Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΨΗ

Ό,τι κάνουν... παθαίνουν!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Η εκπεφρασμένη εδώ και πολύ καιρό κοινοτική βούληση για την «Ευρώπη των περιφερειών», με τη χάραξη και υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών προς αυτήν την κατεύθυνση, επιβάλει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών -ο γνωστός ENISA- πρέπει να παραμείνει στο Ηράκλειο. Τελεία και παύλα.
Χωρίς να διασπαστεί, με τη δημιουργία Επιχειρησιακού Γραφείου στην Αθήνα ή και σε άλλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, επί της ουσίας, ζητά ο Αγγλος ευρωβουλευτής, εισηγητής επί του θέματος κ. Τσίτσεστερ, ο οποίος αρχικά είχε προτείνει, μάλιστα, τη μεταφορά της έδρας του ENISA στις Βρυξέλλες!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τροπάριο της μεταφοράς τμημάτων του ENISA στην Αθήνα ξεκίνησε σε συνέχεια της δημιουργίας ενός γραφείου συναντήσεων του Οργανισμού στην Αθήνα καθώς πολλοί κοινοτικοί διαμαρτύρονταν ότι για να φτάσει κανείς από τις Βρυξέλλες στο Ηράκλειο, χρειάζονταν έξι ώρες στο αεροπλάνο. Τώρα, ζητείται να μετατραπεί το γραφείο αυτό σε επιχειρησιακό, γεγονός που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην υποβάθμιση του ENISA στο Ηράκλειο.
Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στον νου την περίπτωση της διάσπασης του Εφετείου Κρήτης και τη βασική επιχειρηματολογία των φορέων του Ηρακλείου, κυρίως των δικηγόρων, σύμφωνα με την οποία, οι κάτοικοι της ανατολικής πλευράς του νησιού ταλαιπωρούνταν όταν και αν ποτέ στη ζωή τους χρειαζόταν να μεταβούν οδικώς στα Χανιά για την εκδίκαση κάποιας υπόθεσής τους σε δεύτερο βαθμό!
Οι φορείς της Κρήτης, κύρια του Ηρακλείου, αλλά το αίτημα έχει παγκρήτιο χαρακτήρα και ορθά, με επιστολή τους προς τον υπουργό Μεταφορών Μάκη Βορίδη σημειώνουν, μεταξύ άλλων, για το θέμα ότι το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεύθυνος για όλους τους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς κ. Ο’ Σέι, επισημαίνει σε έκθεσή του ότι «ο ENISA δεν είναι ο πιο δύσκολος Ευρωπαϊκός Οργανισμός να επισκεφθεί κανείς».
Εκείνο, ωστόσο, που δικαίως επικαλούνται τώρα που κινδυνεύουν να πληγούν -δεδομένου ότι άλλο ειδικό βάρος έχει η Αθήνα και άλλο το Ηράκλειο ή, ακόμη περισσότερο, άλλο το Ηράκλειο και άλλο οι Βρυξέλλες- θα πρέπει να το ενθυμούνται και όταν έχουν το πάνω χέρι, σε θέματα που αφορούν την περιφέρεια Κρήτης. 
Να θυμούνται, δηλαδή, δρώντας αναλόγως και όχι κατά το δοκούν, ότι η ουσιαστική αποκέντρωση και η πραγματική ενδυνάμωση της περιφέρειας δεν είναι μία επιλογή α λα καρτ, αλλά -πρέπει να- αποδεικνύεται συνεχώς και καθημερινά, όχι μόνο σε πανευρωπαϊκό και πανελλήνιο, αλλά και σε παγκρήτιο επίπεδο. 
Κάτι που δεν συμβαίνει, εν πολλοίς, μέχρι σήμερα, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι παραπάνω από ορατά στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου