Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 3/2/2011


Τι γίνεται
με τη δωρεά
Μαλινάκη;

Την 1η Απριλίου 2009 τα «Χ.Ν.» δημοσίευσαν μία είδηση, την οποία σχεδόν όλοι όσοι τη διάβασαν τότε τη θεώρησαν -δικαιολογημένα, εν πολλοίς- «πρωταπριλιάτικη». Η είδηση αφορούσε τη μεγάλη δωρεά του αείμνηστου Γιώργου Μαλινάκη, ο οποίος άφησε όλη του την περιουσία, κινητή και ακίνητη, μεγάλης αξίας, στο Νοσοκομείο Χανίων για την κατασκευή και λειτουργία μιας σύγχρονης Ψυχιατρικής Κλινικής.

Δύο, περίπου, χρόνια μετά ελάχιστοι ξέρουν τι ακριβώς έχει συμβεί με τη δωρεά Μαλινάκη, πέραν του ότι έχει συσταθεί μία Επιτροπή, με πρόεδρο, ως γνωστόν, τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό, η οποία έχει αναλάβει να διαχειριστεί το ζήτημα.

Γιατί αυτή η σιωπή; Θα περίμενε κανείς να υπάρχει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις όποιες εξελίξεις. Ο Γιώργος Μαλινάκης, άλλωστε, δεν άφησε την περιουσία του σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο, σε κάποιον ιδιώτη, αλλά την άφησε στο Νοσοκομείο Χανίων, την άφησε, δηλαδή, ουσιαστικά στην τοπική κοινωνία, η οποία και θα επωφεληθεί, στην πράξη, από τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής. 

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στη σχετική διαθήκη υπάρχει όρος, σύμφωνα με τον οποίο αν δεν γίνουν με ακρίβεια όσα ορίζει ο Γιώργος Μαλινάκης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα χρόνια), τα περιουσιακά του στοιχεία στο σύνολό τους θα περιέλθουν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, εύλογα αναρωτιέται κανείς: Τι γίνεται; Προχωρά το θέμα;

Επαναλαμβάνω: θα περίμενε κανείς να υπάρχει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις όποιες εξελίξεις. Για τα όσα ορίζει η διαθήκη, για τα περιουσιακά στοιχεία που βρέθηκαν -και αν αυτά είναι όσα καταγράφονται στη διαθήκη- καθώς και για το αν έχουν γίνει ενέργειες -και ποιες;- για να προχωρήσει το θέμα της κατασκευής της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Η αξιοποίηση της δωρεάς Μαλινάκη δεν είναι θέμα απλά και μόνο μίας Επιτροπής. Είναι θέμα που αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, καθότι μόνο κέρδος θα υπάρχει από τη δημιουργία μίας νέας, σύγχρονης Ψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Χανίων. Τι γίνεται, λοιπόν, με τη δωρεά Μαλινάκη;


Τραγικό...

Στις 15 Ιανουαρίου 2010 ο κ. Δημήτρης Ανδρουλάκης ζήτησε από τον Δήμο Χανίων την αποκατάσταση λακκούβας επί της οδού Μιχελογιάννη στην περιοχή ΣΟΔΥ Προφήτη Ηλία, επισημαίνοντας ότι ελοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τους διερχόμενους οδηγούς. «Είναι επικίνδυνη και θα σκοτωθεί κανείς» ήταν τα ακριβή λόγια του κ. Ανδρουλάκη.

Την ίδια ημέρα, σε υπηρεσιακό σημείωμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου προς τα «Ασφαλτικά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, καταγράφηκε το πρόβλημα της λακκούβας στον συγκεκριμένο δρόμο προκειμένου να αποκατασταθεί. Μάλιστα, στο υπηρεσιακό σημείωμα αναγράφεται η λέξη «SOS».

H αποκατάσταση της λακκούβας, όπως ανέφερε στα «Χ.Ν.» ο κ. Ανδρουλάκης, έγινε στις 22 και 23 Απριλίου 2010. Δηλαδή, περίπου 3,5 μήνες αργότερα! Είχε προηγηθεί, την 1η Μαρτίου, ένα τραγικό δυστύχημα, εξαιτίας της ύπαρξης της συγκεκριμένης λακκούβας, που έκοψε το νήμα της ζωής του Νικήτα Ανδρουλάκη, γιου του κ. Δημήτρη Ανδρουλάκη.

«Eίναι επικίνδυνη και θα σκοτωθεί κανείς» είχε επισημάνει στις 15 Ιανουαρίου 2010 ο κ. Δημήτρης Ανδρουλάκης, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση της λακκούβας. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο. Με τον πλέον τραγικό. Χάνοντας το ίδιο το παιδί του. Εξαιτίας μιας λακκούβας, όπως ο ίδιος σημειώνει.

Σε έγγραφο της ΤΥΔΚ για τους λόγους που οδήγησαν στο τροχαίο δυστύχημα -έγγραφο που προέκυψε μετά από αναφορά - καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη προς την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Κρήτης- επισημαίνονται για το συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Μετά από αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2010 και στις 17 Νοεμβρίου 2010 στον τόπο του δυστυχήματος και αφού ελήφθησαν υπόψη και οι σχετικές εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης» (σ.σ. από το Τμήμα Τροχαίας Χανίων και από το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας) «διαπιστώθηκαν τα εξής:

α. τα γεωμετρικά στοιχεία του δρόμου στο σημείο του ατυχήματος:
• έντονη και απότομη κατωφέρεια,
• στένεμα της διατομής του δρόμου και
• αριστερή στροφή
είναι επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχήματος.

β. στην αρχή της κατωφέρειας και στο κέντρο της δεξιάς λωρίδας κυκλοφορίας βρίσκεται κομμάτι αποκατάστασης ασφαλτικού. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο σημείο εκείνο υπήρχε την εποχή του ατυχήματος λακκούβα, η οποία επιδείνωσε τις συνθήκες ασφαλείας του δρόμου».

Ο,τι και να πει κανείς, όποιον τρόπο και αν επιλέξει για να εκφράσει τη δικαιολογημένη οργή του, ο γιος του κ. Ανδρουλάκη δεν πρόκειται να επιστρέψει στη ζωή. Ενδεχομένως, δε, το «ατυχές συμβάν» να ξεχαστεί. 

Εκείνο, ωστόσο, που δεν θα πρέπει να ξεχνούν -ποτέ και για κανένα λόγο- οι αιρετοί μας άρχοντες είναι ότι εξαιτίας της -κακής, ενίοτε- ποιότητας οδικών -και όχι μόνο- έργων που κατασκευάζονται, αλλά και εξαιτίας λογής - λογής προβλημάτων και στο δημοτικό οδικό δίκτυο (λακκούβες, έλλειψη σήμανσης, διαγραμμίσεων κ.λπ.) άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται, άλλοι σοβαρά και άλλα πιο ελαφρά. Δεν «φταίνε», δηλαδή, μόνο η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και το αλκοόλ για τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα ή τα όποια ατυχήματα.

Είναι, κατά συνέπεια, αδήριτη και απόλυτη ανάγκη να υπάρχουν άμεσες, ταχύτατες παρεμβάσεις όταν διαπιστώνεται ή όταν αναφέρεται στις Υπηρεσίες, στις όποιες Υπηρεσίες, ένα πρόβλημα. Έστω και μία λακκούβα, που ενδεχομένως δεν... γεμίζει το μάτι! Για να μη θρηνήσουμε τον χαμό και άλλων ανθρώπων... 


Η... μπουγάτσα

Σύσκεψη προχθές το μεσημέρι στον χώρο του γραφείου του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, με θέμα τη διερεύνηση αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 

Εκ των προσκληθέντων και συμμετεχόντων σε αυτήν και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος μπαίνοντας στο γραφείο του κ. Σκουλάκη άρχισε... τα πειράγματα. 

Είχε δει, δευτερόλεπτα πριν, ένα πιατάκι με κουλουράκια που βρισκόταν πάνω σε ένα τραπεζάκι μπροστά από το γραφείο του δημάρχου.

«Μανώλη, εγώ δεν ξανάρχομαι εδώ αν δεν μου προσφέρεις μπουγάτσα. Εμείς στην Περιφέρεια προσφέρουμε και καφέ και πορτοκαλάδα κι εσύ μου έβγαλες εδώ τα κατεψυγμένα κουλουράκια;», είπε γελώντας ο κ. Βουλγαράκης.

Ο κ. Σκουλάκης χαμογέλασε, αλλά προτίμησε, αντί για απάντηση, να δοκιμάσει ένα από τα κουλουράκια. Εν συνεχεία -και χωρίς να γίνει αντιληπτό- έδωσε εντολή για αγορά... μπουγάτσας, η οποία σερβιρίστηκε μετά από λίγα λεπτά, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Την ομολογουμένως... μοσχομυριστή μπουγάτσα τίμησαν δεόντως τόσο ο δήμαρχος Χανίων όσο και ο κ. Βουλγαράκης.

Κι έτσι, με την... κίνηση - ματ του δημάρχου, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων θα συμμετάσχει -ευτυχώς- και στο μέλλον στις συσκέψεις που θα γίνουν στο γραφείο του κ. Σκουλάκη. Συσκέψεις οι οποίες αναμένεται, πλέον, να περιλαμβάνουν και το κέρασμα μπουγάτσας... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου