Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ένας νεκρός κάθε δύο ημέρες!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Ένα άτομο χάνει τη ζωή του κάθε δύο ημέρες στην άσφαλτο της Κρήτης και τρία τραυματίζονται βαριά. Σημαντικό παράγοντα για τη μετέπειτα πορεία της ζωής των τραυματισθέντων αποτελούν τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά το ατύχημα, στη διάρκεια των οποίων αποτελεί επείγουσα ανάγκη η σωστή παροχή των πρώτων βοηθειών από διασώστες, γιατρούς και νοσηλευτές.
Στη «σφαγή» που συντελείται στο οδικό δίκτυο του νησιού, καθώς και στη σπουδαιότητα της επείγουσας προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας αναφέρθηκε χθες ο γιατρός - αναισθησιολόγος, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Προνοσοκομειακή φροντίδα», Δημήτρης Βουρβαχάκης, μιλώντας στα «Χ.Ν.», στο περιθώριο των εργασιών της νοσηλευτικής διημερίδας για την προνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φροντίδα που διοργανώνουν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Χανίων το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, η επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Προνοσοκομειακή φροντίδα» και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του ιδρύματος, υπό την αιγίδα του διοικητή του Νοσοκομείου.
Ο κ. Βουρβαχάκης τόνισε ότι «στη χώρα μας και στην Κρήτη ιδιαίτερα γίνεται μια σφαγή. Όπως ξέρετε κάθε δεύτερη μέρα στην Κρήτη έχουμε ένα νεκρό. Για κάθε νεκρό έχουμε τρεις βαριά τραυματίες. Οι βαριά τραυματίες, συνήθως, είναι άτομα, στα οποία "εγκαθίστανται" νευρολογικά προβλήματα και ελλείμματα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι ως χώρα δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι, λοιπόν, πιο σημαντικό να μάθουμε να τους φροντίζουμε στον τόπο του ατυχήματος, πριν καταλήξουν με νευρολογικά προβλήματα, παρά να τους αντιμετωπίζουμε ως Πολιτεία μετά», τόνισε ο κ. Βουρβαχάκης.
Κληθείς να σχολιάσει την ποιότητα του οδικού δικτύου της Κρήτης, ο κ. Βουρβαχάκης σημείωσε ότι «είναι από τα χειρότερα που υπάρχουν. Οι στατιστικές δείχνουν ότι μόλις μπήκε διαχωριστικό στηθαίο σε κάποια επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου, μειώθηκαν, εξαφανίστηκαν σχεδόν, οι θάνατοι. Μόνο διαχωριστικό στηθαίο να μπει στον βόρειο οδικό άξονα, που δεν είναι ευρωπαϊκός δρόμος, προς Θεού, αμέσως - αμέσως θα μειωθούν κατά πολύ τα τροχαία».
Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι «το 80% των τροχαίων δυστυχημάτων γίνεται μέσα στην πόλη, εξαιτίας παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Είναι θέμα, λοιπόν, όχι μόνο των δρόμων, αλλά είναι και θέμα παιδείας. Νομίζω ότι η παιδεία του οδηγού πρέπει να ξεκινάει από το δημοτικό σχολείο. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτό, ώστε να βγάλουμε συνειδητοποιημένους πολίτες - οδηγούς».

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ


Ο κ. Βουρβαχάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η ζωή και η ποιότητα ζωής του τραυματία, αλλά και του οποιουδήποτε έχει ανάγκη άμεσης βοήθειας κρίνονται τα πρώτα λεπτά μετά τον τραυματισμό, μετά το ατύχημα. Αν στα πρώτα λεπτά δοθούν σωστά οι πρώτες βοήθειες, από ανθρώπους που γνωρίζουν, έχουν εκπαιδευτεί να δίνουν πρώτες βοήθειες, τότε όχι μόνο η ζωή, αλλά και η ποιότητα ζωής του ασθενούς θα είναι εξασφαλισμένη. Γιατί ξέρουμε ότι ο εγκέφαλος λίγα δευτερόλεπτα αν μείνει χωρίς οξυγόνο, αρχίζει να παθαίνει βλάβες. Όταν μείνει αρκετά λεπτά χωρίς οξυγόνο οι βλάβες μπορεί να είναι μόνιμες. Με κάποιο τρόπο, λοιπόν, πρέπει ο εκπαιδευμένος γιατρός, διασώστης, νοσηλευτής και πολίτης φυσικά να δώσει πρώτες βοήθειες, ώστε να εξασφαλίσει οξυγόνο στον εγκέφαλο του θύματος, τα πρώτα λεπτά μετά τον τραυματισμό», κατέληξε ο κ. Βουρβαχάκης.
Σημειώνεται ότι η διημερίδα ολοκληρώθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου