Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΑΠΟΨΗ

«Αγροτικός Αύγουστος»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Κάθε εμπόδιο για καλό, λένε. Γιατί όχι; Περί της εκθέσεως «Αγροτικός Αύγουστος», ο λόγος.
Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης στο παλιό λιμάνι των Χανίων.
Μας αρέσει, δεν μας αρέσει (απόψεις -μεταξύ αυτών και του γράφοντος- έχουν καταγραφεί), αυτή είναι η απόφαση. Και δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει.
Αντιπρόταση για τη δυτική τάφρο κατέθεσαν η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.
Πρόκειται για αντιπρόταση που δεν... συναρπάζει, καθώς οι εκθέτες σκέφτονται -και δικαίως- ότι ενδεχομένως η επισκεψιμότητα να μην είναι η αναμενόμενη. Σε αυτή την περίπτωση «θα μπουν μέσα» οικονομικά, καθώς τα έξοδα συμμετοχής δεν είναι αμελητέα.
Κατανοητός ο προβληματισμός. Τι θα πράξουν δεν γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο τινών:
• το πρώτο είναι να μη γίνει φέτος η έκθεση, καθώς ο χώρος του παλιού λιμανιού δεν παραχωρείται.
• το δεύτερο είναι να γίνει η έκθεση στη δυτική τάφρο.
Τρίτη επιλογή δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται σωφροσύνη, ευελιξία, αλλά και αποφασιστικότητα.
Το μη χείρον βέλτιστον. Δυτική τάφρο; Δυτική τάφρο. Γιατί όχι, τελικά;
Υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όμως.
• Να γίνουν άμεσα όλα ανεξαιρέτως τα αναγκαία έργα υποδομής.
• Να αντιμετωπιστεί, προσωρινά έστω, έως ότου βρεθεί μόνιμη λύση, το μείζον ζήτημα της στάθμευσης των οχημάτων, εκθετών και επισκεπτών.
• Να υπάρξει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα προβολής της έκθεσης σε τοπικό επίπεδο, για ευνόητους λόγους.

«Στη βράση κολλάει το σίδερο». Τώρα. Που είναι όλοι «ζεστοί».
Και, παράλληλα, να ξεκινήσει μια οργανωμένη και συγκροτημένη προσπάθεια αναβάθμισης - επέκτασης της έκθεσης. Ο χώρος της δυτικής τάφρου δίνει, άλλωστε, πολύ μεγάλα περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση, σε αντίθεση με τον χώρο του παλιού λιμανιού, όπου επί χρόνια διοργανωνόταν. Εκεί, όντως, «ασφυκτιούσε».
Να το μεγαλώσουμε, λοιπόν, ακόμη περισσότερο αυτό το πανηγύρι (με την καλή έννοια). Και να το οργανώσουμε με τέτοιο τρόπο, αναβαθμίζοντας, τους επόμενους μήνες, τις όποιες μέχρι τότε υφιστάμενες υποδομές, ώστε να καταστεί πραγματικά το κορυφαίο γεγονός κάθε καλοκαιριού. Ο «Χανιώτικος Αύγουστος». Με υποενότητες. Τον «Αγροτικό Αύγουστο», τον «Τουριστικό Αύγουστο», τον «Εμπορικό Αύγουστο», κ.λπ.
Πολλές οι ιδέες και οι προτάσεις, που θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή.
Και την ίδια ώρα, ως φορείς και ως πολίτες, να πιέσουμε, ώστε το έργο που ακούμε, τα τελευταία χρόνια, ότι σχεδιάζει η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, και περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, τη δημιουργία μιας μοναδικής διαδρομής από την πλατεία Τάλω έως τη Δημοτική Πινακοθήκη, να ενταχθεί σε πρόγραμμα και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, γεγονός που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη δυτική πλευρά του λιμανιού.
Και, ταυτόχρονα, να υπάρξουν, επιτέλους, ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσει η αποκατάσταση του χώρου της πισίνας του «Ξενία», δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα εικόνα στην περιοχή είναι αποκαρδιωτική.
Κάθε εμπόδιο για καλό, λένε. Γιατί όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου