Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΕΝ
Κρίσιμη γενική συνέλευση

Προτεραιότητα
για τη Διοίκηση
η αποπληρωμή
των χρεών


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά η κρίσιμη για το μέλλον της ΑΝΕΝ ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της, όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στον Πειραιά.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου (ΑΝΕΝ), Κυριάκος Σαραβελάκης, μιλώντας χθες στα «Χ.Ν.», αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν, τονίζοντας ότι κυρίαρχο μέλημα της Διοίκησης είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες προς την Εφορία, το ΙΚΑ και το ΝΑΤ.
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το μέλλον της εταιρείας εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κισάμου στο Δ.Σ. της ΑΝΕΝ, Μανώλης Χουρδάκης.
Αναλυτικότερα, ο κ. Σαραβελάκης ανέφερε τα εξής:

•Για τη γενική συνέλευση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) αποφάσισε να ορίσει γενική συνέλευση το επόμενο εικοσαήμερο, όπως κατά νόμο προβλέπεται, να προχωρήσουμε στις νόμιμες δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, να οριστεί ο τόπος και ο χρόνος της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Τα θέματα της συνέλευσης επίσης αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα, όπως κατά νόμο προβλέπεται», είπε ο κ. Σαραβελάκης.

•Για την αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών:

«Αποφασίστηκε από το Δ.Σ. να προταθεί στον κ. Γιάννη Κλωνιζάκη να αναλάβει α' αντιπρόεδρος της εταιρείας, δηλαδή εκπρόσωπος της εταιρείας μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή από τον κ. Κλωνιζάκη που είναι ένα παλιό μέλος του Δ.Σ., γνωστός σε όλους και εγνωσμένης αξίας», σημείωσε ο κ. Σαραβελάκης και πρόσθεσε: «Ο κ. Κλωνιζάκης απουσίαζε, είχαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και κατ' αρχήν νομίζουμε ότι θα δεχθεί. Σε περίπτωση που δεν δεχθεί ο κ. Κλωνιζάκης, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να ορίσει ως α' αντιπρόεδρο της εταιρείας τον εκπρόσωπο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, Μάρκο Κατσουλάκη. Χρέη β' αντιπροέδρου στην ΑΝΕΝ θα αναλάβει ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, Δημήτρης Καφαντάρης. Πρόεδρος παραμένει ο μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίος, όπως ομόφωνα αποφάσισε το Δ.Σ.».
Διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο κ. Σαραβελάκης. «Για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου έγινε πρόταση στον εκπρόσωπο του Δήμου Κισάμου, Μανώλη Χουρδάκη. Περιμένουμε να οριστικοποιηθεί ο ορισμός του», δήλωσε ο κ. Σαραβελάκης.

•Για τα οικονομικά της εταιρείας:

Ο κ. Σαραβελάκης τόνισε ότι «έχει κλείσει η οικονομική χρήση του 2008, έχει γίνει η σύνταξη του ισολογισμού, έχουν ελεγχθεί τα πάντα από τους ορκωτούς λογιστές και έχει γίνει και η σχετική ανακοίνωση. Η εταιρεία κάθε χρόνο ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές. Δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «το Δ.Σ. αποφάσισε πώς θα πορευτεί για να εξοφληθούν τα κατεπείγοντα χρέη, τα οποία υπάρχουν προς τη ΔΟΥ Χανίων, προς το ΙΚΑ και προς το ΝΑΤ. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, που αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. στην τελευταία του συνεδρίαση».
Ο κ. Σαραβελάκης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των «Χ.Ν.» περί οφειλής στην ΑΝΕΝ από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, λέγοντας ότι «οι οφειλές του Υπουργείου προς την ΑΝΕΝ ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ, οι οποίες δεν είναι ακόμα βέβαιες και εκκαθαρισμένες. Πρέπει να γίνει και κάποιες ενέργειες από την πλευρά της εταιρείας για να μπορέσουν αυτές να εκταμιευτούν και να αποδοθούν».
Ο ίδιος υπογράμμισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «αν δεν τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες -αυτό είναι που προέχει για την εταιρεία- δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε δρομολόγηση του πλοίου. Άρα, προέχει, στο λίαν σύντομο μέλλον, να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, να ρυθμίσουμε τις εκκρεμότητες, για να μπορούμε να συμμετέχουμε είτε σ' ένα διαγωνισμό δημόσιας Υπηρεσίας, είτε να προχωρήσουμε στη δρομολόγηση του πλοίου οπουδήποτε απαιτηθεί. Είναι κάτι, όμως, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβληματίσει το Δ.Σ. Είναι κάτι που αφορά το μέλλον. Είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η γενική συνέλευση. Το Δ.Σ. αυτή τη στιγμή πρέπει να διαχειριστεί μία κρίση, η οποία έχει κεφαλαιοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν υπήρχε η συγκρότηση του Δ.Σ., για λόγους οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλους. Νομίζω ότι καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει η συγκρότηση του Δ.Σ., να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και από 'κει και πέρα η γενική συνέλευση θα αποφασίσει το τι θα γίνει με το πλοίο».

•Για τη δρομολόγηση του πλοίου:

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο αναφορικά με τη δυνατότητα δρομολόγησης του πλοίου σε συγκεκριμένη γραμμή -όταν και εφ' όσον ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα- ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΕΝ επισήμανε ότι «η εταιρεία αυτή τη στιγμή δεν έχει την πολυτέλεια να βλέπει το αύριο. Το Δ.Σ. ομόφωνα αποφάσισε να δει μόνο το σήμερα και να πηγαίνουμε βήμα - βήμα σε συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες είναι πλήρως προδιαγεγραμμένες. Δεν μπορούμε να βλέπουμε το αύριο. Καλούμεθα να διαχειριστούμε μια κρίση, ένα πρόβλημα, το οποίο είναι πολύπλευρο, πολύπλοκο και πρέπει να προχωράμε κατά βήμα. Μακάρι να είχαμε την πολυτέλεια, αυτή τη στιγμή, να δούμε το αύριο, να βρούμε κάποια γραμμή που θα μπορούσε να δρομολογηθεί το πλοίο. Είναι κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε.

•Για τη φύλαξη του πλοίου:

Ο κ. Σαραβελάκης δεν παρέλειψε να σχολιάσει διάφορες φήμες, σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο παραμένει αφύλακτο, τονίζοντας ότι «το πλοίο φυλάσσεται στην προκυμαία του ναυπηγείου Ελευσίνας. Είναι πλήρως φυλασσόμενο και έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα και από την πλευρά της εταιρείας και από την πλευρά των ναυπηγείων για να προφυλάσσεται και να συντηρείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ο ίδιος δήλωσε ότι «η ζημιά έχει πλήρως αποκατασταθεί. Ελέγχθηκε από τους ασφαλιστές, διαπιστώθηκε το αξιόπλοο του πλοίου και μάλιστα κατεβλήθη στην εταιρεία και η ασφαλιστική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 1 εκατ. 550 χιλιάδες ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα νομίζω ότι είναι κακοήθη ψέμματα».

•Για τη σχέση ΑΝΕΝ - ΑΝΕΚ:

Κληθείς να διευκρινίσει ποια θα είναι, πλέον, η σχέση ΑΝΕΝ - ΑΝΕΚ μετά την παραίτηση, από το Δ.Σ. της πρώτης όλων των αιρετών μελών που είχαν εκλεγεί με τη στήριξη της δεύτερης, καθώς και μετά την εκχώρηση, στον ίδιο, όλων των μετοχών της ΑΝΕΝ που είχε στην κατοχή της η ΑΝΕΚ, ο κ. Σαραβελάκης απάντησε ότι «παραιτήθηκαν αιρετά μέλη του Δ.Σ.. Είχαν όλο το δικαίωμα να παραιτηθούν. Το περίεργο, βέβαια, είναι ότι υπήρχε μία ταυτόχρονη παραίτηση κάποιων συγκεκριμένων προσώπων. Αυτά τα μέλη αντικαταστάθηκαν από το Δ.Σ. της ΑΝΕΝ. Θέλω να διευκρινίσω το εξής: δεν έχει καμία σχέση η διαχείριση της εταιρείας με τη διαχείριση του πλοίου. Άλλο πράγμα το ένα, άλλο το άλλο. Η ΑΝΕΝ δεν είχε, δεν έχει και δεν μπορεί να έχει κάποιο αρμόδιο τεχνικό τμήμα για να μπορεί να εποπτεύει το πλοίο, τις επισκευές και οποιεσδήποτε αναγκαίες διαδικασίες που έχουν σχέση με το ναυπηγικό κομμάτι αυτής της διαχείρισης. Η εταιρεία ποτέ δεν είχε τεχνικό τμήμα, ποτέ δεν είχε τμήμα αρχιπλοιάρχων, ποτέ δεν είχε την τεχνική εποπτεία και την εν γένει διαχείριση του πλοίου. Χωρίς την ΑΝΕΚ δεν μπορεί να γίνει διαχείριση του πλοίου», κατέληξε ο κ. Σαραβελάκης.

Ο Μ. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κισάμου στο Δ.Σ. της ΑΝΕΝ, Μανώλης Χουρδάκης δήλωσε χθες στα «Χ.Ν.» ότι «το Υπουργείο χρωστάει στην εταιρεία πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι «έχουμε βάλει στόχο να πληρωθούν οι οφειλές, που, ούτως ή άλλως, ό,τι και αν γίνει με το πλοίο και την εταιρεία, αυτά πρέπει να πληρωθούν. Ακριβώς αυτό γίνεται. Για το τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια, δεν...»
Ειδικότερα, σημειώθηκε ότι «θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα που χρωστά η εταιρεία στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στο ΝΑΤ και σε εργαζόμενους, ούτως ώστε να είναι καθαρή. Τα χρήματα που είναι να δώσει από τις επιδοτήσεις το Υπουργείο φτάνουν οριακά. Αν η εταιρεία γλυτώσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις από την Εφορία τότε στην ουσία ξεκαθαρίζει και υπάρχει μια αισιοδοξία ότι μπορεί να συνεχίσει. Τώρα πώς θα συνεχίσει..., εγώ προσωπικά έχω μεγάλες αμφιβολίες», δήλωσε ο κ. Χουρδάκης.
Αναφερόμενος στο θέμα της αντικατάστασης των παραιτηθέντων μελών του Δ.Σ., ο κ. Χουρδάκης είπε ότι «ο κ. Σαραβελάκης έδωσε κάποια ονόματα, πρόκειται μάλλον για Καλαματιανούς, δεν τους γνωρίζω. Υπάρχουν και πληροφορίες», πρόσθεσε, «ότι στο Δ.Σ. θα συμμετέχει και ο πρώην δήμαρχος Κισάμου, Ανδρέας Βαρουχάκης», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι διασταυρωμένες.

Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου