Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Υποψήφιος ξανά
ο Σήφης Βαλυράκης


Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εθνικές εκλογές ανακοίνωσε σήμερα, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.
Αναλυτικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βαλυράκης επισήμανε τα εξής:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σας κάλεσα σήμερα γιατί από αύριο ξεκινά ουσιαστικά και τυπικά η εκλογική εκστρατεία που αφορά τις ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία γι’ αυτό και η ψήφος σε αυτές είναι αρκετά χαλαρή. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου όμως μπορούν υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Είναι ατυχές γεγονός, ότι η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε με την συγκάλυψη ενός ακόμα σκανδάλου που αφορά τις επιδοτήσεις των «άγονων γραμμών» της ακτοπλοΐας του Αιγαίου. Το σκάνδαλο αυτό ήλθε να προστεθεί στην ήδη μακριά σειρά κυβερνητικών σκανδάλων της Ν.Δ. Μια ακόμα κατάφορη πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα. Είναι μείζον το θέμα που δημιουργήθηκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς συγκάλυψης, και τους πολιτικούς εκβιασμούς, με αποκορύφωμα τη «λευκή ψήφο» στη Βουλή, της περιβόητης πια υπόθεσης του πρώην υπουργού Αιγαίου της Ν.Δ., Α. Παυλίδη. Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει την αίσθηση που δημιουργείται στους πολίτες ότι ισχύει καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Κυβερνητική υποχρέωση είναι η αποτελεσματική και φερέγγυα διακυβέρνηση. Υποχρέωση της αντιπολίτευσης είναι ο έλεγχος και η καταγγελία. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν καταγγέλλονται από το ΠΑΣΟΚ κρούσματα διαφθοράς. Είναι απαράδεκτο να απαντά επικοινωνιακά η Ν.Δ. ότι «κάθε αναφορά σε σκάνδαλο σε συνθήκες κρίσης είναι πράξη ανευθυνότητας». Να φροντίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να μην συμβαίνουν σκάνδαλα, όταν συμβαίνουν να αποκαλύπτονται στο άπλετο φως της πλήρους διαφάνειας και όχι να μεθοδεύεται κουκούλωμα και παραγραφή τους. Βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός, είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει την κοινοβουλευτική τετραετία «πάση θυσία». Ο Κ. Καραμανλής χρησιμοποιεί διπλή πολιτική γλώσσα και προσπαθεί να εξαγοράσει πολιτικό χρόνο σε βάρος της ποιότητας διακυβέρνησης της χώρας. Είναι αδιανόητο να συγκαλύπτονται από την κυβερνητική πλειοψηφία, σκάνδαλα που αποδεδειγμένα στοίχισαν δισεκατομμύρια στον φορολογούμενο έλληνα, σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens, αυτό των αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, της μονής Βατοπεδίου, των ομολόγων στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Είναι νομίζω αυτονόητο ότι επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση οι πολίτες να απαιτούν πρόσθετες εγγυήσεις, φερέγγυας και διαφανούς διαχείρισης από τα πολιτικά κόμματα. Αν συνεχιστεί η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσομε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

EYΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Οι ευρωεκλογές συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία γι’ αυτό και η ψήφος σε αυτές είναι αρκετά χαλαρή. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου όμως μπορούν υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Είναι ατυχές γεγονός, ότι η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε με την συγκάλυψη ενός ακόμα σκανδάλου που αφορά τις επιδοτήσεις των «άγονων γραμμών» της ακτοπλοΐας του Αιγαίου. Το σκάνδαλο αυτό ήλθε να προστεθεί στην ήδη μακριά σειρά κυβερνητικών σκανδάλων της Ν.Δ. Μια ακόμα κατάφορη πρόκληση στο περί δικαίου αίσθημα. Είναι μείζον το θέμα που δημιουργήθηκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς συγκάλυψης, και τους πολιτικούς εκβιασμούς, με αποκορύφωμα την «λευκή ψήφο» στη Βουλή, της περιβόητης πια υπόθεσης του πρώην υπουργού Αιγαίου της Ν.Δ., Α. Παυλίδη.Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει την αίσθηση που δημιουργείται στους πολίτες ότι ισχύει καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας σε ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ

Η διεθνής οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι απειλή, αλλά και ευκαιρία, σηματοδοτεί πιστεύω την νέα περίοδο επαναπροσδιορισμού της σχέσης ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική.Αιτία του προβλήματος αποδεικνύεται η ασυδοσία της αγοράς, η επιβολή της κερδοσκοπίας πάνω στην παραγωγή και η επικυριαρχία της οικονομικής πάνω στην πολιτική εξουσία. Το κράτος δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες, καλούνται τώρα να παρέμβουν στην αγορά, να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να πληρώσουν τα σπασμένα. Πως είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε συνθήκες έλλειψης κοινωνικής εμπιστοσύνης; Είναι αυτονόητο πως δεν επιτρέπεται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την ζημιά. Αυτό όμως σημαίνει άλλη, διαφορετική από τη σημερινή, πολιτική στόχευση και πορεία. Στη χώρα μας εξακολουθούμε να δανειζόμαστε χωρίς σχέδιο και χωρίς όριο. Το έλλειμμα έχει εκτροχιαστεί. Το συνολικό δημόσιο χρέος αυξάνεται δραματικά. Ο προγραμματισμένος δανεισμός ήταν 42 εκ. ευρώ και έχει υπερκαλυφθεί (έφτασε τα 50 εκ. ευρώ) πρωτού ολοκληρωθεί το α' εξάμηνο. Η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα κατακρημνίζονται. Το έλλειμμα στις εξωτερικές συναλλαγές μας παραπέμπει σε οικονομική χρεοκοπία. Ο ετήσιος προϋπολογισμός δανεισμού του δημοσίου για όλο το 2009 για παράδειγμα, έχει ξεπεραστεί αρκετά πριν την εξάντληση του πρώτου εξαμήνου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Με την πρόσφατη εισήγηση του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις της Ε.Ε. Χοακίμ Αλμούνια, η χώρα μας ουσιαστικά μπήκε ξανά σε επιτήρηση για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος). Η έκθεση αυτή αποτελεί κόλαφο για την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών μας στοιχείων. Διαψεύδεται πανηγυρικά ο ισχυρισμός, ότι οι σημερινές οικονομικές μας δυσκολίες οφείλονται στη διεθνή κρίση. Η έκθεση Αλμούνια ξεκαθαρίζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι για το σημερινό αδιέξοδο φταίνε οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Στο ίδιο ακριβώς κλίμα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στην επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν έκρυψε την δυσφορία των Βρυξελών για την άθλια οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, η οποία δεν συνδέεται με τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας την χειρότερη στην Ε.Ε. και ζήτησε σκληρά μέτρα για την μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Τόσο η Ε.Ε. όσο και διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ύφεση, αρνητική ανάπτυξη, μείωση δηλαδή του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας, απώλεια θέσεων εργασίας για την ελληνική οικονομία.

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

Όλα αυτά τα χρόνια επικρατούσε μια ψευδαίσθηση ευημερίας που στηριζόταν στην αύξηση του δανεισμού και του χρέους. Θα συμπλήρωνα και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με αδιαφανείς διαδικασίες. Η κρίση μάς προσγειώνει στην πραγματικότητα αλλά μάς βρίσκει εντελώς απροετοίμαστους. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι κατά συνέπεια πρόβλημα διαμόρφωσης και εφαρμογής πολιτικής, είναι πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα. Η χώρα μας είναι χώρα με ακραία λειτουργία ανεξέλεγκτων και αποδιοργανωμένων αγορών που επιβαρύνουν το κόστος ζωής και έχουν καταχρηστικές συμπεριφορές απέναντι στο κοινωνικό και το δημόσιο γενικό συμφέρον. Η Ελλάδα είναι η χώρα των χαμηλότερων μισθών και των υψηλότερων τιμών για τον καταναλωτή. Η χώρα των εξευτελιστικών τιμών για τον αγρότη παραγωγό και των απλησίαστων τιμών των ίδιων προϊόντων για τον καταναλωτή στην αγορά.Είναι λογικό να δανείζεται μια χώρα για να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες επενδύσεις για την οικονομική της ανάπτυξη. Αυτή η δανειοδότηση επιβαρύνει προσωρινά το συνολικό δημόσιο χρέος. Η ανάπτυξη όχι μόνο δίνει απασχόληση, δηλαδή θέσεις εργασίας αλλά δίνει και εισόδημα που εξυπηρετεί και αποπληρώνει το χρέος. Επί πέντε χρόνια δανειζόμενη η Ν.Δ. διπλασίασε σχεδόν το δημόσιο χρέος, χωρίς όμως κανένα νέο έργο. Είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς, που πήγαν τα λεφτά; Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχομε ένα σπάταλο κράτος, που εξυπηρετεί μια κομματική πελατειακή πολιτική. Χρειαζόμαστε ένα παραγωγικό κράτος για την κοινωνία για την υγεία, την παιδεία για την ασφάλεια για την ουσιαστική εποπτεία των αγορών.

Η ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η παγκόσμια και η εσωτερική κρίση διαμορφώνουν από κοινού τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η νεοφιλελεύθερη παράταξη της Ν.Δ. απογυμνώνεται ιδεολογικά και πολιτικά και αποδεικνύεται το λάθος της κατεύθυνσης και του προσανατολισμού της. Είναι εμφανής, η αμηχανία της σημερινής κυβέρνησης για το δέον γενέσθαι και ο κυριαρχικός επηρεασμός των πολιτικών της επιλογών από τα εκάστοτε ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Η αμφιταλάντευση της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στη θύελλα, θα παραμείνει μοναδικό ιστορικό προηγούμενο. Προσωπικά έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για τις δυνατότητες της χώρας μας. Το αβίαστο συμπέρασμα όμως είναι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να αναστρέψει την πορεία των πραγμάτων ως επικεφαλής μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας σε ένα πρόγραμμα εθνικής διεξόδου από την κρίση. Για κάτι τέτοιο όμως είναι απαραίτητη μια επίκαιρη λαϊκή εντολή. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτείνει την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου