Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΣΧΟΛΙΑ



Αν μιλούσε ο γύψος!

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Ιναχωρίου.
Μήνες επί μηνών!
Η μελέτη έτοιμη μεν από το 2010 (!), παραμένει, ωστόσο, στα συρτάρια της «αρμόδιας» Υπηρεσίας και δεν προωθείται προς έγκριση.
Γνωστές οι δικαιολογίες.
Αλλά... δικαιολογίες. 
Που έχουν απαντηθεί ξεκάθαρα, ακόμη και από τον θεσμικό σύμβουλο της πολιτείας, το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Και, την ίδια ώρα, σιωπή -αναμενόμενη, δυστυχώς- από τους λοιπούς, άμεσα ή έμμεσα, «αρμοδίους».
Σκηνικό αν μη τι άλλο πρωτοφανές, συγκριτικά με την πορεία έγκρισης άλλων ΣΧΟΟΑΠ στην Κρήτη. 
Γεγονός που δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερα - εντονότερα ερωτηματικά.
Περί τυχόν σκοπιμοτήτων.
Συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.
Νωπές παραμένουν, άλλωστε, στις μνήμες η αλήστου... μνήμης ατάκα του υπαλλήλου - γεωλόγου της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ανδρεάδη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα, στο Καστέλι Κισάμου, τον Φεβρουάριο του 2011: «Αν μπορούσε να μιλήσει ο γύψος θα έλεγε: "Αν είναι δυνατόν, πού εμφανίστηκα". Γιατί αν εμφανιζόταν στην Ολλανδία θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα».
Τι κρίμα που δεν μιλά ο γύψος. Τι κρίμα!
Τι κρίμα που δεν μιλούν και τα φυτά, τα δέντρα, οι θάμνοι, τα χωράφια! Για να μας πουν πως... αυτοχαρακτηρίζονται. Τι κρίμα!
Τι κρίμα, ομολογουμένως. Γενικώς και ειδικώς...

Γενικά
Πολεοδομικά
Σχέδια

Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη -από τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και τους εκπροσώπους της σύμπραξης πέντε μελετητικών γραφείων- η ανάθεση εκπόνησης της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου 
Σε φάση εκπόνησης βρίσκονται ήδη τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κυδωνίας και των Δημοτικών Ενοτήτων Σούδας, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου και τμήματος των Χανίων.
Τρία ξεχωριστά ΓΠΣ για μία ενιαία, πλέον, και τυπικά, μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», αστική και ημιαστική πολεοδομική περιοχή!
Τρία, αντί για ένα. 
Όσα προηγήθηκαν, επί σειρά ετών, και οδήγησαν στον κατακερματισμό ενός -ενιαίου- έργου είναι, λίγο - πολύ, γνωστά.
Ήταν λάθος, παραδέχονται σήμερα ορισμένοι αυτοδιοικητικοί, προερχόμενοι από περιοχές που τράβηξαν μοναχικό δρόμο.
Στερνή μου γνώση...
Ζητούμενο, πλέον, οι μελέτες να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς και να «κουμπώσουν» προκειμένου οι προτάσεις για τις χρήσεις γης να είναι οι καλύτερες δυνατές, λαμβανομένων υπόψιν του συνόλου των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου. Ζητούμενο εφικτό, καθώς, συν τοις άλλοις, η σύμπραξη των πέντε μελετητικών γραφείων που ανέλαβε το ΓΠΣ Νέας Κυδωνίας εκπονεί και το ΓΠΣ Ακρωτηρίου, γεγονός που διευκολύνει τη συνεργασία με τους μελετητές του ΓΠΣ Χανίων και περιαστικής περιοχής.
Ιδιαίτερα κρίσιμο, κατά συνέπεια, το επόμενο διάστημα καθώς τα τρία υπό εκπόνηση Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια θα καθορίσουν, εν πολλοίς, πώς θα αναπτυχθεί ο νέος Δήμος, άρα και την ουσία της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου