Μύλος...
Στις 2 Φεβρουαρίου 2011 ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, αναφέρθηκαν στην οικονομική κατάσταση του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία και νούμερα.
Θυμίζω: Ο κ. Σκουλάκης είχε αναφέρει, τότε, ότι «το υπόλοιπο διαθέσιμο του πρώην Δήμου Χανίων είναι 4,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ελεύθερα για οποιαδήποτε χρήση είναι μόνο 900.000 ευρώ και τα υπόλοιπα είναι δεσμευμένα σε έργα που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα».
Παράλληλα, είχε σημειώσει ότι «οι πρώην Δήμοι Ελευθερίου Βενιζέλου, Ακρωτηρίου, Θερίσου και Κεραμειών παρουσιάζουν ισοσκελισμένα στοιχεία. Οι πρώην Δήμοι Σούδας και Νέας Κυδωνίας είναι οι Δήμοι που δημιουργούν το έλλειμμα στον νέο Δήμο. Το έλλειμμα αυτό θα αντιμετωπιστεί κατ’ αρχήν με πιθανό ετεροχρονισμό πληρωμών των έργων».
Από την πλευρά του, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης είχε υποστηρίξει ότι «στον πρώην Δήμο Σούδας το χρέος είναι περίπου 850.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό» (σ.σ. 3 εκατομμύρια 150 χιλιάδες ευρώ περίπου) «είναι το χρέος του πρώην Δήμου Νέας Κυδωνίας. Στον πρώην Δήμο Νέας Κυδωνίας όλο το ποσό αυτό είναι συμβατοποιημένο σε έργα, τα οποία αυτή τη στιγμή εκτελούνται και τα οποία θα αρχίσουν να πληρώνονται μέσα στο 2011. Ο πρώην Δήμος Σούδας δεν χρωστάει σε έργα, αλλά οι μεγάλες του οφειλές είναι προς τη ΔΕΥΑΧ, τον ΟΑΔΥΚ και τη ΔΕΔΙΣΑ. Αυτές οι τρεις οφειλές προσεγγίζουν το 80% του χρέους», είχε αναφέρει ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
Πέντε ημέρες αργότερα, στις 7 Φεβρουαρίου, ο τέως δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χαρακτήρισε «τελείως αναξιόπιστα» τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασαν οι κύριοι Σκουλάκης και Πρωτοπαπαδάκης αναφορικά με τον τέως Δήμο Σούδας και όχι μόνο. Έκανε, μάλιστα, λόγο για «σκοπιμότητα» και για αδικαιολόγητη «σπουδή», τονίζοντας ότι σαφή εικόνα για τα οικονομικά του κάθε τέως Δήμου μπορεί να υπάρξει μόνο μετά και την έκδοση των σχετικών ισολογισμών.
Ο κ. Περάκης γνωστοποίησε, στη διάρκεια της συνέντευξης, ότι «όσον αφορά τον πρώην Δήμο Σούδας, σας λέω ότι οι οφειλές του δεν είναι 850.000 ευρώ, αλλά είναι 1.076.972 ευρώ. Όλες, όμως, αυτές οι οφειλές εισπράττονται, θα εισπραχθούν αυτές οι οφειλές και με το παραπάνω και καλύπτουν ό,τι οφειλές έχει ο Δήμος Σούδας. Δεν αρνιόμαστε -εξάλλου φαίνεται και στις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών κάθε φορά- ότι υπάρχει μια εισπρακτική δυσκαμψία στη λειτουργία της Ταμειακής μας Υπηρεσίας», είχε αναφέρει τότε ο κ. Περάκης.
Είχε παρουσιάσει και συγκεκριμένα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, τα βεβαιωμένα έσοδα χρήσης του τέως Δήμου Σούδας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 ανέρχονταν σε 1.281.088 ευρώ (512.997 ευρώ από την ύδρευση, 404.839 ευρώ από την αποχέτευση, 65.000 ΔΕΗ - καθαριότητα και 298.252 ευρώ λοιπά έσοδα). Αντίθετα, οι βεβαιωμένες οφειλές ανέρχονταν σε 1.076.972 ευρώ (138.114 ευρώ στον ΟΑΔΥΚ, 331.247 ευρώ στη ΔΕΥΑΧ, 131.428 ευρώ στη ΔΕΔΙΣΑ και 476.183 ευρώ λοιπές οφειλές).
Επίσης, υπήρχαν βεβαιωμένες οφειλές από το σχέδιο πόλης, ύψους 2.061.883 ευρώ, όπως είχε αναφέρει ο κ. Περάκης, ο οποίος είχε, μεταξύ άλλων, αναρωτηθεί τότε: «Γιατί δεν περίμεναν να ολοκληρωθεί και να εμπλουτιστεί η βάση δεδομένων που τώρα ετοιμάζεται, όπως προβλέπουν οι εγκύκλιοι του Υπουργείου, για να κάνουμε αυτό τον διάλογο και να δώσουμε τα στοιχεία στον Τύπο;»
Γραπτή δήλωση - απάντηση στα όσα ανέφερε ο κ. Περάκης απέστειλε, την ίδια ημέρα (7 Φεβρουαρίου) στα Μέσα Ενημέρωσης ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Χανίων Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο κυριότερος λόγος που επέβαλε τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων ήταν να απαντηθεί το ερώτημα πού βρισκόταν στις 31/12/2010 ο νέος Δήμος Χανίων. Ο χρόνος, κατά την άποψή μας, ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος προκειμένου να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα και τάση για το πού βρισκόμαστε, καθώς για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις αναγκαίες πολιτικές του Δήμου μας σχετικά με τα ανταποδοτικά και δημοτικά τέλη, αλλά και για να ψηφιστεί, μέσα στις οριζόμενες προθεσμίες, από το Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων».
Προχθές, 23 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης, απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο του παλαιού Δήμου Χανίων και νυν δημοτικό σύμβουλο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη, σημείωσε: «Έρχεται η λυπητερή και θα πονέσει κι εσάς και όλους. Η έκθεση των ορκωτών λογιστών είναι η λυπητερή», διευκρίνισε ο κ. Σκουλάκης, γνωστοποιώντας ότι οι απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων του παλαιού Δήμου Χανίων ανέρχονται στο ποσό των 900.000 ευρώ.
Για «μεγάλο αφανές χρέος» του παλιού Δήμου Χανίων έκανε λόγο, στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, το οποίο, σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές, ανέρχεται -σύμφωνα με τον ίδιο- σε 715.000 ευρώ. «Μας είπατε ότι αφήσατε 4,3 εκατ. ευρώ στο ταμείο του Δήμου και αυτό το νούμερο είναι με αρνητικό πρόσημο», πρόσθεσε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι υπάρχουν οφειλές του τέως Δήμου Χανίων, που «αγγίζουν» τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το σημείο θυμίζω τούτο: για τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του παλαιού Δήμου Χανίων δεν είχε μιλήσει μόνο ο κ. Βιρβιδάκης. Είχαν μιλήσει τόσο ο κ. Σκουλάκης όσο και ο ίδιος ο κ. Πρωτοπαπαδάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου της 2ας Φεβρουαρίου 2011.
Οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις του παλαιού Δήμου Χανίων δεν είναι «αφανείς», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βιρβιδάκης, καθώς, όπως είπε, αναγράφονται σε κάθε ετήσιο ισολογισμό και παρουσίασε τον ισολογισμό του έτους 2009, στον οποίο καταγράφεται ότι οι υποχρεώσεις του τέως Δήμου Χανίων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχονταν, στις 31/12/2009, σε 592.232,30 ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Βιρβιδάκης υπογράμμισε ότι οι όποιες υποχρεώσεις οφείλονται στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που ανήλθε από 29% έως 36% στους Δήμους -παρά τις έγγραφες περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου- και κάλεσε τον κ. Σκουλάκη να απευθυνθεί για το συγκεκριμένο θέμα στους αρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους, όπως είπε, θα πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις.
Τα συμπεράσματα -εκτιμώ ότι- είναι οφθαλμοφανή. Δικά μου σχόλια, επομένως, είναι απολύτως, μα απολύτως περιττά. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική κατάσταση των επτά Δήμων που συνενώθηκαν, δημιουργώντας τον σημερινό «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων, θα παρουσιαστεί αναλυτικά και πλήρως, από ορκωτούς λογιστές, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 4 Απριλίου. Αναμένουμε, κατά συνέπεια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου