Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Θλιβερή
«διάκριση»
για την Κρήτη!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Το «καμπανάκι κινδύνου» έχει χτυπήσει πολλάκις, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και μάλιστα σε έντονο βαθμό.
Η πατρίδα της διάσημης ανά τον κόσμο κρητικής διατροφής έχει το θλιβερό προνόμιο, τα τελευταία χρόνια, να διαθέτει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό παχύσαρκων παιδιών, συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιφέρειες όλης της Ευρώπης!
Στα Χανιά, 4 στα 10 παιδιά είναι παχύσαρκα, σύμφωνα με στοιχεία που επισημάνθηκαν χθες, από παιδιάτρους του Νοσοκομείου Χανίων.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει κατ' αρχάς ότι αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στη διατροφή τους και εν γένει στην καθημερινότητά τους, από παχύσαρκα παιδιά θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες. Με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την υγεία τους και γενικότερα για το επίπεδο ζωής τους.
Σημαίνει, επίσης, ότι το ακολουθούμενο διατροφικό μοντέλο είναι λανθασμένο και θα πρέπει να αλλάξει. Τόσο εντός της οικογένειας, όσο και εκτός, με έμφαση το σχολικό περιβάλλον και τα κυλικεία.
Σημαίνει, ακόμη, ότι την εποχή του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του dvd και της τηλεόρασης, όλο και λιγότερα παιδιά ασχολούνται ενεργά και συστηματικά με τον αθλητισμό.
Οι διαπιστώσεις είναι λίαν ανησυχητικές. Τα δεδομένα γνωστά. Και οι συνέπειες, σε βάθος χρόνου, θλιβερές. 
Προτάσεις και λύσεις για το μείζον αυτό θέμα δίνει, εδώ και δέκα χρόνια, το ιατρείο που έχει δημιουργηθεί εντός της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, ενώ και αρκετοί παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς για θέματα διατροφικής συμπεριφοράς.
Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. Απαιτείται γενικότερη κινητοποίηση, πρωτίστως από τους ίδιους τους γονείς, από την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και από -άμεσα ή έμμεσα- εμπλεκόμενους φορείς, ακόμη και από την Αυτοδιοίκηση.
Κι επειδή, παρά τα περί αντιθέτου... θρυλούμενα, η μετάβαση από την παχυσαρκία στο... φυσιολογικό βάρος είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία ακόμη και για τα παιδιά, όσο πιο νωρίς διαγνωστεί το πρόβλημα και παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.
Διαφορετικά, η πατρίδα της κρητικής διατροφής δεν θα είναι πλέον μόνο η πατρίδα των παχύσαρκων παιδιών σήμερα, αλλά και αυτή των παχύσαρκων ενηλίκων στο προσεχές μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου