Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Καλύτερη στελέχωση
απαιτείται στα Επείγοντα

Επισημάνσεις
σε διημερίδα
για την προ-
νοσοκομειακή
φροντίδα


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Θέμα καλύτερης στελέχωσης των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων στην Κρήτη -και όχι μόνο- έθεσε ο γιατρός του ΕΚΑΒ και πρόεδρος της επιστημονικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Προνοσοκομειακή φροντίδα» Δημήτρης Βουρβαχάκης, μιλώντας στη διάρκεια των εργασιών της νοσηλευτικής διημερίδας με θέμα: «Επείγουσα προνοσοκομειακή και νοσοκομειακή φροντίδα», που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Χανίων.
Ο κ. Βουρβαχάκης είπε, στη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: «Βασικές αρχές προνοσοκομειακής αντιμετώπισης του πολυτραυματία», ότι σε πολλές περιπτώσεις, γιατροί - επιμελητές Α' του ΕΚΑΒ αναγκάζονται να παραδώσουν τραυματίες σε ειδικευόμενους γιατρούς των ΤΕΠ, οι οποίοι, όπως άφησε να εννοηθεί, αδυνατούν, σε τέτοιες περιπτώσεις, εκ των πραγμάτων, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η παραλαβή, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνεται από γιατρούς με εμπειρία, ωστόσο, όπως τόνισε, όταν το ζητάμε αυτό «μας χαρακτηρίζουν από υπερβολικούς ως γραφικούς»!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βουρβαχάκης, που είναι και πρόεδρος του Σωματείου Γιατρών ΕΚΑΒ Ελλάδας, δεν θέλησε να πει περισσότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια από τα «Χ.Ν.», σημειώνοντας απλώς ότι «υπάρχει ένα θέμα καλύτερης στελέχωσης των ΤΕΠ».

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Καθησυχαστική ως προς τη νέα γρίπη εμφανίστηκε η κ. Μαρία Τσερώνη, νοσηλεύτρια, που εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, η οποία ήταν εκ των ομιλητριών στη διημερίδα.
«Σαφώς και δεν πρέπει να έχουμε πανικό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «για το νέο ιό θα πρέπει οι πολίτες να τηρούν τα βασικά μέτρα, που είναι οι κανόνες ατομικής υγιεινής, η υγιεινή των χεριών και η αναπνευστική υγιεινή, δηλαδή να βήχουν σε χαρτομάντηλο και όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες που γνωρίζουμε. Από 'κει και πέρα το Σύστημα Υγείας, με οδηγίες που είναι απλές, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το νέο ιό της γρίπης».
Η ίδια σημείωσε ότι «αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι στη γρίπη αυτή δεν μας ενδιαφέρει αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.000, 10.000 ή ένα εκατομμύριο, αλλά να είναι στα σπίτια τους και να την περνάνε σαν μια απλή γρίπη. Αυτό δεν μας ανησυχεί καθόλου, γιατί, ίσα - ίσα, θα δημιουργηθεί και ένα τείχος ανοσίας, με την αύξηση του πληθυσμού που έχει νοσήσει από τον νέο ιό της γρίπης. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τα βαριά περιστατικά κι εκεί θέλουμε ο αριθμός να είναι μικρός».
Η κ. Τσερώνη ανέφερε, ακόμη, ότι «περιστατικά με ήπια συμπτώματα θα πρέπει να πάνε σε γιατρό στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, δηλαδή όχι στο Νοσοκομείο. Αν, όμως, σε κάποιον τα συμπτώματα παραμένουν, δηλαδή έχει πυρετό συνέχεια, νιώθει μια δύσπνοια, νιώθει μια γενικότερη καταβολή δυνάμεων, αυτός θα πρέπει να οδηγηθεί στο Νοσοκομείο».
Η κ. Τσερώνη διευκρίνισε ότι «ο γιατρός εκτός Νοσοκομείου δεν θα κάνει διαγνώσει για τη νέα γρίπη. Θα διαγνώσει αν έχεις συμπτώματα γρίπης, ανεξάρτητα αν είναι αυτή ή η εποχιακή, που θα έχουμε τον χειμώνα, θα πας στο σπίτι σου και θα την περάσεις όπως περνούσες και την εποχιακή γρίπη. Παίρνοντας αντιπυρετικά, πίνοντας ζεστά κι έχοντας μία απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από το οικείο σου περιβάλλον. Αν, κατά την πορεία αυτού του επταημέρου, που συνήθως κρατάει όλο αυτό, νιώθεις γενικότερα καταβολή δυνάμεων, τα παιδιά κάνουν εμέτους κι όλα αυτά, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίζεις κάποιες επιπλοκές της συγκεκριμένης γρίπης και τότε πρέπει να πας στο Νοσοκομείο».
Ερωτηθείς αν σε αυτή την περίπτωση είναι αργά, η κ. Τσερώνη απάντησε αρνητικά, ενώ πρόσθεσε ότι «αν κάποιος ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου αυτός πρέπει να πάει στον γιατρό του και να πάρει συμβουλή, ενώ μπορεί να ακολουθήσει και αντιική αγωγή, το γνωστό ταμιφλού».
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τη διημερίδα διοργάνωσαν το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, η επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Προνοσοκομειακή φροντίδα» και η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Χανίων, υπό την αιγίδα του διοικητή του ιδρύματος.

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου