Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 12/9/2009

Νηπιαγωγείο

Πριν από τρία, περίπου, χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι η φοίτηση για ένα χρόνο στο νηπιαγωγείο καθίσταται υποχρεωτική. Ήταν μία σημαντική απόφαση, που πάρθηκε μετά και την πίεση που άσκησαν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν τότε απεργία για έξι εβδομάδες, διεκδικώντας την ικανοποίηση συγκεκριμένων θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους. Ήταν μία απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Έκτοτε, ωστόσο, δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας, προκειμένου η απόφαση αυτή να στηριχθεί στην πράξη, να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς «παραθυράκια», χωρίς εξαιρέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του προέδρου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων Νεκτάριου Πετράκη: «Η αλήθεια είναι ότι τρία χρόνια μετά, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση για να στηρίξει αυτή την απόφαση, έτσι ώστε να μεταφερθούν αυτά τα μέτρα στην πραγματική εκπαίδευση. Δηλαδή, ούτε αύξηση των κονδυλίων είχαμε, ούτε σημαντική αύξηση του αριθμού των αιθουσών διδασκαλίας είχαμε, αντιθέτως είχαμε ελάχιστη αύξηση και όπου είχαμε αύξηση είδαμε και καταργήσεις τμημάτων, έτσι ώστε να υπάρχει, δήθεν, μια πιο χρηστή διαχείριση. Έτσι, το αποτέλεσμα παρέμεινε ίδιο».

Για το ίδιο θέμα, ο εκπαιδευτικός Χρήστος Κάτσικας, σε έρευνα που δημοσίευσε τις προάλλες στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημειώνει ότι «η καθιέρωση της προσχολικής αγωγής, αντί να ελαφρύνει τους γονείς, τους επιβάρυνε περισσότερο, ενώ αντίθετα ενίσχυσε τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) την περσινή σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών των ιδιωτικών νηπιαγωγείων αυξήθηκε κατά 77,8% σε σύγκριση με τη σχολική χρονιά. Η κατάσταση αναμένεται να οξυνθεί φέτος περισσότερο καθώς, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου της μονοετούς υποχρεωτικότητας για φοίτηση των νηπίων στο νηπιαγωγείο, όχι μόνο δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο από την κυβέρνηση (ανέγερση νέων δημόσιων νηπιαγωγείων, δημιουργία παραρτημάτων, αύξηση των μόνιμων διορισμών) για την αντιμετώπιση των αυξημένων προβλημάτων των νηπιαγωγείων, αλλά αντίθετα μειώθηκαν οι διορισμοί νηπιαγωγών (φέτος διορίστηκαν μόνιμα 710 νηπιαγωγοί ενώ πέρσι 889)».

Το επίσης αξιοπρόσεκτο είναι ότι «έξι μήνες πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, δηλαδή περίπου τον περασμένο Απρίλιο, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μια νέα απόφαση, η οποία λέει ότι δεν χρειάζεται καμία βεβαίωση για να γράψεις το παιδί σου από το δημοτικό στο νηπιαγωγείο. Πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν ελέγχει αν φοίτησε το παιδί, άρα, ουσιαστικά, η μονοετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν είναι υποχρεωτική», σημείωσε στη στήλη ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων Νεκτάριος Πετράκης.

Διαβάστε και την... εξήγηση. «Η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζου όταν ήρθε στα Χανιά και του θέσαμε το θέμα αυτό ήταν αποστομωτική», τονίζει ο κ. Πετράκης και προσθέτει: «Μας είπε ότι δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν οι σχολάρχες των ιδιωτικών σχολείων, δηλαδή να ανοίξουν νηπιαγωγεία με τους όρους που βάζει το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο της βεβαίωσης, γιατί αυτά του ιδιωτικού δεν θα είχαν. Αυτό είναι τραγικό. Και μετά, βέβαια, χαλάρωσε το Υπουργείο τις προϋποθέσεις που απαιτεί το κράτος από έναν ιδιώτη για να μπορεί ν' ανοίξει νηπιαγωγείο και να μπορεί να πάρει άδεια. Εκεί που του ζητούσε 60 τετραγωνικά, τον αφήνει και με 30, αφού και στο δημόσιο στεγάζει τα νηπιαγωγεία όπου βρει, άρα ας μπορεί και ο ιδιώτης. Αυτά τα τραγικά περιγράφουν την κατάσταση της εκπαίδευσης», κατέληξε ο κ. Πετράκης.

Τα δικά μας σχόλια νομίζω ότι περιττεύουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου