Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 29/6/2010


Ο σοφός...
πολυχρονεμένος
και οι φόροι


Στα Χανιά βρέθηκε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο και αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Ξεκινώντας τη συνέντευξη, ο κ. Παπαθεμελής, θέλοντας προφανώς να καταδείξει την κρισιμότητα των στιγμών που βιώνουν η χώρα και οι πολίτες, είπε το παρακάτω ιστορικό ανέκδοτο:

Τουρκοκρατία. Ο σουλτάνος αποφασίζει να βάλει νέους φόρους. Αμέσως μετά στέλνει τους παρατρεχάμενούς του σε πόλεις και χωριά για να δουν τι «κλίμα» υπάρχει. Πηγαίνουν εκείνοι και, επιστρέφοντας, λίγες ημέρες αργότερα, τον ενημερώνουν ότι ο λαός τον βρίζει. «Με βρίζει;», ρωτά εκείνος. «Κανένα πρόβλημα. Βάλτε και άλλους φόρους». Βάζουν νέους φόρους και ξαναστέλνει τους παρατρεχάμενούς του σε πόλεις και χωριά για να δουν τι κλίμα υπάρχει. Πηγαίνουν ξανά εκείνοι και, επιστρέφοντας, λίγες ημέρες αργότερα, ενημερώνουν και πάλι τον πολυχρονεμένο ότι ο λαός τον βρίζει. «Με βρίζει;», ρωτά εκείνος. «Κανένα πρόβλημα. Βάλτε και άλλους φόρους». Αυτό συνέβη δυο - τρεις φορές ακόμη. Ίδια απάντηση από τους παρατρεχάμενους, «βάλτε και άλλους φόρους» η εντολή του σουλτάνου. Έως ότου οι παρατρεχάμενοι επιστρέφουν μια μέρα από το ταξίδι στις πόλεις και τα χωριά και ενημερώνουν τον σουλτάνο ότι ο λαός έπαψε να τον βρίζει. «Σιωπή, πολυχρονεμένε. Κανείς δεν μιλά. Σιωπή». Και ο σουλτάνος. «Τώρα η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, γι’ αυτό αρχίστε να καταργείτε φόρους».

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω με απόλυτη βεβαιότητα αν η πλειοψηφία των πολιτών έχει περάσει από το στάδιο της βρισιάς στο στάδιο της σιωπής, με όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Είμαι πεπεισμένος, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι «πολύ επικίνδυνη».

Και κριτική
και αίτημα
για στήριξη;


Μιας και η -έμμεση- αναφορά σε εργασιακό, ασφαλιστικό, κ.λπ., θέλω να εκφράσω μία απορία. Το περασμένο Σάββατο η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων -ο πρόεδρος, Μανούσος Λιονάκης και ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Μαλανδράκης- παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, μαζί με εκπροσώπους των συνταξιούχων και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση.

Τόσο ο κ. Λιονάκης, όσο και ο κ. Μαλανδράκης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις που λαμβάνει σε εργασιακό και ασφαλιστικό. Ο πρώτος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν άλλο για κάτι που δεν έχουν ευθύνη» και ο δεύτερος σημείωσε ότι «τα τρία “Δεν” καταρρίφθηκαν στην πορεία», κάνοντας λόγο για «ανατροπή λόγων και έργων».
Μέχρι εδώ, όλα καλά. Αναρωτιέμαι, όμως, πώς είναι δυνατόν να ασκείς σκληρή κριτική -δικαίως, εν πολλοίς, κατά την προσωπική μου άποψη- στην κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα και την ίδια ώρα να ζητάς τη στήριξή του για να είσαι είτε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων (ο κ. Λιονάκης), είτε υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά (ο κ. Μαλανδράκης). Κάθε πειστική απάντηση, που δεν θα υπερβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες της λογικής, δεκτή...

Υποψήφιος
δήμαρχος
ο Τσαγκαράκης


Μιας και η αναφορά στα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με τις ζυμώσεις, κυρίως στο παρασκήνιο, να είναι όλο και πιο έντονες όσο περνά ο καιρός, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιώργος Τσαγκαράκης ανακοίνωσε χθες ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο δημαρχείο Πλατανιά, με θέμα: «Ανακοίνωση υποψηφιότητάς του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο κ. Τσαγκαράκης θα ανακοινώσει ότι «κατεβαίνει» ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος στον νέο «Καλλικρατικό» Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιουργείται με τη συνένωση των Δήμων Πλατανιά, Βουκολιών, Κολυμπαρίου και Μουσούρων. Αναμένουμε...

“Δεν εκλέγομαι
και οφείλω
να πω αλήθειες”!


«Αν δεν λυθούν αυτά υπάρχει κίνδυνος να ξανακολλήσει το ΕΣΠΑ. Δεν κινδυνολογώ, αλλά επειδή δεν εκλέγομαι κιόλας οφείλω να πω και κάποιες αλήθειες». Τα παραπάνω ανέφερε, στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στο Πάνορμο Ρεθύμνου. Τα όποια δικά μου σχόλια για τη σχέση πολιτικών και αληθείας νομίζω ότι είναι περιττά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου