σε επαφή που είχαμε, ο κ. Οικονόμου δεν ήθελε ούτε καν να μας δει. Ήθελε να μας αποφύγει. Μετά από πολύ μεγάλη πίεση και αφού δεν καθίσαμε ούτε καν σε ένα τραπέζι είπαμε δυο λέξεις και χωρίσαμε σε πολύ μεγάλη ένταση. Δυστυχώς αυτός ο άνθρωπος για να γλυτώσει τον εαυτό του, δεν τον ενδιαφέρει όχι μόνο η τύχη του Καπελέρη, αλλά ούτε η τύχη 3.500 διακινητών πετρελαίου».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων έκανε λόγο για «παιχνίδι για εσωκομματικούς λόγους και ανταγωνισμούς», επισημαίνοντας ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση «θελήσανε ίσως να προσβάλουν το Υπουργείο Οικονομικών για να "κάψουν" κάποιον. Αυτό, στις πλάτες μας. Διότι στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών "έκαψε" τον κ. Καπελέρη, έμεινε αλώβητο και από 'κει και πέρα την τροπολογία που υπήρχε στο προσχέδιο του νόμου για τα πρόστιμα αυτά, την τράβηξαν πίσω, φοβούμενοι ότι μετά από όλο αυτόν τον θόρυβο δεν θα τους έκανε και καλό στο προφίλ τους. Χωρίς να μπούνε στη διαδικασία να σκεφθούν οι άνθρωποι αυτοί, τόσο ο κ. Οικονόμου όσο και όσοι είναι γύρω του, ότι με αυτό θα έπαιρναν στον λαιμό τους πολλές χιλιάδες ανθρώπους, τις οικογένειές τους και τους εργαζομένους σε αυτούς. Δεν υπάρχει λοιπόν κάποια κάλυψη σε μία συντεχνία. Υπάρχει μία αδικία, η οποία πρέπει να διορθωθεί», κατέληξε ο κ. Κώτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου