Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 12/6/2010

«Αγροτικός Αύγουστος»

«Για λόγους ανεξάρτητους με τις προθέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων ο “Αγροτικός Αύγουστος 2010”, δυστυχώς, δεν θα πραγματοποιηθεί». Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε επιστολή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ο αντινομάρχης Χανίων, Χαράλαμπος Κουκιανάκης (σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα 7).

Tα γεγονότα, όπως τα είχε καταγράψει ο γράφων σε ρεπορτάζ στα «Χ.Ν.» στις 12 Μαΐου, έχουν ως εξής:

Tο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τη μη παραχώρηση της χρήσης του ενετικού λιμανιού για την πραγματοποίηση του «Αγροτικού Αύγουστου 2010». Η απόφαση πάρθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, μετά τις ενστάσεις που κατέθεσαν, για συγκεκριμένους λόγους, η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) και το Λιμεναρχείο Χανίων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, επισημάνθηκε ότι η 28η ΕΒΑ κοινοποίησε εγγράφως την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία «δεν εγκρίνεται η παραχώρηση χρήσης του ενετικού λιμένα Χανίων για την πραγματοποίηση του κύκλου δραστηριοτήτων “Αγροτικός Αύγουστος”, διότι προκαλείται σοβαρή αλλοίωση στον μνημειακό χώρο του βενετσιάνικου λιμανιού, των Νεωρίων και των βυζαντινών οχυρώσεων».

Η εκπρόσωπος της Αρχαιολογίας πρότεινε, στη συνέχεια, την πραγματοποίηση του «Αγροτικού Αύγουστου» στη δυτική τάφρο «με τις οδηγίες και υποδείξεις της 28ης ΕΒΑ», καθώς και ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Από την πλευρά του, ο λιμενάρχης Χανίων, Αντώνης Δασκαλάκης σημείωσε -όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ.- ότι «για λόγους ασφαλείας δεν συμφωνεί στην παραχώρηση, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, του χώρου του ενετικού λιμένα για τις εκδηλώσεις του “Αγροτικού Αύγουστου”, επισημαίνοντας ότι και πέρυσι συνέβη περιστατικό με εκδήλωση φωτιάς σε περίπτερο, που θα μπορούσε να έχει ολέθρια αποτελέσματα και για τους παρευρισκόμενους αλλά και για το μνημείο».

Αντίθετη άποψη εξέφρασαν οι σύμβουλοι, Γιώργος Πουλιδάκης και Μανώλης Μαυρεδάκης, οι οποίοι είπαν ότι «επιβάλλεται η παραχώρηση του ενετικού λιμανιού για τις εκδηλώσεις του “Αγροτικού Αύγουστου 2010”, μιας και σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα είναι η τελευταία χρονιά της θητείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, άρα και διοργάνωσης της εκδήλωσης από αυτόν τον φορέα».

Τελικά, η απόφαση μη παραχώρησης της χρήσης του ενετικού λιμανιού για την πραγματοποίηση του φετινού «Αγροτικού Αύγουστου» πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Παράλληλα, αποφασίστηκε «να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ώστε να αποφασίσουν από κοινού τον χώρο που θα είναι ο καταλληλότερος για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του “Αγροτικού Αύγουστου 2010”».

Καταλληλότερος χώρος για τη διοργάνωση του «Αγροτικού Αύγουστου» είναι το ενετικό λιμάνι επισήμανε, από την πλευρά της, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων διά μέσου του αντινομάρχη, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, με επιστολή του, στις 19 Απριλίου, προς την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. (Είχε προηγηθεί σύσκεψη για το θέμα, στις 29 Μαρτίου, στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων).

Ετσι έχουν τα γεγονότα, εν πολλοίς, μέχρι και σήμερα. Με βάση τα παραπάνω, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα. Στέκομαι σε δύο εξ αυτών.

Ερώτημα πρώτο (και σημαντικότερο): αν, όντως, τίθεται θέμα ασφάλειας φέτος, δεν ετίθετο τα προηγούμενα έντεκα χρόνια που ο «Αγροτικός Αύγουστος» πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο; Τι άλλαξε φέτος;

Αναμφισβήτητα, πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια, η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αν, όμως, θεωρήσουμε απολύτως δικαιολογημένες τις αιτιάσεις του Λιμεναρχείου, τότε προκύπτει ότι οι παλαιότερες διοργανώσεις του «Αγροτικού Αύγουστου» γίνονταν, επί έντεκα συναπτά χρόνια, υπό καθεστώς μη επαρκούς ασφάλειας για εκθέτες και επισκέπτες. Ισχύει αυτό; Αν ισχύει γιατί συνέβη; Απαντήσεις θα δώσουν οι υπεύθυνοι; Αν δεν ισχύει, γιατί το επικαλείται φέτος, ως επιχείρημα, το Λιμεναρχείο;

Ερώτημα δεύτερο: «Σοβαρή αλλοίωση στον μνημειακό χώρο του βενετσιάνικου λιμανιού, των Νεωρίων και των βυζαντινών οχυρώσεων» δεν προκαλούν τα αυτοκίνητα που είναι καθημερινά σταθμευμένα δίπλα, μπροστά και πίσω από μνημεία; Σοβαρή αλλοίωση και εν τέλει δυσφήμηση για τα Χανιά δεν προκαλεί η σημερινή εικόνα ορισμένων εξ αυτών των μνημείων; Και, τέλος πάντως, τα έντεκα προηγούμενα χρόνια δεν προκαλούνταν σοβαρή αλλοίωση από τα περίπτερα του «Αγροτικού Αύγουστου»;

Εν κατακλείδι: πάνω απ’ όλα η ασφάλεια. Όμως εγείρονται ερωτήματα για την όψιμη επίκλησή της. Από ’κει και πέρα, καλό θα ήταν και φέτος, αν τα όποια τυχόν θέματα ασφάλειας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, να διοργανωθεί ο «Αγροτικός Αύγουστος» στον ίδιο χώρο που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα έντεκα χρόνια. Θα την... καταπιούμε την αλλοίωση του μνημείου, για τελευταία φορά. Και για τον επόμενο χρόνο, όπως αναφέρει στην επιστολή του και ο κ. Κουκιανάκης, να αναζητηθεί ένας νέος κατάλληλος χώρος, καθώς και η φόρμουλα διοργάνωσης της έκθεσης, από τους Δήμους και όχι μόνο, με δεδομένη την κατάργηση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Και κάτι ακόμη...

Στις 20 Αυγούστου 2009 είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου για το αν ο «Αγροτικός Αύγουστος» είναι... αγροτικός. Μεταξύ άλλων, σημείωνα, τότε, ότι ίσως οι διοργανωτές να πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους για το «περιεχόμενο» της έκθεσης. Ανέφερα, μεταξύ άλλων:

«Οι διοργανωτές θα πρέπει να ξαναδούν τη δομή της συγκεκριμένης έκθεσης. Ακούς για “Αγροτικό Αύγουστο” και όταν πας βλέπεις, μεταξύ άλλων, κολιέ, βραχιόλια, και άλλα τέτοια που ουδεμία σχέση έχουν με τον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, η παρουσία των Δήμων, με δικά τους περίπτερα, αναβάθμισε μεν τον θεσμό, τον “μπαστάρδεψε”, όμως, ταυτόχρονα, αφού οι περισσότεροι -όχι όλοι- φιλοξενούν στους χώρους τους αντικείμενα που ουδεμία, επίσης, σχέση έχουν με την αγρότισσα και τον αγρότη.

Ισως οι διοργανωτές θα πρέπει να ξαναδούν το “πάντρεμα” του “Αγροτικού Αύγουστου” με την έκθεση “Κρήτη - Γη και Πολιτισμός”, στο οποίο προχώρησε η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή. “Πάντρεμα” που μεγάλωσε τον “Αγροτικό Αύγουστο”, χωρίς αυτό απαραίτητα να είναι καλό.

Σε κάθε περίπτωση ο “Αγροτικός Αύγουστος” είναι ένας θεσμός που θα πρέπει να συνεχιστεί, να εξελιχθεί, να αναβαθμιστεί, ενδεχομένως και να “ταξιδέψει” εκτός Κρήτης, και, φυσικά, να εκπληρώνει τους σκοπούς για τους οποίους διοργανώνεται. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σ’ ένα ωραίο και ενδιαφέρον πανηγυράκι, το οποίο, όμως, θα πρέπει να ονομαστεί διαφορετικά.

Διότι, ουδεμία σχέση θα έχει με “αγροτικό”. Και τη δεδομένη στιγμή η στήριξη στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο είναι απολύτως αναγκαία, διότι δοκιμάζονται σκληρά... Αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου