Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ



ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Υποψηφιότητα
Γ. Κουλιεράκη
για τον Δήμο Χανίων

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας αυτοδιοικητικής κίνησης πολιτών, οι οποίοι «εκπροσωπούν όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις ηλικιακές ομάδες», με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για «ένα νέο δρόμο, ένα νέο τρόπο, ένα νέο σχέδιο για την άνθιση της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην ιστορική πόλη των Χανίων, αλλά και στα χωριά και τις κωμοπόλεις που συναποτελούν τον νέο Δήμο Χανίων», ανακοίνωσε χθες ο κ. Γιάννης Κουλιεράκης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι θέτει την υποψηφιότητά του «προς αξιολόγηση από την κοινωνία των πολιτών, από τους φορείς του τόπου και ασφαλώς από τα πολιτικά κόμματα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «δημοτική εξουσία στα Χανιά και δημότες μπορούν και αξίζει να συμπορευτούν σε νέους δρόμους», καθώς, όπως είπε, «οι παλιοί δρόμοι είναι αδιέξοδοι», ενώ «οι νέοι είναι ελπιδοφόροι».
Ο κ. Κουλιεράκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
«Υπηρέτησα τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης οκτώ χρόνια, ως δημοτικός σύμβουλος και ως αντιδήμαρχος, σε μια πολύ σημαντική περίοδο της προσωπικής μου διαδρομής, της ζωής μου, όπου μέσα από αυτή μου την εμπειρία γαλουχήθηκα, ωρίμασα ως άνθρωπος και είχα τη χαρά με άλλους συναδέλφους και σημαντικούς ανθρώπους που γνώρισα εκείνη την περίοδο, να φτιάξουμε ένα πλάνο και ένα σχέδιο για την πόλη, να δημιουργήσουμε και να δημιουργηθούν εκείνοι την περίοδο σημαντικοί θεσμοί, θα έλεγα σχεδόν όλοι εκείνοι οι θεσμοί που σήμερα λειτουργούν και υπηρετούν την πόλη μας στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού και των κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι ιδιαίτερη η συγκίνησή μου που σήμερα, εδώ, στον ίδιο χώρο, έρχομαι να παρεβρεθώ, να παρουσιαστώ για ένα καινούριο ρόλο, μ' ένα νέο λόγο κι ένα νέο ξεκίνημα», ανέφερε αρχικά ο κ. Κουλιεράκης.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η επόμενη ημέρα, της εκλογής των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, θα είναι μια νέα ημέρα. Η "καλλικρατική αυτοδιοίκηση" αποτελεί μια τολμηρή εξέλιξη στη διοικητική λειτουργία του κράτους, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην κοινωνική συμμετοχή και στην πολιτική Δημοκρατία. Όλοι οι πολίτες, σε δημόσιες ή ιδιωτικές συζητήσεις μας, δεχόμαστε ότι το σύστημα διοίκησης που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας "άγγιξε τα όρια του". Συγκεντρωτικό σύστημα, αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό, εν πολλοίς εχθρικό, απρόσωπο για τον πολίτη. Ήταν το σύστημα που γέννησε και διατήρησε στα σπλάχνα του τη γραφειοκρατία, τη συναλλαγή, τη διαφθορά. Ευθύνεται, κυρίως αυτό, για την κοινωνική, ηθική, οικονομική κρίση που καθημερινά όλοι βιώνουμε. Οι πολίτες απαιτούν η χώρα να αλλάξει σελίδα και τη νέα αυτή σελίδα να τη γράφουν οι ίδιοι. Οι πολίτες προσδοκούν ένα σύστημα διακυβέρνησης, τοπικής, περιφερειακής, κεντρικής, που θα στηρίζεται στην αξιοκρατία, θα προωθεί την ανάπτυξη με τρόπο διαφανή και αποτελεσματικό», τόνισε ο κ. Κουλιεράκης.
Και συνέχισε: «Η Αυτοδιοίκηση δίνει στους πολίτες τη δικαιούμενη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν για τη νέα άνθιση της πατρίδας μας. Οι θεσμοί, όμως, όσο νέοι και πρωτοποριακοί και αν είναι, νοηματοδοτούνται μέσα από τους ανθρώπους που τους υπηρετούν.
Η έννοια του ενεργού πολίτη, καθίσταται επίκαιρη περισσότερο ίσως από ποτέ, γι' αυτό αξίζει να προκύψει τον προσεχή Νοέμβριο, μια νέα δημοτική εξουσία, στο διευρυμένο Δήμο Χανίων που θα βρίσκεται σε διαρκή και γόνιμη σχέση με τους πολίτες. Με αυτές τις σκέψεις που μοιράζομαι εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο με πολλούς συμπολίτες μου αποφάσισα να εκφράσω δημόσια το ενδιαφέρον μου για τη δημιουργία μιας νέας αυτοδιοικητικής κίνησης στα Χανιά που θα συμμετέχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου», σημείωσε ο κ. Κουλιεράκης.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να ηγηθώ φιλοδοξιών και αλαζονίας. Προσδοκία μου είναι, ως επικεφαλής του αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου, να προτείνω στους συμπολίτες μου ένα νέο δρόμο, ένα νέο τρόπο, ένα νέο σχέδιο για την άνθιση της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην ιστορική πόλη μας, αλλά και στα χωριά και τις κωμοπόλεις που αποτελούν το νέο Δήμο Χανίων. Έχουμε όραμα ένα πολυεστιακό δήμο Χανίων που δεν θα εξαντλείται σε ενδοπεριφερειακές αντιθέσεις αλλά που θα πρωταγωνιστεί στο εσωτερικό της χώρας και θα είναι ταυτόχρονα και σε απευθείας σχέση με τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Στην Κρήτη και στα Χανιά μπορεί να συναντιούνται η ανατολική Μεσόγειος με την Ευρώπη, αρκεί να υπάρχει όραμα και σχέδιο γι' αυτό. Με βάση όλα αυτά ανακοινώνω ότι με αίσθημα ευθύνης θέτω την υποψηφιότητα μου προς αξιολόγηση από την κοινωνία των πολιτών, από τους φορείς του τόπου και ασφαλώς από τα πολιτικά κόμματα», τόνισε ο κ. Κουλιεράκης.
Διευκρίνισε, δε, ότι «κάθε στήριξη, προτίμηση, υποστήριξη από τα πολιτικά κόμματα είναι επιθυμητή, μια και πιστεύουμε ότι τα κόμματα αποτελούν τον απαραίτητο πυλώνα της δημοκρατίας μας. Δεν θέλουμε την υποβάθμιση ή την απαξίωση των κομμάτων, αλλά την αυτοκάθαρσή τους και τη δημοκρατική και διάφανη λειτουργία τους».
Καταλήγοντας, ο κ. Κουλιεράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα Χανιά, όπου η έννοια του κινήματος πήρε "σάρκα και οστά" στο Θέρισο, μπορούν να ξαναπροσφέρουν πολιτική παιδεία σε όλη τη χώρα. Μπορούν να γίνουν τόπος - πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας και ζωής».

Κουλιεράκης
για Σκουλάκη


Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Κουλιεράκης δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων απ' όλους, σχεδόν, τους παριστάμενους δημοσιογράφους για το τι θα πράξει ο ίδιος σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ επιλέξει να στηρίξει τυχόν υποψηφιότητα, στον Δήμο Χανίων ,του βουλευτή, Μανώλη Σκουλάκη.
«Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι υπάρχει κάποια τέτοια επιθυμία από τον πολύ σημαντικό άνθρωπο, από τον βουλευτή Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη. Προφανώς και μας ενδιαφέρει η αξιολόγηση που θα κάνει και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, στα οποία θα απευθυνθούμε συγκεκριμένα και θεσμικά και αυτός θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τις όποιες τελικές αποφάσεις που θα έχουμε», απάντησε ο κ. Κουλιεράκης.
Παράλληλα, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Κουλιεράκης ανέφερε: «Αδικούμε τον κ. Σκουλάκη. Ο κ. Σκουλάκης δεν έχει δηλώσει υποψηφιότητα. Πιθανόν, αν είχε δηλώσει υποψηφιότητα η σημερινή δικιά μου παρουσία και τοποθέτηση να ήταν εντελώς διαφορετική. Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι αυτό που ξέρουμε. Ο κ. Σκουλάκης δήλωσε και είναι προς τιμήν του -και πολιτεύεται πάντα με ένα ήθος και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά- ότι θα είναι παρόν και θα στηρίξει όλες τις αποφάσεις που θα παρθούν. Εγώ δεν έχω διαβάσει κάτι άλλο».
«Τι θα πράξετε αν η Ιπποκράτους δώσει χρίσμα στον κ. Σκουλάκη;», ρωτήθηκε εκ νέου. Και απάντησε: «Εφ' όσον εμείς κι εγώ προσωπικά υποβάλαμε αίτηση στο ΠΑΣΟΚ προφανώς θα είναι κάτι που θα πρέπει πολύ σοβαρά να αξιολογήσουμε και αυτό θα είναι καθοριστικό για τις όποιες αποφάσεις μας». Και πρόσθεσε: «Υπάρχει απόφαση συγκρότησης αυτής της δημοτικής κίνησης, η οποία μπαίνει σε μία διαδικασία αξιολόγησης. Εμείς δεν ήρθαμε να διχάσουμε. Θεωρούμε ότι έχει νόημα εφ' όσον μπορεί αυτή η κίνηση να είναι κάτι που θα ενώσει. Και σε αυτή της την ενωτική δυνατότητα και προοπτική στοχεύουμε».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να συμμετέχει σε έναν άλλο συνδυασμό, όχι ως επικεφαλής, ο κ. Κουλιεράκης ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα. Δεν υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα. Δεν υφίστανται. Με ρωτάτε πράγματα που είναι εντελώς επιστημονικής φαντασίας. Δεν υφίστανται».
Ο ίδιος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, επεσήμανε ότι «δεν θα υπάρχουν αυθαίρετες απαντήσεις από εμάς. Θα είναι πολύ συγκεκριμένες και αναλυτικές. Το ότι μας αξιολογεί θετικά η κοινωνία αυτό είναι κάτι υποκειμενικό που πρέπει να κριθεί. Το ότι μας αξιολογεί αντικειμενικά θετικά ή αρνητικά ένας συγκεκριμένος φορέας, αυτό είναι κάτι συγκεκριμένο που από εμάς θα αξιολογηθεί. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε μία καθημερινή διαδικασία και λειτουργία. Είναι η πρώτη μέρα μιας πορείας. Θα είμαστε παρόντες και θα απαντήσουμε σε όλα τα γεγονότα που θα προκύψουν. Δεν θα εξαφανιστούμε. Δεν τελειώσαμε σήμερα. Σήμερα ξεκινήσαμε.

Ο Γιάννης Κουλιεράκης

Ο Γιάννης Κουλιεράκης γεννήθηκε το 1960, στα Χανιά, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Χριστοδουλάκη και έχουν δύο παιδιά.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τ.Ε.Ι Αθηνών. Επαγγελματικά ξεκίνησε ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής σε Θέματα Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΝΕΛΕ Χανίων και κατόπιν εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα στα τμήματα Κίνησης Κεφαλαίων και Χορηγήσεων. Από το 1987 δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα όπου η κύρια επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι η παροχή Υπηρεσιών Κατάρτισης. Από το 1997 έως το 2003 συμμετείχε στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Σύγχρονες Εκπαιδευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.» και από το 2003 μέχρι σήμερα στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Διάσταση Ανώνυμη Εταιρεία». Ως σύμβουλος Ανάπτυξης κατέχει τη θέση του υπεύθυνου Κρήτης και αντικείμενό του είναι η εσωτερική αξιολόγηση προγραμμάτων κατάρτισης.
Παράλληλα, από το 2000 έως σήμερα ασχολείται στον τομέα των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ως εσωτερικός παραγωγός της ΩΜΕΓΑ ΑΧΕΠΕΥ, αλλά και στην ΑΞΙΑ ΑΕΕΔ.
Από το 1976 είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στα μαθητικά του χρόνια υπήρξε στέλεχος του Μαθητικού Κινήματος. Το 1983 εκλέχτηκε γραμματέας Οργάνωσης Αθήνας Σπουδάζουσας ΤΕΙ ΠΑΣΟΚ έως το 1985, και παράλληλα μέλος του Κ.Σ. της ΕΣΣΕ. Υπήρξε μέλος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χανίων από 1989 - 1990 και το από το 2006 - 2007. Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Τζανακάκη δύο φορές, το 1990 και το 1994. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Χανίων, αντιπρόεδρος στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) και πρόεδρος της Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης Χανίων (ΔΗΠΕΧ). Από το 2002 μέχρι σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου