Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
Προτάσεις για μεταρρυθμίσεις - σοκ
για έξοδο από την κρίση


Τη λήψη μέτρων-σοκ για έξοδο από την κρίση πρότεινε στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Εκσυγχρονισμού του Κοινωνικού Κράτους.
«Δεν συμφωνώ με όσους προτείνουν, προφανώς από πολιτική αδυναμία, τον δρόμο των χαμηλών και σταδιακών μεταρρυθμίσεων. Κατά τη γνώμη μου οι βραδείες μεταρρυθμίσεις σπανίως επιτυγχάνουν το σκοπό τους, γιατί στην πορεία εκφυλίζονται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να συγκροτηθεί από την κυβέρνηση και να ψηφιστεί από τη Βουλή ένα σοβαρό πενταετές Πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε υγιή πεδία οικονομικής ανάπτυξης.
Τονίζει, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει εξειδικευμένα, εκτεταμένα και επώδυνα μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας. Μερικά από τα μέτρα που προτείνει ο πρώην υπουργός είναι:
-εκτεταμένες παρεμβάσεις στα πεδία του Ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας
-καθολικές αποκρατικοποιήσεις
-δραστικό περιορισμό των μισθοδοτουμένων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα και στους ΟΤΑ
-ολιστικά μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάταξη των χώρων της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Προστασίας και της Δικαιοσύνης.
-σύμπτυξη των τραπεζών σε δύο πόλους
-μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλη μείωση τιμών
-διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων και
-αποκεντρωμένη διοικητική συγκρότηση της χώρας.
Απαντώντας προληπτικά στους επικριτές του είπε: «Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα χαρακτηρισμού μου. Εξάλλου τους έχω υποστεί ήδη. Ο καθένας κρίνεται από την ιστορία και τον τρόπο ζωής του. Οι αντιλήψεις που κυριάρχησαν και δυνάστευσαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μπορεί να είναι χρήσιμες για να διοικήσεις οικονομίες σαν της Βόρειας Κορέας, σίγουρα όμως είναι καταστροφικές για να διοικήσεις οικονομία της Ευρωζώνης».
Και διευκρίνισε: «Ονομάσαμε αναδιανομή του εισοδήματος την διανομή των δανείων και των πόρων της ΕΕ. Η αναδιανομή θέλει πολιτικό σθένος. Για την διανομή των δανειακών, αρκεί το πολιτικό θράσος».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου