Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
«Καίνε» οι τιμές
πετρελαίου
θέρμανσης
και βενζίνης
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Κερδοσκοπικά παιχνίδια και υψηλοί φόροι έχουν καταστήσει απαγορευτική την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για πολλά νοικοκυριά -και- στα Χανιά καθώς τις τελευταίες ημέρες -που ο χειμώνας έχει δείξει τα «δόντια» του, με τις θερμοκρασίες να είναι χαμηλές και το κρύο τσουχτερό- η τιμή του «αγγίζει» ακόμη και τα 1.080 ευρώ! Την ίδια ώρα, την ανηφόρα τραβούν και οι τιμές της βενζίνης, με την απλή αμόλυβδη να πωλείται λίγο κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο και την αμόλυβδη 100 οκτανίων να διατίθεται ακόμη και 2 ευρώ!
Είναι χαρακτηριστικό ότι την άνοιξη του 2008 όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου έφτανε τα 150 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης δεν ξεπερνούσε τα 950 ευρώ ανά τόνο, ενώ σήμερα, που η διεθνής τιμή είναι πολύ χαμηλότερη (110 δολάρια), το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται σε τιμές ρεκόρ, που το καθιστούν προϊόν πολυτελείας!
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Βαγγέλης Κώτσος επεσήμανε χθες, όταν κλήθηκε από τα «Χ.Ν.» να σχολιάσει τις ιδιαίτερες υψηλές τιμές των καυσίμων, ότι «από τις 23 Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα έχουν πάρει από 6 λεπτά και πάνω οι τιμές και των βενζινών και των πετρελαίων, κάτι που είναι αδικαιολόγητο, διότι οι αλλαγές στις ισοτιμίες ευρώ - δολαρίου και στην άνοδο των διεθνών τιμών δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους αυξήσεις. Πολύ φοβάμαι», πρόσθεσε ο κ. Κώτσος, «ότι έχουν βρει την ευκαιρία κάποιοι και κερδοσκοπούν εις βάρος του κόσμου. Αυτοί οι κάποιοι, βέβαια, δεν είναι άλλοι από τα διυλιστήρια, τα οποία έχουν αυξήσει κατά 6,5 λεπτά την τιμή, οι εταιρείες πετρελαιοειδών έχουν αυξήσει κατά 7 λεπτά, τα δε πρατήρια από την αύξηση αυτή των 7 λεπτών έχουν περάσει μόνο τα 5,8 λεπτά. Ακόμα δεν έχει περάσει ολόκληρη την αύξηση, δηλαδή», υπογράμμισε ο κ. Κώτσος.
Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποιος άλλος συγκεκριμένος λόγος, όπως η περίπτωση του Ιράν, για την αύξηση των τιμών από την πλευρά των διυλιστηρίων, ο κ. Κώτσος απάντησε αρνητικά.
«Τα διυλιστήρια μόνα τους και ξαφνικά αύξησαν τις τιμές. Διότι οι διεθνείς τιμές πήγαν, κάποια στιγμή, μέχρι τα 113 δολάρια το μπρεντ, όμως αυτή τη στιγμή είναι στα 110. Και εν πάση περιπτώσει, η περίπτωση του Ιράν, ήταν μεν μία πραγματική απειλή για την Ελλάδα στο θέμα και της τροφοδοσίας, αλλά και των τιμών, όμως αυτή η απειλή τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει εκλείψει, μετά την απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση για εξάμηνη αναστολή της επιβολής εμπάργκο, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, στο Ιράν».
«Οπότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, «θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, αν όλα λειτουργήσουν σωστά, μια αποκλιμάκωση, μια μείωση των τιμών. Αυτό όμως δεν μένει παρά να το δούμε».
Ο κ. Κώτσος επανέλαβε το πάγιο αίτημα των βενζινοπωλών για έλεγχο της διακίνησης των καυσίμων σε όλα τα στάδια, δηλαδή και στα διυλιστήρια, αλλά και στις εταιρείες πετρελαιοειδών και όχι μόνο στα πρατήρια.
«Δυστυχώς, ό,τι και αν λέμε και όσο και αν φωνάζουμε δεν υπάρχει παρέμβαση ουσιαστική και όχι παρέμβαση για τη δημιουργία εντυπώσεων. Έχουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε και τώρα ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, όπως και τα συστήματα εισροών - εκροών πρέπει να είναι σε όλα τα στάδια διακίνησης, κάτι που δεν προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη τελευταία. Ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι πρέπει να μπουν συστήματα εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια. Άλλο, βέβαια, τι έχουμε σκοπό να κάνουμε και άλλο τι κάνουμε. Άλλο το ότι πρέπει να τοποθετηθούν σε όλα τα στάδια και άλλο ότι αυτή τη στιγμή η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη τα προβλέπει μόνο στα βενζινάδικα. Είναι κάτι που θα απαντήσουμε μέσα στην εβδομάδα», κατέληξε ο κ. Κώτσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου