Μία η ευχή...
Δεν έτυχε να τη δω, αλλά όσοι την παρακολούθησαν, εξ ολοκλήρου ή αποσπάσματα αυτής, μου μετέφεραν ότι είχε έντονο το στοιχείο της συναισθηματικής φόρτισης. Απολύτως λογικό. Ήταν η τελευταία ομιλία του κ. Μανώλη Σκουλάκη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είκοσι εννέα χρόνια και δυόμισι μήνες περίπου, μετά την εκλογή του, για πρώτη φορά, ως βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ.
Από την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο κ. Σκουλάκης, ως δήμαρχος, πλέον, αναλαμβάνει ένα νέο, πολύ πιο δύσκολο, αλλά και προκλητικό, θαρρώ, ρόλο. Αναλαμβάνει να οδηγήσει, ομαλά και αποτελεσματικά, επτά «Καποδιστριακούς» Δήμους -ο υφιστάμενος Δήμος Χανίων ουδέποτε, βέβαια, υπήρξε «Καποδιστριακός», αλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία- στην εποχή του «Καλλικράτη».
Η αποστολή, από μόνη της, είναι δύσκολη. Καθίσταται δυσκολότερη, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με ενδιαφέρον διάβασα χθες ότι ο κ. Σκουλάκης έβαλε ήδη ψηλά τον πήχυ. Μιλώντας στη Βουλή -και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Σώματος Φίλιππο Πετσάλνικο- κατέθεσε πρόταση να αξιολογηθεί θεσμικά η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, και συγκεκριμένα ο «Καλλικράτης», πιλοτικά στον Δήμο Χανίων από τη Μόνιμη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής σε ειδική συνεδρίαση που θα μπορούσε να λάβει χώρα στο δημαρχείο Χανίων ή στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στα Χανιά. Την πρόταση αποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου.
Παρακολουθώντας, επί σειρά ετών, την πολιτική διαδρομή του κ. Σκουλάκη, εκτιμώ ότι ο Κισαμίτης πολιτικός θα δώσει προσωπικό αγώνα για την επίτευξη των στόχων του συνδυασμού του, τους οποίους παρουσίασε δημόσια κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλωστε, ακόμη και αν διαφωνεί κανείς με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και θέσεις του κ. Σκουλάκη διαχρονικά, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει ότι έχει μάθει να δουλεύει σκληρά, στον πολιτικό στίβο, χωρίς... ωράριο.
Θα τα καταφέρει η νέα Δημοτική Αρχή δεδομένου ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αποδειχθεί ότι η προσπάθεια δεν είναι, απαραιτήτως, και αποτελεσματική; Ουδείς μπορεί να πει μετά βεβαιότητας, ειδικά σε μια περίδο που όλα είναι εξαιρετικά ρευστά και αβέβαια, πολιτικά και οικονομικά. Ευχή, ωστόσο, κάθε σκεπτόμενου πολίτη θα πρέπει, κατά την προσωπική μου άποψη, να είναι μία και μόνο: να πετύχει η νέα Δημοτική Αρχή. Να πετύχουν γενικότερα οι νέες Δημοτικές Αρχές. Το έχει ανάγκη συνολικά ο τόπος. Το έχουν ανάγκη οι πολίτες...
Και γι’ αυτό θα πρέπει να βάλουν όλοι «πλάτη». Καθένας από το μετερίζι του και ανάλογα τον θεσμικό του ρόλο, με αιχμή του δόρατος, βέβαια, τις αντιπολιτεύσεις. «Πλάτη» σημαίνει στήριξη των όποιων θετικών ενεργειών και προτάσεων των Δημοτικών Αρχών. «Πλάτη» σημαίνει, επίσης, και κριτική σε τυχόν κακώς κείμενα. «Πλάτη» σημαίνει και κατάθεση προτάσεων. Ρεαλιστικών και υλοποιήσιμων. Το επόμενο κρίσιμο διάστημα -και για την Αυτοδιοίκηση- θα κριθούν όλοι. Επί της ουσίας και εκ του αποτελέσματος. Με τον χρόνο να είναι «εχθρός» και «σύμμαχος», ταυτόχρονα. Ανάλογα τη διαχείρισή του...
Προτάσεις...
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης. Στη διάρκειά της, ο κ. Βαλυράκης παρουσίασε τις απόψεις και τις προτάσεις του για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Χανίων, τονίζοντας ότι θα συμπορευτεί μαζί της.
Σωστές οι περισσότερες εξ αυτών, αν όχι όλες, τουλάχιστον κατά την προσωπική μου άποψη. Ομολογώ, ωστόσο, ότι μπερδεύτηκα. Ρώτησα, λοιπόν, ευθέως τον κ. Βαλυράκη:
Οση ώρα σας ακούω να βάζετε το περίγραμμα των βασικών προτεραιοτήτων, κατά την άποψή σας, στον νέο Δήμο Χανίων, με προβληματίζει το εξής: δίνετε μια συνέντευξη Τύπου, δέκα ημέρες πριν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της η νέα Δημοτική Αρχή και ουσιαστικά λέτε...
Βαλυράκης: «Κάνω την πρότασή μου».
«Ακριβώς. Ποια η πολιτική σκοπιμότητα της κίνησης αυτής;»
Βαλυράκης: «Κατ’ αρχήν εδώ υπάρχει μια δήλωση ότι θα συμπορευτώ με την καινούρια Αρχή. Και κάνω έκκληση προς όλες τις δυνάμεις να κάνουν το ίδιο. Δηλαδή τις τοπικές και τις περιφερειακές δυνάμεις, σε σχέση με τον νέο θεσμό. Η χώρα έχει μια άσχημη συγκυρία. Μια κρίσιμη, δύσκολη κατάσταση σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά. Υπάρχει, λοιπόν, μια πρόκληση. Θα περιμένουμε από την κεντρική εξουσία να έρθει να μας βάλει τις προοπτικές ανάπτυξης ή θα αναλάβουμε εμείς την τύχη μας, αξιοποιώντας την ευκαιρία; Να εξαντλήσουμε κι εμείς τις δυνατότητές μας σε αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια. Είναι πολύ σαφές, ελπίζω».
Επομένως, μας λέτε ότι οι νέες Δημοτικές Αρχές -και το επεκτείνω όχι μόνο στον Δήμο Χανίων, αλλά και στους υπόλοιπους Δήμους- δεν μπορούν να βρουν ως δικαιολογία την οικονομική κρίση...
Βαλυράκης: «Δεν είπα αυτό. Δεν μου αρέσει η προσέγγιση. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη θεσμική ευκαιρία μιας καινούριας αρχής και για λόγους σηματοδότησης και για λόγους ουσίας. Έχουμε μια καινούρια αρχή, με νέα δεδομένα. Οφείλουμε, λοιπόν, να κάνουμε το καθήκον μας και να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ως θετική πρόκληση διεξόδου από την κρίση. Η κρίση πιάνει και την περιφέρεια, πιάνει και τα τοπικά δεδομένα. Τα δεδομένα, όμως, τα θεσμικά και τα δεδομένα τα πραγματικά, ο νέος θεσμός και οι πραγματικές δυνατότητες της Κρήτης, δίνουν τη δυνατότητα στην Κρήτη να αποτελέσει μοντέλο για το πώς μπορεί η περιφερειακή ανάπτυξη να υπερκεράσει και να δώσει διεξόδους, που θα είναι ευεργετικές, όχι μόνο τοπικά, αλλά και στο κεντρικό πρόβλημα. Άρα, το ζήτημα δεν είναι να έρθει το όποιο κράτος να σηκώσει την Κρήτη και το όποιο δημόσιο. Στο μέτρο που η Κρήτη έχει αποκεντρωμένες εξουσίες και δυνατότητες πρέπει να συνεννοηθεί μεταξύ της και να δώσει μια πρόταση διεξόδου, πραγματική, υλοποιήσιμη και πρακτική, ώστε όχι μόνο να περάσουν μπροστά, τα Χανιά και η Κρήτη, αλλά να βοηθήσουν και τα δημόσια οικονομικά να ξεπεράσουν τη δυσκολία τους».
Μάλιστα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου