Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 10/6/2010

«Καλλικράτης»,
Δήμος Χανίων
και Ν.Δ.


Συζήτηση, το τελευταίο διάστημα, για το τι θα κάνει η Ν.Δ. στις προσεχείς δημοτικές εκλογές όσον αφορά στον Δήμο Χανίων. Συζήτηση που δεν έχει νόημα, κατά την προσωπική μου άποψη, καθώς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, στον νέο Δήμο Χανίων που προκύπτει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» υποψήφιοι δήμαρχοι, ως γνωστόν, θα είναι, μεταξύ άλλων, ο νυν δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης και ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης.

Και οι δύο δηλώνουν «ανεξάρτητοι». Και οι δύο είχαν τη στήριξη (όχι το χρίσμα) της Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές. Και των δύο οι συνδυασμοί, το 2006, αποτελούνταν, κυρίως, από μέλη και φίλους της Ν.Δ. στα Χανιά.

Από ’κει και πέρα:

Ο κ. Βιρβιδάκης είναι επί σειρά ετών στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημοτικός σύμβουλος Χανίων την τετραετία 1987 - 1990, βουλευτής και γενικός γραμματέας Αθλητισμού επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημοτικός σύμβουλος Χανίων την περίοδο 1999 - 2002 και δήμαρχος από το 2003 μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρχοντάκης, ο οποίος εντάχθηκε παλιότερα στους «Ταύρους» του Στέφανου Μάνου, διετέλεσε στενός συνεργάτης του κ. Βιρβιδάκη, ως αντιδήμαρχος Χανίων, την περίοδο 2003 - 2006. Πρόσφατα εντάχθηκε στη Ν.Δ., μετά το τηλεφώνημα που -λέγεται ότι- δέχθηκε από την κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του ζήτησε να υπογράψει το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητάς της για την προεδρία της Ν.Δ.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Αρχοντάκης... τερμάτισε άμεσα τη σύντομη παρουσία του στους «κόλπους» της Ν.Δ., λέγοντας δημόσια ότι η δεξιά στροφή του κόμματος και οι θέσεις του νέου προέδρου δεν τον εκφράζουν.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα εξής:

• Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ., Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Αρχοντάκη στον Δήμο Χανίων. Το ίδιο είχε πράξει και το 2006 (στη Νομαρχία). Δεν το λέω εγώ. Εκείνος το λέει, σύμφωνα με διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες.

• Ο κ. Αρχοντάκης και ο πρώην βουλευτής Χανίων της Ν.Δ., Μανούσος Βολουδάκης έχουν... πρόβλημα επικοινωνίας, για να το θέσω κομψά. Δηλαδή, «δεν ταιριάζουν τα χνώτα τους», δεν «πάει» ο ένας τον άλλο. Το αποτυπώνω όσο πιο κομψά μπορώ.
• Ανάλογο πρόβλημα... επικοινωνίας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζουν οι κ. Μαρκογιαννάκης και Βολουδάκης. Και σε αυτή την περίπτωση η αποτύπωση γίνεται με πολύ... κομψό τρόπο.

• Ο κ. Βολουδάκης θεωρεί ότι είναι θετικό το έργο του κ. Βιρβιδάκη. Το είπε ο ίδιος, στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Ο κ. Βιρβιδάκης έχει κάνει ουσιαστικό έργο στον Δήμο των Χανίων. Ο κ. Βιρβιδάκης είναι και μέλος της παράταξής μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βολουδάκης.

• Τη Ν.Δ. στα Χανιά, μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά, τη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη, τις αποχωρήσεις τοπικών στελεχών και τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στη ΝΟΔΕ και στις Τοπικές Οργανώσεις, φαίνεται ότι εκφράζει, πλέον, ο κ. Βολουδάκης και όχι οι κ. Μαρκογιαννάκης και Νικηφοράκης, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, νομίζω πως προκύπτει, σχεδόν αβίαστα, το συμπέρασμα ότι αν, τελικά, η Ν.Δ. αποφασίσει να παρέχει στήριξη σε κάποιον υποψήφιο για τον Δήμο Χανίων αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον κ. Βιρβιδάκη.

«Θα προτιμήσει ο κ. Σαμαράς να στηρίξει τον ανιψιό του κ. Κώστα Μητσοτάκη;», ρωτούν κάποιοι. Εκτιμώ πως ναι. Θα προτιμήσει να στηρίξει τον ανιψιό του πρώην πρωθυπουργού, καθώς ο κ. Βιρβιδάκης παραμένει μέλος της Ν.Δ. και απέφυγε μεθοδικά να καταφερθεί εναντίον του, σε αντίθεση με τον κ. Αρχοντάκη, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα, αφήνοντας αιχμές για δεξιά στροφή που δεν τον εκφράζει...

Kαι κάτι ακόμη: ο κ. Βιρβιδάκης θα επιθυμούσε τη στήριξη της Ν.Δ. Ο κ. Αρχοντάκης, όχι. Για ευνόητους λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου