Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΗ


«Εμφύλια» σύρραξη


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Άνεργοι κατά εργαζόμενων. Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα εναντίον ελεύθερων επαγγελματιών και όλοι μαζί κατά δημοσίων υπαλλήλων. Και την ίδια ώρα όλοι οι προαναφερόμενοι κατά των εχόντων και κατεχόντων, των πλούσιων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και -φυσικά- των πολιτικών. 
Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε, σε επίπεδο ρητοτικής κυρίως, άλλοτε εντονότερα και άλλοτε ηπιότερα μία εσωτερική έκρηξη, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας -στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα είναι οξύτερο- εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης, της δραματικής αύξησης της ανεργίας, αλλά και των οριζόντιων μέτρων - περικοπών, που λαμβάνονται, πολλές φορές, επί δικαίων και αδίκων.
Η κατάσταση είναι δύσκολη και πρωτόγνωρη, ομολογουμένως. Κατά συνέπεια, απαιτεί νηφαλιότητα, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης. 
Κυρίως από τους κυβερνώντες, από τα κόμματα, που είναι οι πυλώνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, από τους πνευματικούς ταγούς, απ’ όλους όσοι εκφέρουν δημόσιο λόγο, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να θυμηθούν τα λόγια του Πλάτωνα:
«Η χειρότερη αρρώστια μιας πόλης είναι η εμφύλια σύρραξη. Γι’ αυτό πρέπει οι νομοθέτες να θέτουν φραγμούς στον μεγάλο πλούτο και στη μεγάλη φτώχεια. Για να δημιουργηθεί ισότητα πρέπει να καταβάλλονται άνισοι φόροι και τιμήματα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός. Ο πλούτος κάνει τους ανθρώπους τρυφηλούς, τεμπέληδες και επιφανειακούς, ενώ η φτώχεια κάνει τους ανθρώπους ανελεύθερους, κακούς τεχνίτες και κακοπροαίρετους».
Και, επίσης, να μην ξεχνούν τα λόγια του Σόλωνα του Αθηναίου: «Ασφαλής και άριστη είναι η δημοκρατία, στην οποία η κάθε αδικία τιμωρείται εξίσου από τους παθόντες και τους μη παθόντες απ’ αυτή»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου