Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΣΧΟΛΙΑ


Αγιοι Απόστολοι

Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων, συνολικής έκτασης 583 στρεμμάτων, ανήκει στους πολίτες. 
Σε όλους τους πολίτες.
Κοινότυπο μεν και πολυχρησιμοποιημένο, αλλά απολύτως αληθές και ξεκάθαρο. 
Δεν ήταν, βέβαια, πάντα έτσι. 
Πριν από δέκα και πλέον χρόνια -αλλά και μερικές δεκαετίες παλιότερα- τα σχέδια των τότε κυβερνώντων ή, έστω, ορισμένων πολιτικών προσώπων, ήταν άλλα. 
Λόγος πολύς για «αξιοποίηση» γινόταν. 
Μόνο που η «αξιοποίηση» ήταν και είναι, τελικά, μία έννοια σχετική, υποκειμενική, που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις προτεραιότητες που βάζει κάθε λαός για τον τόπο του.
Στην περίπτωση των Αγίων Αποστόλων η προτεραιότητα είναι απλή και ξεκάθαρη. 
Ο συγκεκριμένος χώρος θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί την «αυλή» των Χανίων και των γύρω περιοχών. 
Έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να «αποδράσει», σε λίγα μόλις λεπτά, από τον αστικό ιστό, ο οποίος επιβαρύνεται συνεχώς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής, απολαμβάνοντας πράγματα αυτονόητα, αλλά δυσεύρετα, σε αυτόν τον βαθμό, όσο τα χρόνια περνούν.
Αν κάτι αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί, με αφορμή τις επισημάνσεις των ημερών για την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης της περιοχής, είναι ότι αυτή ευτυχώς παραμένει, εν πολλοίς, «αναξιοποίητη», μέχρι σήμερα, χάρη στις προσπάθειες των απλών πολιτών, που βγήκαν μπροστά, αντιτάχθηκαν στις κατά καιρούς προτάσεις για «τσιμέντο», αντιπρότειναν, μάζεψαν υπογραφές και έδωσαν διαχρονικά έναν σημαντικό «κινηματικό» αγώνα, που έφερε αποτελέσματα.
Αυτοί οι άνθρωποι ήταν και παραμένουν η «ασπίδα» προστασίας της περιοχής των Αγίων Αποστόλων. 
Εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπορεύεται και μάλιστα διεκδικεί το αυτονόητο. 
Εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο, επίσης, ότι το αυτονόητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ταυτίζεται, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, με το αυτονόητο των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου