ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ:
«Επιβεβλημένη η αναθεώρηση
της εθνικής μας στρατηγικής»
«Οι θεωρίες στρατηγικής
και η τακτική είναι όπως
τα πρωτόκολλα και
τα μνημόνια. Λειτουργούν
μόνο όταν οι συνθήκες
και οι παράγοντες πάνω
στους οποίους βασίζονται
εφαρμόζονται και
υλοποιούνται ομαλά.
Όταν τα πράγματα
ξεφεύγουν και οι συνθήκες
αλλάζουν άρδην, τότε αυτό
που μετράει είναι η οξυδέρκεια,
η επιμονή και η προσήλωση
στον στόχο».
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
«Η κρίσιμη γεωπολιτική ρευστότητα, η παγκοσμιοποίηση και η αλληλεπίδραση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων αποτελούν εν δυνάμει απροσδιόριστης έκτασης και έντασης απειλές, που επιβάλουν μια γενικευμένη αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής και του επιχειρησιακού μας δόγματος».
Αυτό τόνισε ο διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης, υποναύαρχος Κωνσταντίνος Βουλγαράκης κατά τη διάρκεια της τελετής για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Ναυτικού καθώς και για την επέτειο των ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων (1912 - 1913), που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στον Ναύσταθμο Κρήτης.
Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης, αναφερόμενος στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου, τόνισε με έμφαση ότι «οι θεωρίες στρατηγικής και η τακτική είναι όπως τα πρωτόκολλα και τα μνημόνια. Λειτουργούν μόνο όταν οι συνθήκες και οι παράγοντες πάνω στους οποίους βασίζονται εφαρμόζονται και υλοποιούνται ομαλά. Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν και οι συνθήκες αλλάζουν άρδην, τότε αυτό που μετράει είναι η οξυδέρκεια, η επιμονή και η προσήλωση στον στόχο. Η αφοσίωση στο καθήκον, η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα για θυσίες σε αυτά που πιστεύεις και αγαπάς. Η ιστορία γράφεται είτε με θυσίες και υπερβάσεις είτε, δυστυχώς, από τα τραγικά λάθη».
Παράλληλα, ο διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης έκανε λόγο για κινδύνους «ιδιόμορφους και πολυδιάστατους», επισημαίνοντας ότι «σήμερα ο εχθρός και ο στόχος δεν είναι ευδιάκριτος για να προτάξεις τα στήθη σου, να σκοπεύσεις και να στρέψεις τα κανόνια σου. Κινδυνεύουμε να ηττηθούμε και να χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία, χωρίς να γνωρίζουμε ποιον πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ποιον πρέπει να πολεμήσουμε και τι είδους νίκη επιτέλους επιδιώκουμε».
Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι «η προετοιμασία της άμυνάς μας αρχίζει από τη δική μας ενδοσκόπηση και θυσία και στοχεύει σε ένα ξεκάθαρο μακρόπνοο εθνικό όραμα, που θα δημιουργεί βάσιμες συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης ως πολλαπλασιαστές της ισχύος της χώρας μας. Το Πολεμικό Ναυτικό, σεβόμενο τις βαριές οικονομικές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, καταβάλει συνεχή προσπάθεια να διατηρήσει και επαυξήσει την αποτρεπτική του ικανότητα, όσο και τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης οποιασδήποτε απειλής. Το Ναυτικό μας όμως, παράλληλα με το επιχειρησιακό του έργο είναι άρρηγκτα δεμένο με τους κατοίκους των νησιών μας, έχει ενεργή παρουσία, προσφέροντας υπηρεσίες και στηρίζοντας τους ακρίτες μας. Το έργο αυτό είναι αφανές και δύσκολο και ως εκ τούτου δεν γίνεται αντιληπτό σε όλη του την έκταση».
Ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ακόμη ότι «η χώρα μας, φύσει και θέση σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, έχει βαριά κληρονομιά και καθήκον να προσπαθήσει και στο μέτρο που μπορεί να επιβάλει την ειρήνη στην περιοχή μας. Να καταστήσει τη θάλασσα στοιχείο επικοινωνίας και πολιτισμού, όχι μόνο στα στενά πλαίσια της Μεσογείου, αλλά παγκόσμια. Η ελληνική πολιτεία γνωρίζει πολύ καλά ότι το πολεμικό πλοίο είναι το πολεμικό εκείνο μέσο, το οποίο μπορεί να ασκήσει στρατιωτική πίεση και αμυντική διπλωματία, χωρίς απαραίτητα να αυξήσει την ένταση, χωρίς να προκαλέσει. Σπάνια ένα όπλο έχει αυτή την ευελιξία, αυτή την ικανότητα».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης υπενθύμισε ότι «η πρώτη ναυμαχία, αυτή της Λήμνου, κράτησε μόλις 63 λεπτά. Και αυτό διότι, ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης έκανε τη δική του υπέρβαση και δήλωσε έτοιμος να θυσιαστεί. Μόλις είδε τον τουρκικό στόλο να ελίσσεται και να ξεφεύγει αποχωρίστηκε του ελληνικού στόλου και αναπτύσσοντας μεγίστη ταχύτητα με το θωρηκτό Αβέρωφ προσέγγισε βαλλόμενος και διείσδυσε ανάμεσα στους σχηματισμούς των εχθρικών πλοίων και με εύστοχες βολές γύρω του έπληξε τα τουρκικά θωρηκτά και τα υποχρέωσε να υποχωρήσουν ατάκτως και να κλειστούν στα στενά του Ελλήσποντου. Για την παράτολμη αυτή κίνηση ο Κουντουριώτης επικρίθηκε από την τρόικα της εποχής και από τις αυθεντίες του αγγλικού Ναυαρχείου. Αλλά ο υδραίος ναύαρχος αποκρίθηκε στους επικριτές του αγέρωχα: "Τα πολεμικά πλοία είναι προορισμένα για να πολεμούν και όχι για να γίνονται μουσεία"».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου