Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μείωση του τζίρου κατά 20%

Έλλειψη
ρευστότητας
και μεγάλη
αύξηση των
ακάλυπτων
επιταγών
-
Συνέντευξη
με τον πρόεδρο
του Εμπορικού
Συλλόγου


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Εξαιρετικά δυσμενής είναι η κατάσταση στην αγορά των Χανίων τους τελευταίους μήνες, αφού αρκετά καταστήματα έχουν βάλει ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο, δεδομένου ότι αδυνατούν να καλύψουν τις πάγιες οικονομικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται οικονομική ασφυξία γενικότερα, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις αγορές τους, με αποτέλεσμα τη μείωση των τζίρου των εμπορικών καταστημάτων κατά τουλάχιστον 20% (ενδεχομένως και περισσότερο σε κάποιες επιχειρήσεις), γεγονός που έχει οδηγήσει στην αύξηση των ακάλυπτων επιταγών στο Νομό Χανίων το πρώτο επτάμηνο κατά 700%!
Τα στοιχεία αυτά, καθώς και άλλα, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, παρουσίασε στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με την ευκαιρία της «Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου», αναφέρθηκε και στα αιτήματα - προσδοκίες του κλάδου από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), «2.300 επιχειρηματίες, δηλαδή το 20% στο Νομό Χανίων, δεν πληρώνουν ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) και κινδυνεύουν να πάνε φυλακή αν εφαρμοστεί ο νόμος».
Ταυτόχρονα, καταγράφεται «μείωση των παραγγελιών κατά 30% σε βιομηχανία και βιοτεχνία από τις εμπορικές επιχειρήσεις», ενώ «έχουν εξαφανιστεί οι πιστωτικές κάρτες, γιατί τα επιτόκια είναι δυσθεώρατα».
«Από την άλλη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, «βλέπουμε ότι οι πολυεθνικές, στους τομείς της ένδυσης και της υπόδησης, αύξησαν τον τζίρο τους κατά 4,5% εντός του 2009. Και, ακόμη, ότι το παραεμπόριο, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κασιμάτη, είναι γύρω στα 12 δισ. ευρώ. Από αυτό υπολογίζουμε ότι ένα ποσό 5 δισ. είναι φόροι».
Ο κ. Μαργαρώνης υπογράμμισε, επίσης, ότι «τα προγράμματα και οι επιδοτήσεις που εξαγγέλθηκαν είναι ένα τίποτα, διότι αν διαιρέσουμε τα 300 εκατομμύρια ευρώ με τις 100.000 ευρώ που θα πάρει περίπου κάθε επιχείρηση και αν υπολογίσουμε ότι τα 150 εκατ. θα πάνε στην Αττική και τα υπόλοιπα 150 εκατ. στην επαρχία, θα δούμε ότι στο Νομό Χανίων θα επιδοτηθούν γύρω στις 20 επιχειρήσεις. Είκοσι επιχειρήσεις στο σύνολο των 2.000 είναι το 1%. Οι τυχεροί, λοιπόν, θα πάρουν την επιδότηση».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Μαργαρώνη, «το ΤΕΜΠΜΕ 2 λειτουργεί μεν, αλλά άργησε πάρα πολύ να λειτουργήσει. Το ΤΕΜΠΜΕ 1 ήταν ένα τεράστιο λάθος, διότι δυστυχώς το καρπώθηκαν χωρίς προϋποθέσεις αυτοί που δεν χρειάζονταν χρήματα και δυστυχώς πάρα πολλοί που δεν έχουν εμπορικές επιχειρήσεις. Αυτό έχει καταγγελθεί και είναι γνωστό».

ΑΙΤΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αναφερόμενος στις προσδοκίες των ιδιοκτητών εμπορικών επιχειρήσεων από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Μαργαρώνης είπε ότι «περιμένουμε να πιεστούν οι τράπεζες, ώστε να υπάρξει ρευστότητα και, φυσικά, να πέσουν τα επιτόκια. Δεν μπορώ εγώ, σε καμία περίπτωση, να ανταγωνιστώ τον ευρωπαίο συνάδελφό μου, ο οποίος δανείζεται με 1%. Μία πολύ καλή πρόταση που ακούσαμε τον τελευταίο καιρό αφορά το "πάγωμα" πληρωμών των δανείων. Καλό θα είναι για ένα χρόνο να "παγώσουν" λίγο τα δάνεια και να πληρώνουμε μόνο τόκους».
Ο κ. Μαργαρώνης σημείωσε, ακόμη, ότι «τα προγράμματα που αφορούν τους μικρομεσαίους θα πρέπει να είναι πραγματικά για μικρομεσαίους και να αυξηθούν. Καταγγείλαμε εξ αρχής ότι το 1 δισ. ευρώ που κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το μικρότερο ποσό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παράλληλα, οι έμποροι ζητούν «την άμεση απόσυρση των ποινικών ευθυνών για χρέη στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), διότι», όπως ανέφερε ο κ. Μαργαρώνης, «ο κάθε συνάδελφος, πρώτα θα σκεφθεί να πληρώσει το ρεύμα για να λειτουργεί η επιχείρηση, μετά τους εργαζόμενους, μετά τους προμηθευτές, μετά την Εφορία και στο τέλος ρισκάρει ο ίδιος την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη και τη σύνταξή του. Πάντως, αναγκαστικά θα πληρώσει τον ΟΑΕΕ κάποια στιγμή, οπότε θα πληρώσει τότε και τους τόκους που του αναλογούν (2% κάθε μήνα). Άρα ο ΟΑΕΕ δεν θα χάσει τα λεφτά του. Είναι απαράδεκτο, όμως, να οδηγήσουμε στη φυλακή Χανιώτες επιχειρηματίες».
Ο κ. Μαργαρώνης επανέλαβε ότι θα πρέπει όλοι οι επιχειρηματίες να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι σήμερα. Όπως εξήγησε, «είναι λάθος όσοι δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στον Πλατανιά να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΓΑ. Υπήρξε μία ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων οι επιχειρηματίες μπορούν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ, πράγμα το οποίο υποτίθεται ότι θα τόνωνε την επιχειρηματικότητα σε απομακρυσμένες περιοχές. Ναι, μπορεί να γίνει αυτό σ’ ένα χωριό, αλλά δεν μπορεί να γίνεται σε περιοχές όπως ο Πλατανιάς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έμποροι ζητούν ακόμη:
• «Μείωση των συντελεστών του μέσου καθαρού κέρδους, που ισχύουν από το 1982. Δεν μπορεί καμία επιχείρηση πλέον να πιάσει αυτούς τους συντελεστές καθαρού κέρδους και αναγκαζόμαστε μετά να πέφτουμε στην περίπτωση της συνάφειας, του εξωλογιστικού τρόπου, δηλαδή, φορολόγησης και να πληρώνουμε πάρα πολλά.
• Άμεση περαίωση. Να πληρώνουμε, να κλείνουμε, να πετάμε τα βιβλία μας, να τελειώνουμε. Όσους μπορεί να τους ελέγξει το κράτος να τους ελέγξει. Εμείς δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ τον έλεγχο.
• Μόνιμο - σταθερό φορολογικό σύστημα από τρία έως πέντε χρόνια, που είναι πάγιο αίτημα των Εμπορικών Συλλόγων, και αφορολόγητο για τις επενδύσεις. Είναι πολύ σημαντικό, αυτή τη στιγμή, όποιος μπορεί να επενδύσει να υπάρχει αφορολόγητο για την επένδυση που θα κάνει.
• Εκσυγχρονισμό του νόμου περί αθέμιτου ανταγωνισμού, που είναι του 1914, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις το 1965. Να βάλουμε κανόνες στην αγορά, ώστε το υγιές στεγασμένο εμπόριο να βρει κάποιου είδους προστασία από το κράτος.
• Πάταξη της φοροδιαφυγής, όπου και αν γίνεται αυτή, και αύξηση της φορολογητέας βάσης σε πολλά επαγγέλματα, τα οποία δεν φορολογούνται γιατί δεν έχουν έδρα ή είναι "κινητά".
• Θεσμικό πλαίσιο για τις πολυεθνικές και βαριά πρόστιμα σε όσες παραβιάζουν τη νομοθεσία. Και βέβαια να μη μετατίθενται οι ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση, όπου ενδέχεται να ασκούνται πιέσεις, αλλά το κράτος εξ αρχής να τελειώνει το θέμα, ώστε όποιος τολμά ν' ανοίγει παρανόμως να κλείνει κιόλας.
• Πάταξη του παραεμπορίου και πολύ βαριά πρόστιμα σε όσους συλλαμβάνονται».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαργαρώνης τόνισε ότι «γενικότερα ζητάμε μια εθνική πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και τριάντα χρόνια, για να δούμε πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι είναι αυτό που λέμε η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας».

Αναδημοσίευση από τα «Χανιώτικα νέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου