Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τα σκουπίδια "καθρέπτης" της κρίσης
Προσεκτική 
διαχείριση 
των τροφίμων
από τα νοικοκυριά
στα Χανιά

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Καθρέπτη της έντονης οικονομικής κρίσης -και- στα Χανιά αποτελούν τα απορρίμματα, τα οποία έχουν μειωθεί σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια καθώς πολλά νοικοκυριά έχουν αναθεωρήσει τον τρόπο ζωής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για κάθε παράμετρο της καθημερινότητας, μία από τις οποίες -και μάλιστα εκ των βασικοτέρων- είναι και η διατροφή. 
Η εποχή της ευμάρειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες αφ' ενός να ψωνίζουν τα απολύτως απαραίτητα και αφ' ετέρου να μην πετούν, πλέον, το περισσευούμενο φαγητό της ημέρας, αλλά να το φυλάνε στο ψυγείο για την επομένη, καθώς, την ίδια ώρα, οι τιμές βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης και στον τομέα της διατροφής, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά είτε παραμένουν σταθερές είτε παρουσιάζουν αύξηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο πληθωρισμός, αν και η χώρα βρίσκεται, για πέμπτο χρόνο, σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης!
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια τα υπολείμματα τροφών (αποφάγια) που καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων και από εκεί στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Κορακιά Ακρωτηρίου! 
Ταυτόχρονα, μειωμένος είναι -το ίδιο διάστημα- και ο συνολικός όγκος σκουπιδιών, με δεδομένη τη σαφή πτώση της κατανάλωσης, εξαιτίας της έντονης οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει στη δραματική αύξηση της ανεργίας, στη μείωση μισθών και συντάξεων και στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
Η πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ), Θεοχαρούλα Μυλωνάκη και ο διευθυντής του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Κορακιά Ακρωτηρίου, Κώστας Πατεράκης επεσήμαναν χθες, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ότι όντως τα υπολείμματα τροφών που καταλήγουν στο εργοστάσιο έχουν μειωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, όπως έχει μειωθεί και ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 90 τόνους σκουπιδιών που μέχρι πρόσφατα επεξεργαζόταν ημερησίως η ΔΕΔΙΣΑ (οι υπόλοιπες ποσότητες οδηγούνταν για ταφή), το 43% ήταν -το έτος 2006- οργανικά απορρίμματα (δηλαδή κυρίως υπολείμματα τροφών κ.ά.), σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης. 
Το ποσοστό αυτό μειώθηκε, σύμφωνα με νεότερη έρευνα, στο 37% το έτος 2010, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Επιχείρησης, την περασμένη χρονιά (2011) υποχώρησε ακόμη περισσότερο, «αγγίζοντας» το 30%!
«Η διαφορά είναι μεγάλη και δείχνει αμέσως - αμέσως ότι η ποσότητα του οργανικού κλάσματος (υπολείμματα τροφών κ.λπ.) που περιέχεται στα σκουπίδια έχει ελαττωθεί πάρα πολύ», επεσήμανε η κα Μυλωνάκη.
«Η εξήγηση είναι ότι ο κόσμος και τα νοικοκυριά, πλέον, δεν πετάνε οργανικό κλάσμα, φυλάνε το φαγητό τους και από τους κάδους αφαιρείται κιόλας ένα ποσοστό από ανθρώπους που ψάχνουν εκεί για να βρουν κάτι να φάνε», πρόσθεσε η ίδια.


ΝΕΟΣ ΧΥΤΑ
Δύο χρόνια
για την έγκριση
μιας μελέτης!

Στα συρτάρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παραμένει εδώ και περίπου δύο χρόνια η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ Χανίων (γ' φάση).
«Έτσι δουλεύει το ελληνικό γκουβέρνο, δυστυχώς. Δύο χρόνια έχουν περάσει και ακόμη περιμένουμε την έγκριση της μελέτης για να προχωρήσει επιτέλους το έργο, που είναι απολύτως αναγκαίο», επεσήμανε η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ Θεοχαρούλα Μυλωνάκη.
Η ίδια, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα πιθανόν να διευθετηθεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς πέραν των συνεχών παρεμβάσεων προς το Υπουργείο και όχι μόνο από τη διοίκηση της ΔΕΔΙΣΑ υπήρξε πρόσφατα παρέμβαση και από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει την επέκταση του υφισταμένου «ΧΥΤΑ α' φάσης - ΧΥΤΑ β' φάσης» Ακρωτηρίου. Ο ΧΥΤΑ α' φάσης, έκτασης 35 στρεμμάτων και χωρητικότητας 440.000 μ3, έχει ήδη πληρωθεί με απορρίμματα και έχει σταματήσει η λειτουργία του. Ο ΧΥΤΑ β' φάσης, έκτασης 39 στρεμμάτων και χωρητικότητας 670.000 μ3, έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Αύγουστο του 2008 και αναμένεται να πληρωθεί στο τέλος του 2012.
Η προγραμματιζόμενη επέκταση, όπως αυτή εμφανίζεται στη μελέτη, θα γίνει σε χώρο έκτασης 70 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται νότια της υφιστάμενης β' φάσης του ΧΥΤΑ, σε επαφή με την αντιπυρική ζώνη και την περίφραξη του γηπέδου των υφισταμένων εγκαταστάσεων και σε επαφή με τον δρόμο πρόσβασης των εγκαταστάσεων. Η χωρητικότητα τού εν λόγω χώρου προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες της εξυπηρετούμενης περιοχής για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου