Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ετοιμότητα; Ποια ετοιμότητα;

Για τη
νέα
γρίπη

Η εμπειρία μιας
γιατρού που
διαπιστώνει
προχειρότητες


Την εμπειρία της από το Νοσοκομείο Χανίων, στο οποίο βρέθηκε λόγω του παιδιού της που προσβλήθηκε από τον ιό H1N1, καταθέτει στα "Χ.Ν." με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας, μία ιδιώτης γιατρός, η οποία αμφιβάλλει για το κατά πόσο υπάρχει ετοιμότητα στην αντιμετώπιση των περιστατικών ενώ διαπιστώνει... προχειρότητες.
Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι ο 15χρονος γιος της πήγε στο Νοσοκομείο με συμπτώματα της γρίπης το Σάββατο 22 Αυγούστου και το δείγμα εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ τη Δευτέρα επειδή το Νοσοκομείο έχει σύμβαση με κούριερ που δεν δουλεύει Σαββατοκύριακα!
Στην επιστολή της προς τα "Χ.Ν." η κυρία Μ.Μ. (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αναφέρει:

"Αγαπημένοι συμπολίτες...

Την τελική απόφαση να γράψω τούτο το γράμμα την πήρα διαβάζοντας στα "Χ.Ν." το άρθρο για την ετοιμότητα του Γ.Ν.Χ. (26/8) για τον Η1Ν1.
Ετοιμότητα: Η ικανότητα άμεσης αντίληψης των ερεθισμάτων, η άμεση δυνατότητα να πραγματοποιηθεί κάτι.
Επιτρέψτε μου κύριε Διοικητά του Γ.Ν.Χ. να αμφιβάλλω για τον σχεδιασμό, την ετοιμότητα, τις υποδομές του νοσοκομείου της πόλης μας, όσον αφορά τη νέα γρίπη.
Το Σάββατο 22/8 μετά από συνεννόηση με τη γιατρό που εφημέρευε στην παθολογική κλινική και υπόδειξη πνευμονολόγου (στο δίκτυο) φίλου που εξέτασε τον γιό μου στο σπίτι (15 χρονών) τον μετέφερα στο Γ.Ν.Χ. με πυρετό - βήχα και ισχυρή υποψία ότι έχει ασθενήσει από τη νέα γρίπη.
Λόγω του ότι στο οικογενειακό και στο επαγγελματικό μου περιβάλλον είναι απαραίτητο (αν επρόκειτο σίγουρα για τον Η1Ν1) να πάρω προφυλάξεις μη μετάδοσης αποφασίσαμε να ζητήσουμε να σταλεί φαρυγγικό δείγμα στο Paster (το Ηράκλειο δεν κάνει την εξέταση - το ξέρει ο κ. Αβραμόπουλος;).

Αγαπητοί συμπολίτες ενημερωθείτε λοιπόν:

1) Χώρος υποδοχής εμπύρετων.
Χώρος αμφιβόλου καθαριότητος (με ένα γραφείο, ένα κρεβάτι, 2 σκουριασμένες καρέκλες, πόρτα που τρίζει (ίσως είναι alarm?) (υποδομές!!). Μετά από αρκετή αναμονή στον εν λόγω χώρο, ήρθε η ευγενέστατη και πρόθυμη ειδικευόμενη γιατρός να πάρει το φαρυγγικό. «Ντυμένη» με ειδική περιβολή και με μάσκα που επιτρέψτε μου να αμφιβάλω για τη λειτουργικότητά της. Ίσως για να νομίσει ο ιός ότι θα γίνει οξυγονοκόλληση και φοβηθεί! Ευτυχώς η γιατρός δεν φοβόταν. (Να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε νοσηλεύτρια παρούσα να τη βοηθήσει).

2) Ενημερώνομαι ότι το δείγμα θα σταλεί τη Δευτέρα, γιατί το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων έχει σύμβαση με courier που δεν δουλεύει τα Σαββατοκύριακα (ετοιμότης!).
Δεν υπάρχει ενημέρωση σε ποιες courier πρέπει να απευθυνθεί ο ταλαίπωρος αγχωμένος συνοδός για να συννενοηθεί (εγρήγορση!).
Ευτυχώς που το οικογενειακό μας περιβάλλον είναι πάντα σε ετοιμότητα! Μου βρήκε το τηλέφωνο και σας ενημερώνω ότι θα πρέπει να έχετε μαζί σας 192 ευρώ γιατί αλλιώς δεν μπορούν να παραλάβουν το δείγμα. Αν δεν έχετε μαζί σας χρήματα η γιατρός του Μικροβιολογικού είναι διαθέσιμη να σας δανείσει (την ευχαριστώ πολύ).

3) Πάμε στα ΤΕΠ για καρδιογράφημα, αιμοληψία μαζί με τους υπόλοιπους εξεταζόμενους.
Μάλλον εκεί υπάρχει αόρατη προφύλαξη, γιατί κανείς απ' όσους πλησίαζαν τον γιο μου δεν είχε εμφανώς προφυλαχτεί. Άλλωστε ήταν τόσοι πολλοί εκεί μέσα! Μέχρι να διαλέξει ο ιός ποιόν θα προτιμήσει θα 'χε μπερδευτεί. Στα ΤΕΠ του έδωσαν αντιπυρετικό αλλά έπρεπε λέει να γυρίσουμε πίσω στον ειδικό θάλαμο να το πιει γιατί δεν έπρεπε να βγάλει τη μάσκα!! (όχι ειδική!).

4) Πάμε στο Ακτινολογικό (με τα πολλά, και 38,5 πυρετό).
Χτυπάμε το κουδούνι που γράφει εφημερεύει ορκίζομαι μία φορά (είναι τόσο αυστηροί!!) περιμένουμε, περιμένουμε... Αν κάποιος χριστιανός σας δει και σας πει ότι πρέπει να πάτε σε άλλη πόρτα θα μπείτε μέσα! (Αλλιώς περιμένετε...).
Κάνει τις ακτινογραφίες (χωρίς προφύλαξη η τεχνολόγος) και περιμένει ο ασθενής να τις πάρει γιατί εγώ έπρεπε να πάω δεν θυμάμαι πού και για ποια συνεννόηση.

5) Πίσω εγώ στα ΤΕΠ με τις ακτινογραφίες, ο δε ταλαιπωρημένος υιός μου με τον ιό του που πεινούσε, διψούσε, είχε πυρετό, μόνος στον θάλαμο εμπύρετων.
Από τα ΤΕΠ μετά τα σχετικά μας στέλνουν στον 3° για ΩΡΛ.

6) Περιττό να σας πω ότι χαθήκαμε, αλλά ευτυχώς και πάλι το προσωπικό ήταν διαθέσιμο και άφοβο για οδηγίες.
Στον 3° όροφο μια ευγενέστατη γιατρός ΩΡΛ μας ενημέρωσε ότι θα περιμένουμε στην αναμονή (με άλλους ανθρώπους) γιατί αντιμετωπίζει έμφραγμα!

7) Κρίνοντας ότι οι δυνάμεις μας, μάς εγκαταλείπουν όχι από τον ιό, αλλά από τα χιλιόμετρα, αποφάσισα να γυρίσουμε στα ΤΕΠ και να φύγουμε.
Μας έδωσαν οδηγίες (αυτές που όλες οι μαμάδες ξέρουν). Τα αντιικά που μας έγραψε ο πνευμονολόγος του δικτύου (!) δεν υπήρχαν στα φαρμακεία (γιατί βέβαια όταν πήραν το ΟΚ να τα δίνουν δεν ήταν δυνατόν να γίνουν παραγγελίες στις εταιρείες που ήταν κλειστές) αλλα δεν μας τα έδινε και το φαρμακείο του νοσοκομείου παρά μόνο αν τα γράψει γιατρός του νοσοκομείου, ο οποίος διαφωνούσε (σεβαστό) να τα συνταγογραφήσει. (Γιατί άραγε αγαπητοί συνάδελφοι του Ιατρικού Συλλόγου;) Όλα διήρκεσαν 3 και μισή ώρες. Εγρήγορση!

8) Κυριακή απόγευμα.
Τηλεφωνώ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων για τα αποτελέσματα. Με ξαναπαίρνουν τηλέφωνο και μου λένε: θετικό.

9) Μου τηλεφωνεί γιατρός από τα ΤΕΠ να πάω να πάρω τα αντιικά!
Ευτυχώς το οικογενειακό δίκτυο σε ετοιμότητα φρόντισε να μη μείνει το παιδί μόνο στο σπίτι!

Αγαπητοί Χανιώτες σας πληροφορώ ότι:

1) Το παιδί μου είναι καλά, εγώ δεν κόλλησα, δεν πήραμε αντιϊκά φάρμακα (εδώ ήταν πολύτιμη η εμπειρία των εξαίρετων συναδέλφων του ΝΝΚ). Ο ιός δεν ήταν τόσο τρομακτικός. Πολύτιμη και η οικογένεια σε ετοιμότητα, αδέλφια, φίλοι.

2) Έχουμε εξαίρετους γιατρούς ιδιώτες, εξαίρετους γιατρούς στο νοσοκομείο, εξαίρετο νοσηλευτικό προσωπικό αλλά δεν φτάνουν.

3) Το νοσοκομείο μας πάσχει. Ασθενεί. Κτηριακά από έλλειψη συντήρησης, οργανικά από έλλειψη γιατρών και προσωπικού. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να το αντιληφθεί. (Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί αν πάνε 5-6 παιδιά από Λύκειο με συμπτώματα).

Φταίμε όλοι μας. Όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης, αυτού του νομού. Εμείς που έχουμε επιτρέψει τις μοναδικές και πιο όμορφες πλατείες μας να γίνουν πάρκινγκ, όπως φταίμε για τις ασχήμιες στο λιμάνι.
Κακογουστιά στο έπακρο, όπως φταίμε για τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, όπως φταίμε για το ότι δεν ξέρουμε τι είδους καθαριότητα θα υπάρχει στα σχολεία (πόσες καθαρίστριες και πως θα καθαρίζουν θρανία και χώρους), όπως φταίμε για τόσα άλλα που δεν είναι της παρούσης.
Δεν φταίνε οι αγαπητοί συμπατριώτες μας οι Ηρακλειώτες για τα δεινά αυτής της πόλης (προσφιλής μας δικαιολογία για τα κακώς κείμενα).
Άλλωστε μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι τους «πήραμε» τις καινούργιες φυλακές που χτίζονται έξω από την πόλη, ότι βαράμε πολλές μπαλοθιές στις εκκλησίες της πόλης ανάμεσα από τα σπίτια τις Κυριακές στους γάμους, γιατί είμαστε λεβέντες, ότι κορνάρουμε απειλητικά στον εμπρός οδηγό όταν δώσει προτεραιότητα γιατί δεν μπορούμε να τιθασεύσουμε το ταμπεραμέντο μας!
Για όλα φταίει η έλλειψη παιδείας, σκέψης, συλλογικότητας.
Είμαστε για την πάρτη μας και μόνον.
Καλώς να μας έρθει ο Η1Ν1. Ίσως βοηθήσει να σκεφτούμε.

Υ.Γ.: (Δεν έχουμε πολλά κρούσματα καταγεγραμμένα ιδίως γιατί δεν έχουμε επιβεβαιωμένη διάγνωση, όχι γιατί ο ιός πήγε στους κακούς μη Χανιώτες Κρητικούς, λέω εγώ - ή λέτε να μας τον πήραν και αυτόν οι Ηρακλειώτες;)

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Μ.Μ.
Γιατρός".


Το παραπάνω κείμενο αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα "Χανιώτικα νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου