Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 17/8/2010

Χανιώτες 
καρκινοπαθείς
και «Ορίζοντας»

Πρόσφατα διάβασα -στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»- ένα άρθρο του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργου Ρούση σχετικά με τη νοσηλεία του στο Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Ασθενής ο ίδιος, κατέγραψε περιληπτικά όσα έζησε στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

Αντιγράφω από το άρθρο του κ. Ρούση τι συμβαίνει, μεταξύ άλλων, στο Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο της χώρας:

• «Παύση λειτουργίας των δύο από τους έξι κατά τ’ άλλα απαρχαιωμένους γραμμικούς επιταχυντές, που είναι απαραίτητοι για την ακτινοθεραπεία και αυτό στο κατ’ εξοχήν αρμόδιο γι’ αυτές τις περιπτώσεις ελληνικό Νοσοκομείο, λόγω μη ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτά!!!

• Λόγω μικρού αριθμού μηχανημάτων και συνεπαγόμενων ουρών αναμονής, που συχνά φτάνουν στους έξι μήνες -όταν στην κυριολεξία παίζονται ζωές ανθρώπων- οι ασθενείς οδηγούνται στις ιδιωτικές κλινικές και αυτό, όπως είναι προφανές, είναι εις βάρος του Δημοσίου...

• Οι ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδη εξοπλισμό και φάρμακα κραυγαλέες, ενώ τα χαλασμένα μηχανήματα, τα σπασμένα καροτσάκια, τα τρύπια σεντόνια συμπληρώνουν την εικόνα».

Στα Χανιά, ως γνωστόν, οι οικογένειες, μέλος ή μέλη των οποίων πάσχουν από καρκίνο, έχουν ένα σημαντικό «σύμμαχο» στον αγώνα για επιβίωση, που καθημερινά δίνουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας -όπως προκύπτει και από τα παραπάνω- νοσεί βαθύτατα, αν δεν τελεί υπό διάλυση. Τον Σύλλογο Κοινωνικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας».

Για όσους δεν γνωρίζουν τι εστί «Ορίζοντας» αναφέρω, πολύ περιληπτικά, ότι πρόκειται για ένα Σύλλογο που βοηθά, ανιδιοτελώς και ποικιλοτρόπως, τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν την επάρατη νόσο. Αξίζει, δε, να επισημανθεί ότι σήμερα ο «Ορίζοντας» διαθέτει τρεις ιδιαίτερα προσεγμένους ξενώνες στην περιοχή των Αμπελοκήπων στην Αθήνα, κοντά στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», στους οποίους φιλοξενεί πάσχοντες από καρκίνο, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Σε άριστο περιβάλλον. Δωρεάν.

Ο  Σύλλογος συνεργάζεται στην Ελλάδα με αντίστοιχους συλλόγους, στην Αθήνα («Φλόγα») και τη Θεσσαλονίκη («Λάμψη»), αλλά και με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες Νοσοκομείων (όπως του «Αγίου Σάββα», του Ευαγγελισμού κ.λπ.). Επίσης, εθελοντές και συνεργαζόμενοι φορείς του Συλλόγου βρίσκονται στις Βρυξέλλες, στη Βοστώνη (όπου σημαντική βοήθεια προσφέρει η Αρχιεπισκοπή), στο Λονδίνο (όπου βρίσκεται ο ξενώνας της κ. Χρυσάνθης Λαιμού) και στο Ισραήλ (όπου σημαντική στήριξη παρέχει η ελληνική πρεσβεία). 

«Συνεργαζόμαστε και με ξενώνες του εξωτερικού και έχουμε συνεργάτες -συλλόγους και φορείς- σε ξένες χώρες, οι οποίοι παραλαμβάνουν τους ασθενείς και τους βοηθούν», σημειώνει η ταμίας του «Ορίζοντα» Ελένη Αναστασίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, τη σημαντικότατη συμβολή της ΑΝΕΚ, που προσφέρει δωρεάν όλα τα εισιτήρια για τη μεταφορά των ασθενών και των συνοδών τους από τα Χανιά προς την Αθήνα και αντίστροφα. «Η ΑΝΕΚ είναι πάρα πολύ κοντά στον “Ορίζοντα”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολα τα παραπάνω -και άλλα πολλά- ο «Ορίζοντας» τα παρέχει, τα προσφέρει χάρη στις ευγενικές οικονομικές χορηγίες τοπικών συλλόγων και, κυρίως, πολιτών. Από τα Χανιά, αλλά και αλλού. Εσχάτως, όμως, τα χρήματα στέρεψαν. Πολλά, άλλωστε, τα έξοδα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή χρονιά (2009) ο Σύλλογος έδωσε 130.000 ευρώ συνολικά για θεραπείες ασθενών, για την ενοικίαση των ξενώνων, κ.λπ., όπως μου έλεγε χθες η κ. Αναστασίου. Μόνο για την ενοικίαση των τριών ξενώνων στην Αθήνα ο «Ορίζοντας» χρειάζεται 1.663 ευρώ μηνιαίως (420, 593 και 650 ευρώ αντίστοιχα), δηλαδή 19.956 ευρώ ετησίως.

Ο «Ορίζοντας» καλύπτει, συν τοις άλλοις, και το κόστος της ακτινοθεραπείας (ακτινοβολίας) στις ιδιωτικές κλινικές -στο μέτρο πάντα που το επιτρέπουν οι οικονομικές του «δυνάμεις»- δεδομένου ότι το Δημόσιο... αδυνατεί! Και αδυνατεί λέγοντας σε ασθενείς και συνοδούς να μπουν σε λίστες αναμονής για ακτινοβολία. Λίστες τριών, τεσσάρων, πέντε, ακόμη και έξι μηνών! Καθώς... αδυνατεί! Μέχρι τότε, βέβαια, το ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μικρή σημασία έχει. Για το Δημόσιο. Καθώς εδώ και χρόνια... αδυνατεί!


Κι επειδή το Δημόσιο... αδυνατεί διαχρονικά, οι ασθενείς -όσοι τουλάχιστον έχουν την οικονομική δυνατότητα- καταφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές. Και πληρώνουν «χοντρά». Όσοι δεν έχουν τα χρήματα σε ρευστό αναγκάζονται, πολλές φορές, να ξεπουλήσουν μέρος ή το σύνολο της όποιας περιουσίας τους για να σώσουν -αν μπορέσουν- το παιδί τους, τη σύζυγό τους, τη μάνα τους, τον αδελφό τους! Όσοι, τέλος, δεν έχουν ούτε περιουσιακό στοιχείο να εκποιήσουν και είναι στη λίστα της ντροπής, περιμένουν... Περιμένουν! Αν είναι δυνατόν!

Ευτυχώς, χάρη στον «Ορίζοντα», πολλές οικογένειες στα Χανιά -που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, διότι αυτές βοηθά πρώτα και κύρια ο Σύλλογος- δεν χρειάστηκε να περιμένουν. Βρήκαν «αποκούμπι», βρήκαν οικονομική και ψυχολογική στήριξη από τον Σύλλογο και έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν. Έγκαιρα. Όμως τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς οι ανάγκες -εξαιτίας και της... διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας- είναι μεγάλες. Τα χρήματα του «Ορίζοντα», όπως προανέφερα, «σώνονται»...

«Με όσα έχουμε σήμερα καλύπτουμε μόνο τον επόμενο μήνα», μου είπε χθες η κ. Αναστασίου, η οποία απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Βοήθεια κάθε είδους και με κάθε τρόπο. Είτε μέσω του «Ορίζοντα» είτε απευθείας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. «Για να υπάρχει διαφάνεια εμείς ζητάμε από τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν να καλύψουν τις ανάγκες μας, δηλαδή για παράδειγμα να αγοράσουν κατευθείαν τα εισιτήρια για τη μετακίνηση ενός ασθενούς στο εξωτερικό και όχι να μας δώσουν χρήματα», σημειώνει η κ. Αναστασίου.

Οποιος επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τον Σύλλογο «Ορίζοντας» μπορεί να απευθυνθεί στην Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Χανίων ή στην Πρόνοια. Μπορεί επίσης να επικοινωνήσει με τα γραφεία του Συλλόγου (28210 79650, 6982 666650), από Δευτέρα έως Παρασκευή (από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι). Γραφεία που στεγάζονται στην οδό Πειραιώς 1, (στον ημιόροφο πάνω από το γκαράζ) και τα οποία προσέφερε στον Σύλλογο χανιώτης επιχειρηματίας.

Οσοι, δε, επιθυμούν να ενισχύσουν οικονομικά τον Σύλλογο «Ορίζοντας» προκειμένου να καλύψει μέρος των εξόδων του μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον αριθμό λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας: 495/296052-45 ή στον αριθμό λογαρισμού της Τράπεζας Πειραιώς: 5758-021280-427. 

Γνωρίζω ότι διανύουμε περίοδο έντονης οικονομικής στενότητας. Όμως όσοι μπορούν -και απευθύνομαι κυρίως σε μεγάλες εταιρείες, αλλά και σε επιχειρηματίες με γνωστή οικονομική «επιφάνεια»- ας βοηθήσουν. Ας δώσουν κάτι από το περίσσευμά τους. Ό,τι μπορεί ο καθένας. Είναι προφανές, άλλωστε, ότι το έργο του «Ορίζοντα» είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι πολύτιμο. Είναι έργο ζωής. Αξίζει, κατά συνέπεια, τη στήριξη κάθε πολίτη που έχει τη -μικρή ή μεγάλη- δυνατότητα να προσφέρει... 

Η ιδιωτική πρωτοβουλία

Την ίδια ώρα που το Δημόσιο... αδυνατεί διαχρονικά και παραπέμπει σε λίστες ντροπής το -ιδιωτικών συμφερόντων- Νοσοκομείο «Υγεία» παρέχει δωρεάν ακτινοβολίες στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», όπως τόνισε, μιλώντας στη στήλη, η κ. Αναστασίου. 

Στην ιστοσελίδα του (www.floga.org.gr) ο Σύλλογος «Φλόγα» γνωστοποιεί ότι το Νοσοκομείο «Υγεία» παρέχει δωρεάν στα παιδιά που το έχουν ανάγκη και την προηγμένη και ιδιαίτερα δαπανηρή τεχνολογία γ - knife. 

«Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να καλύψουμε άμεσα και με ασφάλεια, σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, τις περιπτώσεις των παιδιών εκείνων που έχουν ανάγκη από πολύπλοκη και εξειδικευμένη ακτινοβολία. Αυτό που απομένει είναι να ευαισθητοποιηθεί επιτέλους η πολιτεία και να εξοπλίσει με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας το Νοσοκομείο Παίδων "Α.Α. Κυριακού", έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση για όλα τα παιδιά όλης της χώρας», σημειώνει ο Σύλλογος «Φλόγα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου