Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 6/2/2010

Σκουλάκης,
Νικηφοράκης
και “Καλλικράτης”


Το τελευταίο διάστημα «φουντώνει» -απολύτως λογικά, κατά την προσωπική μου άποψη- η ονοματολογία ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Αυτοδιοίκηση. Εκλογές που πιθανότατα θα γίνουν σ’ ένα νέο τοπίο, αν τελικά υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης». (Ορισμένοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση να μην μπορέσει να προχωρήσει, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα).

Πολλά είναι τα πρόσωπα που ακούγονται για τους -νέους- Δήμους στον Νομό Χανίων. Στέκομαι σήμερα σε δύο από αυτά, που -κατά γενική ομολογία- έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Σκουλάκη και στον πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Στέλιο Νικηφοράκη.

Για τον κ. Σκουλάκη λέγονται και γράφονται διάφορα. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, μόνο που τότε μάλλον υπήρχε καπνός, άρα και φωτιά. Σήμερα, ωστόσο, ούτε καπνός υπάρχει, ούτε φωτιά. «Καθείς εφ’ ω ετάχθη», απάντησε χθες το μεσημέρι ο κ. Σκουλάκης, από το Καστέλλι Κισάμου, όταν τον ρώτησα αν υπάρχει ψήγμα αληθείας σε δημοσιεύματα, «πληροφορίες», φήμες, κ.λπ., που τον φέρουν να ενδιαφέρεται για την Αυτοδιοίκηση. Ξεκαθάρισε, δηλαδή, τη θέση του. Δεν ενδιαφέρεται.

Η περίπτωση του κ. Νικηφοράκη είναι εντελώς διαφορετική. Ο στενός συνεργάτης του επιτίμου προέδρου της Ν.Δ., Κώστα Μητσοτάκη δεν κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής. Αυτό, λίγο - πολύ, ήταν αναμενόμενο, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία θα έχανε τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ θα εξέλεγε -όπως κι έγινε- τρεις βουλευτές στον Νομό Χανίων.

Το σημαντικότερο «χτύπημα», όμως, για τον κ. Νικηφοράκη ήταν η εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Νικηφοράκης θα είχε ρόλο και λόγο στο κόμμα αν είχε επικρατήσει η καλή του φίλη, Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό δεν έγινε και ο κ. Νικηφοράκης, ο οποίος -οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι- δεν είναι «επαγγελματίας» της πολιτικής, προφανώς δεν θα μπει στη διαδικασία, λόγω χαρακτήρα, να... γλύψει εκεί που μέχρι πρότινος... έφτυνε, όπως συνηθίζει να λέει ο λαός.

Δεν θα θελήσει, δηλαδή, να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. και να καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, τον οποίο ο ίδιος αποκαλούσε -και αποκαλεί- προδότη και άλλα πολλά. Ακόμη και αν ήταν υποψήφιος, βέβαια, οι ελπίδες επανεκλογής του θα ήταν αισθητά μειωμένες, συγκριτικά με το 2004, αλλά και το 2007, όταν «έπεσε από την Ακρόπολη και όχι μόνο δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά, αλλά βρήκε και γεμάτο πορτοφόλι»!

Κατά συνέπεια, ο κ. Νικηφοράκης αναζητά πολιτική διέξοδο. Με αυτή τη λογική, μία καλή περίπτωση για εκείνον θα ήταν η Αυτοδιοίκηση, ειδικά από τη στιγμή που εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και δημιουργηθούν νέοι, μεγαλύτεροι -και ισχυρότεροι, τουλάχιστον θεωρητικά- Δήμοι.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι πληροφορίες έφεραν τον κ. Νικηφοράκης να ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στον νέο Δήμο που θα περιλαμβάνει και τον υφιστάμενο Δήμο Κολυμπαρίου, τόπο καταγωγής του. Ρώτησα, τις προάλλες, τον κ. Νικηφοράκη αν οι πληροφορίες ευσταθούν κι εκείνος απάντησε καταφατικά, «αν κι εφ’ όσον εφαρμοστεί ο “Καλλικράτης”», όπως χαρακτηριστικά είπε. Το «παιχνίδι» ανοίγει, πλέον, για τα καλά...

Αναζητούνται
οι άριστοι,
όχι οι αρεστοί


Ασχετο με τα παραπάνω, αλλά σημαντικό. Όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές, στις 4 Οκτωβρίου 2009, κάλεσε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονταν να στελεχώσουν τη δημόσια και την ευρύτερη δημόσια διοίκηση να καταθέσουν τα βιογραφικά τους στο διαδίκτυο, προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτεροι.

Στον Νομό Χανίων υπάρχουν τέτοιες θέσεις της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης για τις οποίες ακούγονται, εσχάτως, διάφορα ονόματα. Με αφορμή την... ονοματολογία, έχω να υπογραμμίσω τούτο: Αν μετά απ’ όλη αυτή τη διαδικασία των βιογραφικών και μετά από τέσσερις -και πλέον- μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταλήξει, για τις θέσεις αυτές, για άλλη μία φορά, στην... κομματική «νομενκλατούρα», τότε... κλάφτα Χαράλαμπε.

Οι πολίτες ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει -και- στη στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Ας φροντίσουν όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις, σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, να υπερβούν τους εαυτούς τους. Υπερβατική συμπεριφορά απαιτείται, λοιπόν. Αναζητούνται, άλλωστε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι άριστοι, όχι οι αρεστοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου