Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΗ


Αυτοδιοίκηση
και «Καλλικράτης»


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Αν ανατρέξει κανείς στα αρχεία των εφημερίδων πριν από ενάμισι περίπου χρόνο θα θυμηθεί ότι αρκετοί εκ των -υποψηφίων τότε- αυτοδιοικητικών ανδρών και γυναικών -και- στην Κρήτη υπερθεμάτιζαν για το πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», χρησιμοποιώντας, ουκ ολίγες φορές, «ξύλινο» πολιτικό λόγο, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου ήταν -τι άλλο;- η υπερβολή.
Ύμνοι επί ύμνων γράφτηκαν και εκφωνήθηκαν για τον «Καλλικράτη», εν μέσω εντονότατης οικονομικής κρίσης, με τη μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων που προέρχονταν κυρίως από το κυβερνητικό κόμμα να αγνοεί, εν πολλοίς, τις αδυναμίες του, αλλά και την, αναμενόμενη, αδυναμία της κεντρικής εξουσίας να εφαρμόσει άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις μία ευρεία διοικητική μεταρρύθμιση, που θα άλλαζε άρδην το σκηνικό στη χώρα, δημιουργώντας νέους ισχυρούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αρμοδιότητες, πόρους και ισχυρή οντότητα. Και Περιφέρειες χωρίς Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Οι αδυναμίες του -σημαντικού- εγχειρήματος αγνοήθηκαν, αφού αφ' ενός ήταν λίγοι εκείνοι που μπήκαν στον... κόπο να διαβάσουν όλα όσα προβλέπονταν στο πρόγραμμα και αφ' ετέρου κυριάρχησε η αίσθηση ότι δεν... υπήρχαν πολλά περιθώρια για άσκηση κριτικής, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε μία κορυφαία κυβερνητική επιλογή, στη διάρκεια, μάλιστα, προεκλογικής περιόδου. Για ευνόητους λόγους.
Ενάμισι χρόνο μετά και έντεκα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο σύνολό της, «παλεύει» να αντιμετωπίσει πολλά και σοβαρά προβλήματα, αρκετά εκ των οποίων ήταν οφθαλμοφανές, εξ αρχής, ότι θα τα έβρισκε μπροστά της, αργά ή γρήγορα.
Οικονομική δυσπραγία, άρα δραματική μείωση των πιστώσεων για έργα, για «ωρίμανση» έργων απ' όσους Δήμους δεν διαθέτουν Τεχνική Υπηρεσία και άλλα αναπτυξιακά «εργαλεία» και για άλλες δράσεις.
Έντονη γραφειοκρατία, με τα υπό έγκριση εντάλματα να στοιβάζονται, κατά διαστήματα, στα γραφεία των κατά τόπους επιτρόπων, με τους οποίους οι δήμαρχοι και οι συνεργάτες τους προσπαθούν να... συνεννοηθούν. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπαίνει ο επίτροπος σε έλεγχο σκοπιμότητας. Για τη νομιμότητα, ναι. Για τη σκοπιμότητα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας, που πρέπει να λυθούν και τα οποία δεν έχουν κανένα κόστος», επεσήμανε από τα Χανιά ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, δίνοντας το στίγμα.
Το 2012 προβλέπεται ακόμη πιο δύσκολο, σύμφωνα με τους δημάρχους. «Αν είναι αυτοί οι πόροι που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορούμε να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες», προειδοποίησε ο κ. Κουράκης. 
«Να ευχόμεθα και να προσευχόμεθα όλοι να σωθεί η χώρα. Αν σωθεί η χώρα, μπορεί να σωθούν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο "Καλλικράτης" και κάθε Δήμος χωριστά. Διαφορετικά, δεν βλέπω φως στο τούνελ», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης. Από το στόμα του και στου... Θεού τ' αυτί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου