Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

Μετά τη
διαγραφή
Μαρκογιαννάκη
από τη Ν.Δ.
-
Αντιδημοκρατικές
διαδικασίες
καταγγέλει
ο Χανιώτης
βουλευτής


Ρεπορτάζ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ

«Αστείες, συνοπτικές, αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές διαδικασίες» κατήγγειλε χθες ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μετά την αποπομπή του -με προσωπική απόφαση του κ. Αντώνη Σαμαρά- από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας, λόγο, παράλληλα και για «μεθοδεύσεις που μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω».
Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε η οριστική διαγραφή του κ. Μαρκογιαννάκη από τη Ν.Δ. Την απόφαση έλαβε ομόφωνα η Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ., που συνεδρίασε υπό την προεδρία του βουλευτή Γιάννη Τραγάκη, κάνοντας δεκτό το σκεπτικό του κ. Σαμαρά ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος.
Με την απόφαση αυτή, που προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- την έντονη αντίδραση πολιτικών φίλων του κ. Μαρκογιαννάκη στα Χανιά, αλλάζει πλήρως το πολιτικό σκηνικό στον Νομό και στην Κρήτη, γεγονός που αναμένεται να γίνει εμφανές, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Παράλληλα, τα τελευταία γεγονότα, που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας στην κεντρική πολιτική σκηνή, θεωρούνται προάγγελος σημαντικών εξελίξεων με πρωταγωνίστρια την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η αποπομπή Μαρκογιαννάκη αποφασίστηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος την ανακοίνωσε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε τον κ. Μαρκογιαννάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής, γιατί, όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Τραγάκη, «με τη στάση του και τη συμπεριφορά του ο κ. Μαρκογιαννάκης επέλεξε να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος».
Αιτία για την αποπομπή στάθηκαν οι δηλώσεις που έχει κάνει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Μαρκογιαννάκης και στις οποίες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την περιφέρεια Κρήτης, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στην υποψηφιότητα του οποίου ασκούσε κριτική. 
Τελικά, η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε ομόφωνα, όπως προαναφέρθηκε, τη διαγραφή του κ. Μαρκογιαννάκη από τη Ν.Δ.


Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Έντονα αντέδρασε ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος σε δήλωσή του επισημαίνει τα εξής: «Οι μεθοδεύσεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι πρωτοφανείς. Σε δύσκολες περιφέρειες για την παράταξη όπως είναι η Κρήτη, απαιτείται συνεννόηση, διάλογος, σύνθεση για να πετύχει κανείς τη μέγιστη συσπείρωση. Όλα αυτά η ηγεσία της ΝΔ τα αρνείται εδώ και πολύ καιρό. Αντιθέτως επιλέγει τον δρόμο των διαγραφών με αστείες, συνοπτικές αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές διαδικασίες, χωρίς έστω να μου ζητήσει να εξηγήσω τις απόψεις μου για την προοπτική της παράταξης στην περιφέρεια της Κρήτης. Αυτές οι μεθοδεύσεις μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω».


ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ενοχλήθηκε από δηλώσεις του κ. Μαρκογιαννάκη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε δηλώσει -και στα «Χανιώτικα νέα»- αιφνιδιασμένος από την υποψηφιότητα Πλακιωτάκη και είχε παραδεχτεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να «κατέβει» ως ανεξάρτητος υποψήφιος, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα στηρίξει... άλλον υποψήφιο και όχι τον Γιάννη Πλακιωτάκη. 
Συγκεκριμένα ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Έμαθα από τα ΜΜΕ την υποψηφιότητα Πλακιωτάκη. Κανείς δεν με ρώτησε, δεν συμμετείχα σε οποιαδήποτε σύσκεψη κάποιου οργάνου που να έχει αντικείμενο το συγκεκριμένο ζήτημα». Είχε πει ακόμα ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα στηρίξει κάποιον υποψήφιο στην Κρήτη, άλλον από τον κ. Πλακιωτάκη».
Για το αν υπήρξε συνάντηση και επαφή με την κ. Μπακογιάννη και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη με αντικείμενο τη δική του ανεξάρτητη υποψηφιότητα για την περιφέρεια της Κρήτης ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε αναφέρει: «Εγώ τις διακοπές μου τις κάνω στην Κρήτη, τις κάνω στα Χανιά και το σπίτι μου απ' το σπίτι του κ. Μητσοτάκη δεν απέχει πάνω από 70 μέτρα. Όταν συναντιούνται δύο πολιτικοί, δεν νομίζω να συζητούν μόνο κοινωνικά θέματα. Συζητούν και πολιτικά».
Για το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος είχε επισημάνει: «Το συζητώ, το ζυγίζω... Δεν το έχω αποκλείσει, χωρίς όμως και αυτή τη στιγμή να λέω ότι είμαι και θετικός». 
Ταυτόχρονα είχε αμφισβητήσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιάννη Πλακιωτάκη λέγοντας: «Επειδή στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θέλουν να ψαρεύουν από όλα τα νερά οι υποψήφιοι, συνήθως οι πάντες δηλώνουν ανεξάρτητοι. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι απ' αυτούς είναι».
Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ("Ελευθεροτυπία" - 18/8/2010) ανέφεραν ότι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, είχε δεχτεί εισηγήσεις πολιτικών του φίλων στις 24 Αυγούστου που ανοίγει το β' θερινό τμήμα της Βουλής να κάνει δήλωση ανεξαρτητοποίησής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και στη συνέχεια να προχωρήσει στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στην περιφέρεια της Κρήτης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του η ίδια εφημερίδα απέφυγε να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατεβεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος απέναντι στον κ. Πλακιωτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μαρκογιαννάκης ήταν σφόδρα δυσαρεστημένος για την κίνηση της Ν.Δ. να ανακοινώσει την υποψηφιότητα Πλακιωτάκη χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του ή να τον ενημερώσει, καθώς είναι ο αρχαιότερος βουλευτής της Ν.Δ. στα Χανιά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Μπακογιάννη αρνιόταν τη στήριξή της στον κ. Πλακιωτάκη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με δική του πρωτοβουλία μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν ότι η επιλογή του προσώπου του δεν έγινε με αυτοδιοικητικά κριτήρια και ότι ο κ. Σαμαράς επιδίωξε να πολιτικοποιήσει τις περιφερειακές εκλογές, επιλέγοντας έναν δικό της πρώην υποστηρικτή, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα συσπείρωσης που σημειώνεται στην Κρήτη, λόγω της μεγάλης επιρροής που συνεχίζει να έχει η ίδια και όπως είχε δείξει και η προεδρική εκλογή της Ν.Δ.

Ο ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ υπεραμύνθηκε της ανεξάρτητης υποψηφιότητά του, χαρακτηρίζοντας «τιμή γι' αυτόν» την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Επίσης επιβεβαίωσε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη προσανατολίζεται σε άλλον υποψήφιο (σ.σ. παρ' ότι ο κ. Πλακιωτάκης τη στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές) και έτεινε εμμέσως χείρα συνεννόησης και προς τον Χρ. Μαρκογιαννάκη στην περίπτωση που «κατέβει» υποψήφιος, αναφέροντας πως στόχος του είναι η σύνθεση και η ενότητα. 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ
Για το θέμα της διαγραφής του βουλευτή Χανίων Χρήστου Μαρκογιαννάκη από τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χανίων Μανώλης Αλιφιεράκης έκανε χθες το βράδυ την ακόλουθη δήλωση: «Είναι μια απόφαση που ελήφθη κεντρικά και τη μάθαμε και εμείς από το δελτίο Τύπου. Οπωσδήποτε το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια απόσταση μεταξύ του κ. Μαρκογιαννάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ο βουλευτής του κόμματος στα Χανιά αλλά οπωσδήποτε όλοι θα πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους και τους κανόνες του κόμματος. Οι τελευταίες δηλώσεις από ό,τι αντιλαμβάνομαι ξεπέρασαν τα όρια και γι’ αυτό ελήφθη αυτή η απόφαση». 
Παράλληλα, ο κ. Αλιφιεράκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε ότι είναι «αυτονόητη» η στήριξη του κ. Πλακιωτάκη για τη θέση του περιφερειάρχη, σημειώνοντας ότι "εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά και θα στηρίξουμε τον κ. Πλακιωτάκη γιατί αυτό θέλει και ο λαός της Κρήτης και της Ελλάδας. Θέλει ένα ισχυρό κόμμα και μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία, η οποία θα κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ και η οποία στο μέλλον θα είναι μια νέα κυβέρνηση».


ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ «ΝΤΟΡΙΚΟΥΣ»;
Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Σαμαρά εμφανίζουν την απόφαση διαγραφής Μαρκογιαννάκη ως τελεσίγραφο προς τους «Ντορικούς».
Σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του ο κ. Μαρκιογιαννάκης είχε πει μεταξύ άλλων:
«Δεν ξέρω αν η ΝΔ θα φτάσει σε θέμα διαγραφής μου. Εγώ από τη ΝΔ πρέπει να διαγραφώ για πολύ σοβαρό λόγο που θα είναι σε θέση να σβήσει προσφορά 30 ετών. Το ενδεχόμενο της διαγραφής δεν θα μετρήσει στην απόφασή μου να είμαι υποψήφιος. Εκείνοι που επισείουν τέτοιες απειλές πρέπει να ξέρουν ότι θα επισύρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν αποφασίσω τελικά να κατέβω υποψήφιος μία από τις παραμέτρους που βάζω στο μυαλό μου είναι και η απόσυρση Πλακιωτάκη».

Πηγή: Χανιώτικα νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου