Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Κατασπατάληση
των νερών

Το 85%
δαπανάται
αλόγιστα
στη γεωργία
-
“Γιγάντωση”
των προβλημάτων
στα μεγάλα
αστικά κέντρα

Επισημάνσεις
σε διεθνές
περιβαλλοντικό
συνέδριο
στον Πλατανιά


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Κατασπατάληση των υδατικών πόρων παρατηρείται σε όλη τη χώρα, αφού το 85% των νερών, υπέργειων και υπόγειων, δαπανάται αλόγιστα και χωρίς σχεδιασμό στον αγροτικό τομέα.
Την ίδια ώρα, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει, εν πολλοίς, σε εκκρεμότητα σε αρκετές περιοχές, με την Ελλάδα να βρίσκεται, εδώ και καιρό, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απειλεί ή ακόμη και επιβάλλει πρόστιμα για τη λειτουργία χωματερών.
Παράλληλα, τα προβλήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα γιγαντώνονται, χωρίς, μέχρι στιγμής, να προωθούνται, οργανωμένα και συντονισμένα, αποτελεσματικές λύσεις, ενώ η κακοποίηση και καταστροφή του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της χώρας αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.
Στα σημαντικά αυτά ζητήματα, καθώς και σε άλλα περιβαλλοντικά θέματα έγιναν αξιόλογες και ενδιαφέρουσες αναφορές, αλλά και προτάσεις, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του 11ου διεθνούς συνεδρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο διοργανώνουν το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Global Nest), στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Minoa Palace, στον Πλατανιά.
Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 350 επιστήμονες και τεχνολόγοι, που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος, από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιες υπηρεσίες και βιομηχανίες, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή χώρο. Στόχος αυτής της -ανά διετία- συνάντησης, είναι η ανταλλαγή απόψεων και η ενημέρωση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα.
Συνολικά, στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, που συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, θα παρουσιασθούν σε 22 συνεδριάσεις, 340 επιστημονικές εργασίες, από τις οποίες 200 θα ανακοινωθούν προφορικά και 140 με τη μορφή αναρτημένης εργασίας.
"ΑΒΙΩΤΕΣ
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ"

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κίμων Χατζημπίρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής στην Ελλάδα από το 2004 μέχρι και σήμερα.
«Δυστυχώς, κυρίως τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει γίνει πρακτικά τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία διογκώνονται», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «στην Ελλάδα έχουμε περιβαλλοντικά προβλήματα όλων των ειδών. Παραδείγματος χάρη, το εξαίσιο φυσικό περιβάλλον που έχουμε, η ποιότητα και τα τοπία, υποφέρουν και υποβαθμίζονται, θα έλεγα όμως ότι η σημαντικότερη πτυχή των προβλημάτων μας είναι μέσα στις πόλεις. Πόλεις, οι οποίες γίνονται αβίωτες, λόγω κακής διαχείρισης του περιβάλλοντός τους, λόγω υπερβολικής παρουσίας αυτοκινήτων, ρύπανσης, σκουπιδιών, θορύβων, κι ένα σωρό άλλων προβλημάτων, για τα οποία δεν έχουμε καμία βελτίωση, αντίθετα έχουμε χειροτέρευση τα τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν ειδικά τις πόλεις προϋποθέτει ορθολογισμό, «αύξηση της γνώσης γι' αυτά τα προβλήματα -και σε αυτό βοηθούν πολύ συνέδρια σαν ετούτο- κι επίσης ανάπτυξη κατάλληλης τεχνολογίας, που επίσης αποτελεί έναν από τους στόχους του συνεδρίου. Παράλληλα, όμως, χρειάζεται και μία αυξημένη συμμετοχή του κόσμου, τόσο στις αποφάσεις, όσο και στις πράξεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Η συμμετοχή αυτή δεν μπορεί να έρθει αυτόματα, χρειάζεται μια προεργασία, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση εκ μέρους της Πολιτείας, έτσι ώστε ο κόσμος να ανταποκριθεί και να κάνει αυτό που πρέπει».
ΤΑ ΝΕΡΑ
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, ο κ. Χατζημπίρος σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι πλούσια σε υδατικούς πόρους, αλλά δυστυχώς τους διαχειρίζεται πάρα πολύ άσχημα, δεδομένου ότι γίνεται φοβερή σπατάλη αυτών των πόρων, τόσο του υπέργειου νερού, όσο και του υπόγειου. Παράδειγμα, ο αγροτικός τομέας, ο οποίος καταναλώνει πάνω από το 85% του νερού που καταναλώνεται στη χώρα, ενώ με κατάλληλες τεχνολογίες και κατάλληλη ευαισθητοποίηση των αγροτών, αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να μικρύνει πολύ. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο σπαταλιέται το νερό, αλλά επιπλέον επιστρέφει στη φύση ένα νερό ρυπασμένο, "φορτωμένο" με φυτοφάρμακα, με λιπάσματα, με οργανικές ουσίες, με αποτέλεσμα τη διαταραχή των οικοσυστημάτων και επίσης την ακαταλληλότητα αυτού του νερού για περαιτέρω χρήση από τον άνθρωπο».
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Από την πλευρά του ο ιδρυτής του συνεδρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην πρύτανης του ιδρύματος, Θεμιστοκλής Λέκκας υπογράμμισε ότι παρατηρείται μία σημαντική υστέρηση στο θέμα της διαχείρισης του περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι στα Χανιά, τα τελευταία χρόνια, γίνεται πολύ καλή δουλειά.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οδηγούμαστε, εξ ανάγκης, στο μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόζεται και στα Χανιά και προβλέπει διαχωρισμό στην πηγή, βιολογική επεξεργασία, δηλαδή κομποστοποίηση, και διάθεση των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ.
«Λίγο ως πολύ εκεί θα οδηγηθούμε γιατί σε όλη την Ελλάδα η γη είναι ακριβή, κανείς δεν θέλει χωματερές κοντά στα δικά του κτήματα, οι δήμαρχοι είναι σε απόγνωση και τους πιέζουμε όλοι. Αυτή η λύση εγώ πιστεύω ότι λύνει το πρόβλημα», σημείωσε.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου