Αποκέντρωση
ή συγκέντρωση;
Συζήτηση προχθές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ως γνωστόν, με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» καταργούνται οι υφιστάμενες ΤΕΔΚ και ιδρύονται Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), ανά περιφέρεια. Στις Περιφερειακές αυτές Ενώσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους Δήμους. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή δηλαδή της Κρήτης, στην ΠΕΔ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τους 24 Δήμους του νησιού.
Παράλληλα, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) μετατρέπεται σε Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθότι πλέον δεν υφίστανται Κοινότητες στη χώρα.
Παρατηρήσεις αρκετές έγιναν -όπως ενημερώθηκα καθώς δεν είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω τη συνεδρίαση- από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ Νομού Χανίων για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Κατεγράφησαν, μάλιστα, για να αποσταλούν αρμοδίως, μήπως και ληφθούν υπόψιν.
Εκείνο που -με- προβληματίζει είναι το γεγονός ότι στα νέα αυτά συλλογικά Όργανα η εκπροσώπηση γίνεται, για άλλη μία φορά, με πληθυσμιακά κριτήρια. Κατά συνέπεια, οι περιοχές εκείνες, οι Δήμοι εκείνοι, που έχουν μεγάλο αριθμό πληθυσμού θα έχουν αυτομάτως και το «πάνω χέρι» στην εκπροσώπηση, άρα και στη λήψη των αποφάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ενδεικτικά αναφέρω πως σε ό,τι αφορά την περιφέρεια Κρήτης (φαντάζομαι ότι ανάλογες καταστάσεις πρόκειται να ισχύσουν και σε άλλες περιφέρειες της χώρας), επειδή στον Νομό Ηρακλείου ζει το 48,6% του συνολικού πληθυσμού του νησιού, ο εν λόγω Νομός θα εκπροσωπείται με 57 μέλη στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, έναντι 31 μελών του Νομού Χανίων, 20 του Νομού Ρεθύμνου και 17 του Νομού Λασιθίου.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην έδρα κάθε Περιφέρειας εδράζεται τόσο η αιρετή Περιφερειακή Αρχή όσο και η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταδεικνύει -κατά την προσωπική μου άποψη- την πραγματική ποιότητα της «αποκέντρωσης» που ευαγγελίζονται οι -εν Αθήναις- πολιτικοί μας ταγοί.
Υπενθυμίζω, δε, όχι τυχαία, προκειμένου να μην υπάρχουν «σκιές» ότι στις 9 Μαρτίου επεσήμανα ότι «νερό» στον «μύλο» της «κόντρας» -υπαρκτής ή ανύπαρκτης- Χανίων - Ηρακλείου από τούτη τη στήλη δεν πρόκειται να πέσει. Επομένως, δεν πρόκειται περί αυτού. Σε καμία περίπτωση. Πρόκειται, επί της ουσίας, για το πώς σκέφτεται η εκάστοτε πολιτική εξουσία την αποκέντρωση και για το πώς την εφαρμόζει. Και, φυσικά, για τις συνέπειες της... αποκέντρωσης στις περιοχές εκείνες όλης της χώρας (μιας χώρας με έντονες γεωγραφικές και εθνικές ιδιαιτερότητες, με πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές και με νησιωτικά συμπλέγματα), που, πολύ απλά, δεν είναι οι... πολυπληθέστερες.
Τα στοιχεία
Αναλυτικά, τα στοιχεία όσον αφορά την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και την εκπροσώπηση του Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) του νησιού στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχουν, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ως εξής:
Ο πληθυσμός των 4 Νομών
• Νομός Χανίων: 24,99% του συνολικού πληθυσμού της Κρήτης.
• Νομός Ρεθύμνου: 13,73% του συνολικού πληθυσμού της Κρήτης.
• Νομός Ηρακλείου: 48,60% του συνολικού πληθυσμού της Κρήτης.
• Νομός Λασιθίου: 12,68% του συνολικού πληθυσμού της Κρήτης.
Εκπρόσωποι ανά Νομό
στην ΠΕΔ Κρήτης
Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, που αντικαθιστά τις 4 ΤΕΔΚ του νησιού, οι Νομοί εκπροσωπούνται ως εξής:
• Νομός Χανίων: 31 (7 δήμαρχοι και 24 δημοτικοί σύμβουλοι, εκ των οποίων 15 από την πλειοψηφία και 9 από τη μειοψηφία).
• Νομός Ρεθύμνου: 20 (5 δήμαρχοι και 15 δημοτικοί σύμβουλοι, εκ των οποίων 10 από την πλειοψηφία και 5 από τη μειοψηφία).
• Νομός Ηρακλείου: 57 (8 δήμαρχοι και 49 δημοτικοί σύμβουλοι, εκ των οποίων 29 από την πλειοψηφία και 20 από τη μειοψηφία).
• Νομός Λασιθίου: 17 (4 δήμαρχοι και 13 δημοτικοί σύμβουλοι, εκ των οποίων 8 από την πλειοψηφία και 5 από τη μειοψηφία).
Εκπρόσωποι ανά Δήμο του Ν. Χανίων στην ΠΕΔ Κρήτης
Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης οι 7 Δήμοι του Νομού Χανίων εκπροσωπούνται ως εξής:
• Δήμος Αποκορώνου: Ο δήμαρχος και 2 δημοτικοί σύμβουλοι (1 από την πλειοψηφία και 1 από τη μειοψηφία).
• Δήμος Γαύδου: Μόνο ο δήμαρχος.
• Δήμος Καντάνου - Σελίνου: Ο δήμαρχος και 1 δημοτικός σύμβουλος από την πλειοψηφία.
• Δήμος Κισάμου: Ο δήμαρχος και 2 δημοτικοί σύμβουλοι (1 από την πλειοψηφία και 1 από τη μειοψηφία).
• Δήμος Πλατανιά: Ο δήμαρχος και 3 δημοτικοί σύμβουλοι (2 από την πλειοψηφία και 1 από τη μειοψηφία).
• Δήμος Σφακίων: Μόνο ο δήμαρχος.
• Δήμος Χανίων: Ο δήμαρχος και 16 δημοτικοί σύμβουλοι (10 από την πλειοψηφία και 6 από τη μειοψηφία).
Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Κρήτης
Ο αριθμός των μελών της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης ανέρχεται σε 125. Από αυτά, οι 24 είναι οι δήμαρχοι των ισάριθμων Δήμων της Κρήτης και οι 101 είναι δημοτικοί σύμβουλοι (62 από την πλειοψηφία και 39 από τη μειοψηφία).
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης εκλέγονται 21 άτομα, εκ των οποίων είναι 12 είναι δήμαρχοι και οι 9 είναι δημοτικοί σύμβουλοι. Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης είναι πενταμελής και το Εποπτικό Συμβούλιο τριμελές.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα αποτελείται από 500 αιρετούς (τους δημάρχους και των 325 Δήμων της χώρας και από 175 δημοτικούς συμβούλους). Σημειώνεται ότι μόνο 6 Δήμοι της Κρήτης θα έχουν εκπροσώπους δημοτικούς συμβούλους στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Οι Δήμοι αυτοί είναι οι εξής:
• Δήμος Αγίου Νικολάου: 1 εκπρόσωπος (δημοτικός σύμβουλος).
• Δήμος Ηρακλείου: 3 εκπρόσωποι (δημοτικοί σύμβουλοι).
• Δήμος Ιεράπετρας: 1 εκπρόσωπος (δημοτικός σύμβουλος).
• Δήμος Ρεθύμνου: 1 εκπρόσωπος (δημοτικός σύμβουλος).
• Δήμος Χανίων: 2 εκπρόσωποι (δημοτικοί σύμβουλοι).
• Δήμος Χερσονήσου: 1 εκπρόσωπος (δημοτικός σύμβουλος).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου