Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011










ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΝΙΩΝ:
«Ταφόπλακα»
για τους εργαζόμενους
το άρθρο 37


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Ταφόπλακα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα βάζει το περιβόητο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Δημήτρης Κορναράκης.
«Εδώ και τρία - τέσσερα χρόνια έχουν καταστρατηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το άρθρο 37 βάζει την ταφόπλακα σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις», καθώς «εκεί που λέει ότι αναιρείται η ευεργετικότητα σημαίνει ότι οποιαδήποτε ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση υπογραφεί από τον ιδιώτη θα υπερισχύει ακόμα και της εθνικής συλλογικής σύμβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορναράκης.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν χθες το απόγευμα, στο περιθώριο της συνάντησης της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμή του προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των περαιτέρων κινητοποιήσεων «για την απόκρουση της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης». 
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε και απολογισμός της διήμερης απεργίας που είχε κηρύξει η ΓΣΕΕ (αλλά και η ΑΔΕΔΥ), στις 19 και 20 Οκτωβρίου, αλλά και της συμμετοχής στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν τις ίδιες ημέρες στα Χανιά με αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
«Ήταν η πρώτη φορά, που όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και όλοι οι κοινωνικοί φορείς της πόλης συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση αγανάκτησης για τα κυβερνητικά μέτρα. Και γι' αυτό είχαμε και αυτή τη συμμετοχή του κόσμου. Βοήθησε σίγουρα ότι ο Εμπορικός Σύλλογος και όλοι οι άλλοι σύλλογοι είχαν κλειστά τα μαγαζιά τους, τα γραφεία τους», υπογράμμισε ο κ. Κορναράκης.
Παράλληλα, τόνισε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- ότι «είναι ένα θέμα το κατά πόσο η μία ημέρα απεργίας δίνει φως στο βάθος του τούνελ. Και σίγουρα ένας εργαζόμενος που έχει χάσει ήδη τους έξι από τους δεκατέσσερις μισθούς, έχοντας και όλα τα άλλα κοινωνικά βάρη που πέφτουν στην πλάτη του, έστω και τα πενήντα ευρώ που χάνει από τη μία ημέρα απεργίας είναι πρόβλημα. Σε αυτό έχω να πω το εξής: Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Κάποια στιγμή η κυβέρνηση θα συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πάρει μία στροφή 180 μοιρών, να αλλάξει πολιτική και να ρίξει τη ματιά της προς τον λαό, ο οποίος υποφέρει».
Τέλος, ο κ. Κορναράκης γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, νέο πλαίσιο κινητοποιήσεων. «Προς το παρόν δεν έχει συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση προς το παρόν. Θεωρούμε ότι τώρα, με την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα έχουμε και άλλες κινητοποιήσεις. Και ένας από τους λόγους που μαζέψαμε τα πρωτοβάθμια σωματεία σήμερα» (χθες) «είναι και αυτός».


«Χανιώτικα νέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου