Χανιά και περιαστικές περιοχές
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Η Δημοτική Αρχή του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων προσπαθεί, εδώ και έναν περίπου χρόνο, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά από μεγάλα, μικρά, σοβαρά, λιγότερο σοβαρά και άλλα προβλήματα, ζητήματα, θέματα, υποθέματα κ.λπ. Αλλού τα καταφέρνει, αλλού το παλεύει, αλλού παρουσιάζει υστερήσεις - τουλάχιστον μέχρι στιγμής- και αλλού αναγκαία προϋπόθεση είναι να κυλίσει ο χρόνος για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.
Για κάποιους το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Για κάποιους άλλους, μισοάδειο. Η «οπτική», εξάλλου, πλην ελαχίστων εξόφθαλμων περιπτώσεων, είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση.
Σε κάθε περίπτωση, ουδείς αμφισβητεί ότι το έργο είναι, αντικειμενικά, δύσκολο. Τόσο γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να συνενώσεις επτά «Καποδιστριακούς» Δήμους με ανομοιογενή, σε πολλές περιπτώσεις, δεδομένα (αναπτυξιακά, πληθυσμιακά κ.ά.) όσο και γιατί οι περικοπές πόρων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς από το κράτος, γεγονός που «στραγγαλίζει» οικονομικά πολλούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την ίδια ώρα, η απίστευτη γραφειοκρατία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, καθυστερεί πρωτοβουλίες και έργα και αναγκάζει ένα σημαντικό μέρος του προσωπικού -η «συνένωση» του οποίου είναι ένα άλλο μείζον ζήτημα- να ασχολείται με ήσσονος σημασίας θέματα, αντί να εμπλέκεται αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγική διαδικασία.
Ενα ζήτημα, πάντως, που το τελευταίο διάστημα -και μετά από μία προφανή περίοδο «χάριτος»- μπαίνει επιτακτικά από κάθε δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης (δημόσια) αλλά και από δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης (προς το παρόν μόνο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, για ευνόητους λόγους) είναι ότι οι κάτοικοι των πρώην περιαστικών Δήμων (Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου, Κεραμειών, Νέας Κυδωνίας) νιώθουν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, ότι η προσοχή της Δημοτικής Αρχής είναι στραμμένη κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στον πρώην Δήμο Χανίων. Στην πόλη. Στη «βιτρίνα». Δικαιολογημένα ή μη, μικρή σημασία έχει για την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι -μάλιστα- δεν εκφράζουν τα παράπονά τους τόσο... κομψά.
Πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε μια συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τους προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων στο Δημαρχείο, στην οποία επισημάνθηκαν αυτά ακριβώς τα θέματα και καταγράφησαν αρκετά προβλήματα αλλά και παράπονα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας, στέλεχος της συμπολίτευσης, απευθυνόμενος στην ηγετική ομάδα του Δήμου αναρωτήθηκε, με έντονο προβληματισμό: «Πότε, επιτέλους, θα μας επιτρέψετε να μπορούμε να πάμε και πάλι στα καφενεία του χωριού μας;».
Είναι ένα καίριο ερώτημα. Για την ουσία του οποίου η Δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει γρήγορα πειστικές απαντήσεις. Στους πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου