Τσίμπλες, λάκκοι
και... Υπηρεσίες!
Δύο, τρία ερωτήματα - απορίες σήμερα. Για ορισμένα απ’ όσα, πολλά και ενδιαφέροντα, ειπώθηκαν κατά την πολύωρη ευρεία ενημερωτική συνάντηση (φωτ.) για το ζήτημα της μη έγκρισης, μέχρι σήμερα, του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Ιναχωρίου.
Η συνάντηση έγινε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κισάμου. Διήρκησε τέσσερις και πλέον ώρες και στη διάρκειά της καταγράφησαν οι απόψεις όσων παραβρέθηκαν και πήραν τον λόγο για να τοποθετηθούν είτε επί του θέματος είτε επί... ανέμων και υδάτων.
Δεν θα σταθώ στις διαφορετικές απόψεις επί των όσων προβλέπει ή δεν προβλέπει η νομοθεσία. Απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες που εκφράστηκαν, ως επί το πλείστον, από τον τέως δήμαρχο Ιναχωρίου και νυν δημοτικό σύμβουλο Κισάμου Κώστα Κουκουράκη, από τη μια, και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΠΕΧΩ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Κατερίνα Τσουκαλά, από την άλλη. Ειδικός, άλλωστε, δεν είμαι, αν και σε κάποια σημεία, σχετικά εύκολα βγαίνουν συμπεράσματα.
Στέκομαι, ωστόσο, σε ορισμένα απ’ όσα ενδιαφέροντα είπε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος, ο οποίος τόνισε αρκετές φορές ότι προχώρησε στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία λατομείου γύψου στο Στόμιο, μετά από σχετική εισήγηση των Υπηρεσιών του. Στις Υπηρεσίες του παρέπεμψε και για το γεγονός ότι δεν έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα προς έγκριση, στο Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), το ΣΧΟΟΑΠ του τέως Δήμου Ιναχωρίου.
Με λίγα λόγια, ο κ. Καρούντζος υποστήριξε -όπως κατεγράφη και στο σχετικό ρεπορτάζ των «Χ.Ν.» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου- ότι οι όποιες αποφάσεις έχει λάβει μέχρι σήμερα, τόσο για το ΣΧΟΟΑΠ όσο και για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία λατομείου γύψου στο Στόμιο, πάρθηκαν με βάση τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.
Πολιτικό πρόσωπο
ή υπάλληλος;
Είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καρούντζος στις δύο τοποθετήσεις του, συνολικής διάρκειας σαράντα περίπου λεπτών:
• «Κάνω διοίκηση στον δημόσιο τομέα από το 1989. Ούτε συμβούλους είχα ούτε παρατρεχάμενους. Οι μοναδικοί μου σύμβουλοι ήταν οι Υπηρεσίες. Και είμαι από τους λίγους πολιτικούς που ακούω τις Υπηρεσίες. Και γι’ αυτό νιώθω πάρα πολύ περήφανος. Η Υπηρεσία βάζει τους νόμους κάτω, βάζει τις διατάξεις και μου κάνει πρόταση».
(Μία παρατήρηση: Ο κ. Καρούντζος έχει συμβούλους. Τουλάχιστον στη δεύτερη θητεία του στην Κρήτη ως γενικός γραμματέας της Περιφέρειας είχε δύο: έναν από την Ανατολική και έναν από τη Δυτική Κρήτη. Ο εκ της δυτικής πλευράς απεμακρύνθη. Το γιατί το ξέρει καλά ο κύριος γενικός. Και όχι μόνον αυτός.)
• «Εγώ θα ακούσω τι μου λέει η Υπηρεσία. Αυτό έκανα».
• «Προτάθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Την είχα δυόμισι μήνες στο συρτάρι μου παρακαλώ, απεφάνθην στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, απεφάνθην στην τοπική Υπηρεσία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Ηράκλειο, απεφάνθην ο ίδιος ο γενικός γραμματέας στο Νομοθετικό Τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και μετά δεν μπορούσα άλλο να έχω μια εισήγηση της Υπηρεσίας, θα έπρεπε να πάρω μια απόφαση, που κατά την Υπηρεσία μου ήταν σύννομη. Και αυτό έπραξα. Διότι για παράβαση καθήκοντος μετά, είναι συγκεκριμένες οι διαδικασίες και συγκεκριμένο ένα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο μπορεί να τραβιέται δέκα χρόνια στα δικαστήρια».
• «Λέγομαι γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, παλιά, Κρήτης και τώρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ξέρετε πώς ονομάζομαι; Υπάλληλος δημόσιος μετακλητός με α’ βαθμό. Ούτε εκπρόσωπος κυβέρνησης λέει ούτε τίποτα. Αυτό τι σημαίνει... Για να δείτε τι είναι αυτό το κράτος κι εγώ συμφωνώ με πάρα πολλά που έχετε πει. Ότι ελέγχομαι για τις διοικητικές μου πράξεις όπως ελέγχεται ένας δημόσιος υπάλληλος. Και όταν οι Υπηρεσίες μου μού λένε κάτι κι εγώ διαφωνώ πάω με τα τέσσερα μέσα».
• «Δεν είναι κακό ένα πολιτικό πρόσωπο να πηγαίνει να βλέπει μία περιοχή. Είναι πάρα πολύ καλό. Γιατί πολλές φορές οδηγούν οι Υπηρεσίες με τσίμπλα στα μάτια και μπορεί καμιά φορά να πέσεις σε κάνα λάκκο. Ξέρουμε όλοι στην Ελλάδα πώς χτίστηκαν δάση, πώς αναπτύχθηκε και φαγώθηκε η μισή Πεντέλη στην Αττική, πώς αναπτύχθηκε και φαγώθηκε η μισή Πάρνηθα. Κι έχουμε ευθύνες».
Mάλιστα. Ας κάνουμε τώρα μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν.
Στις 27 Μαΐου 2010 ο κ. Καρούντζος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του προέδρου της εταιρείας Mamidoil - Jetoil Κυριάκου Μαμιδάκη.
Στη συγκεκριμένη μηνυτήρια αναφορά, ο κ. Καρούντζος αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, και στους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην ανάκληση και δικής του απόφασης της 4ης Μαρτίου 2004, με την οποία είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την προέγκριση χωροθέτησης του έργου «Εγκατάσταση καυσίμων της εταιρείας Mamidoil - Jetoil στη θέση Πλατάνι του Δήμου Σούδας». Απόφαση, την οποία μάλιστα είχε κοινοποιήσει «σε κάθε αρμόδιο φορέα, πλην του Δήμου Σούδας», όπως είχε καταγγείλει παλιότερα ο τέως δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης.
Στη μηνυτήρια αναφορά του, ο κ. Καρούντζος σημειώνει, μεταξύ άλλων:
«Η ανακληθείσα 674/04.03.2004 πράξη» (σ.σ. δηλαδή η πράξη που έφερε τη δική του υπογραφή), «καθώς και η 3445/06.09.2005 πράξη, που συνιστούν σύνθετη διοικητική ενέργεια, είχαν εκδοθεί κατά παράβαση διάταξης νόμου. Είναι παράνομες».
Απορίες ενός μη ειδικού:
• Πότε άκουσε τις Υπηρεσίες του για το θέμα των καυσίμων στο Πέρα Πλατάνι ο κ. Καρούντζος; Όταν εξέδωσε την απόφαση της 3ης Μαρτίου 2004 ή όταν προχώρησε στην ανάκλησή της, στις 11 Φεβρουαρίου 2010, υποστηρίζοντας ότι εκδόθηκε -από τον ίδιο- «κατά παράβαση διάταξης νόμου»;
• Και τι ακριβώς εννοεί ο κύριος γενικός γραμματέας με τη φράση: «Γιατί πολλές φορές οδηγούν οι Υπηρεσίες με τσίμπλα στα μάτια και μπορεί καμιά φορά να πέσεις σε κάνα λάκκο»;
«Αν μπορούσε
να μιλήσει
ο γύψος...»!
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης ευρείας ενημερωτικής συνάντησης... απόλαυσα πραγματικά μία συγκεκριμένη ολιγόλεπτη τοποθέτηση.
Καταγράφω δύο μόνο σημεία εξ αυτής:
• «Αν μπορούσε να μιλήσει ο γύψος θα έλεγε: “αν είναι δυνατόν, πού εμφανίστηκα”. Γιατί αν εμφανιζόταν στην Ολλανδία θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα».
• «... οποιοδήποτε λατομείο είναι μεγάλης όχλησης και, εν πάση περιπτώσει, ρυπογόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε εκεί, στην περιοχή, να εγκαταστήσουμε ένα λατομείο, το οποίο να δουλεύει με σύγχρονες προδιαγραφές, όχι με αυτές που δούλευε και δημιουργούσε προβλήματα».
Για την... Ιστορία, τα παραπάνω ανέφερε ο... γεωλόγος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ανδρεάδης.
«Θα εκφράσω
τη γνώμη μου,
αν χρειαστεί...»
Για το τέλος έχω αφήσει μία ακόμη τοποθέτηση που ομολογουμένως... έκλεψε τις εντυπώσεις. Από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη. Την καταγράφω αυτολεξεί:
«Η ανάμιξη η δική μου όπως ξέρετε όλοι είναι μόνο ενός μηνός. Έτρεξα, λοιπόν, από την αρχή, επειδή ήξερα το θέμα, τό ’χα ακούσει από τον Τύπο, να ενημερωθώ πώς έχει το θέμα και από τη μεριά της Γενικής Γραμματείας της Περιφέρειας. Όπως θα έχετε ακούσει και πρέπει να το πω, προεκλογικά, το πρώτο θέμα που ανέδειξα εγώ στα Χανιά αλλά και σαν περιφέρεια γενικότερα ήταν το πρόβλημα με τα γενικά πολεοδομικά και τα ΣΧΟΟΑΠ. Επειδή έχει ανακύψει, όπως ξέρετε, το θέμα της γης υψηλής παραγωγικότητας και ξέρετε ότι είναι ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο και ότι η ανάπτυξη του Νομού δεν μπορεί να προχωρήσει οικιστικά, οικοδομικά εάν δεν λυθεί αυτό το θέμα, θεώρησα, λοιπόν, σκόπιμο να το αναδείξω σαν μέγιστο θέμα για τον Νομό μας, μόνο και μόνο οι καινούριοι δήμαρχοι που θα εκλεγούν να τρέξουν να βάλουν σαν πρώτη προτεραιότητα αυτό το θέμα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θεωρώ ότι όντως είναι πρώτη προτεραιότητα και σήμερα και σαν Περιφέρεια το θεωρούμε, ότι πρέπει να προχωρήσουν τα γενικά πολεοδομικά και τα ΣΧΟΟΑΠ όλου του Νομού, θα έλεγα και όλης της Κρήτης, γιατί όλη η Κρήτη έχει προβλήματα. Στο συγκεκριμένο θέμα, όπως αναδεικνύεται σήμερα, εμείς δεν είχαμε καμία ανάμιξη βέβαια, αλλά ενημερώθηκα κι εγώ, όπως ενημέρωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας, ενημερώθηκα για το θέμα αυτό. Θα περιμένω να ακούσω τις απόψεις σας και φυσικά θα εκφράσω τη γνώμη μου, αν χρειαστεί, στο τέλος».
Στο... τέλος, δεν χρειάστηκε, μάλλον να εκφράσει τη γνώμη του ο κ. Βουλγαράκης. Γι’ αυτό και δεν πήρε εκ νέου τον λόγο. Είχε, προφανώς, καλυφθεί από τον έτερο αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, ο οποίος απλά δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να προωθηθεί, από την αιρετή Περιφέρεια, καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία, που θα έρχεται σε σύγκρουση με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Μάλιστα...
Επι της διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στην συνάντηση με τον περιφερειάρχη θα μου επιτρέψεις ένα μικρό σχολιασμό .
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να πέσει σαν αναγκαία επιλογή η αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης του ΣΧΟΑΠ στο ενιαίο πολεοδομικό της Κίσσαμου με ότι αυτό σημαίνει επιχειρήθηκε εκ μέρους της δημοτικής αρχής στο κλείσιμο να παρουσιαστεί σαν δεδομένη η μη εγκυρότητα της εδαφολογικής μελέτης συμπλέοντας με την άποψη του κ Καρούτζου .
εφόσον οι της δημοτικής αρχής θέλουν να παίζουν στο σκοπό του κ περιφερειάρχη και να καθυστερούν το ΣΧΟΑΠ , το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αφήσουν τα περί διόρθωσης ,προσαρμογής και ενσωμάτωσης της μελέτης και να προσφύγουν επίσημα στο ΤΕΕ και στο ΓΕΩΤΕΕ, για να ορισθεί κοινή επιτροπή ειδικών πραγματογνωμόνων με την συμμετοχή και των ενδιαφερομένων αντιδικούντων επιστημόνων (οι υπεύθυνοι της ομάδας των μελετητών και του κ Ανδρεάδη) για την επίλυση της διαφοράς – εκεί θα δούμε ποιος έχει δίκιο .
Το αν η μελέτη έχει η δεν έχει προβλήματα- την στιγμή που η ομάδα των μελετητών διαβεβαιώνει ενυπόγραφα ότι είναι σωστή – σε αντίθεση με τον κ Καρουτζο που επικαλείται τις ενστάσεις του κ Ανδρεάδη, υφισταμένου υπαλλήλου του της περιφέρειας – δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση να κριθεί από οποιοδήποτε - χωρίς να υπάρξει προσφυγή διαμεσολάβησης σε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ όργανο πραγματογνωμόνων του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ .
το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης ήδη απεφάνθη ότι το ΣΧΟΑΠ πρέπει να προωθηθεί στο αρμόδιο όργανο της περιφέρειας ως έχει
Οποιαδήποτε διαφορετική επιλογή διαχείρισης του ΣΧΟΑΠ σημαίνει τίποτα διαφορετικό από ……
• ότι εκ των πραγμάτων έχουν επιλέξει να γίνουν λατομεία στο Προφήτη Ηλία , συμπλέοντας με τις αποφάσεις του κ Καρουτζου ?
• η προσφυγή στο ΣΤΕ είναι για τα μάτια του Κόσμου ?
• αυτή η επιλογή είναι και η ταφόπλακα για την ΕΠΜ του Λαφονησιού , η οποία θα αραχνιάζει για χρόνια στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ ?
έχουν τέτοια νομιμοποίηση ???