Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΨΗ


Και μετά τι;


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Στο τραπέζι του διαλόγου, χωρίς ιδεοληψίες και λογής - λογής «αγκιλώσεις» και χωρίς η ένταση της φωνής να αποτελεί επιχείρημα, μπορούμε να συμφωνήσουμε, μάλλον εύκολα, ότι για τη σημερινή απελπιστική κατάσταση της χώρας φταίει πρωτίστως και κυρίαρχα το πολιτικό σύστημα και κυρίως τα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά όχι μόνο αυτά.
Μπορούμε, επίσης, να συμφωνήσουμε ότι οι ευθύνες επιμερίζονται σε βάθος χρόνου και έχουν ονοματεπώνυμα. Πρωθυπουργών, υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων και άλλων.
Ευλόγως γίνεται αντιληπτό ότι η «τιμωρία» που μπορούν κάλλιστα να «επιβάλλουν» οι πολίτες - ψηφοφόροι στους, κατά τη γνώμη τους, φταίχτες είναι η καταψήφισή τους στις επικείμενες εθνικές εκλογές, από τη στιγμή, μάλιστα, που, συν όλων των άλλων, διαπιστώνουν ότι τα κατά καιρούς πραγματικά σκάνδαλα κουκουλώνονται με... διακομματική -πολλές φορές- συναίνεση.
Από ’κει και πέρα, ωστόσο, η «τιμωρία» των όποιων πραγματικών υπαιτίων δεν λύνει το μείζον πρόβλημα της χώρας στην εξαιρετικά κρίσιμη παρούσα φάση.
Και το μείζον πρόβλημα είναι τούτο: Πώς θα πορευτούμε, ως χώρα και ως λαός; 
Με ποιο σχέδιο και ποιες -συγκεκριμένες και με κόστος, αναμφισβήτητα- πολιτικές επιλογές για να βγει ο τόπος, το ταχύτερο δυνατόν, από το αδιέξοδο, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη στήριξη των κοινωνικών δομών, για να καταφέρουν και πάλι να «αναπνεύσουν» οι πολίτες;
Το ερώτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και γιατί τούτη την περίοδο ο λόγος, ο οποίος προέρχεται -με περισσή και... ανέξοδη ευκολία πολλές φορές- από τα άκρα της πολιτικής βρίσκει όλο και μεγαλύτερο ακροατήριο εξαιτίας της ανεργίας, της φτώχειας, της ανέχειας, της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. 
Αναμενόμενο και προβλέψιμο, ιστορικά. Αλλά -ανατρέχοντας, επίσης, στο παρελθόν- και εξόχως ανησυχητικό.
Πρέπει, επομένως, να απαντηθεί. 
Άμεσα. 
Πολιτικά. 
Με επάρκεια. 
Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. 
Και κυρίως με πράξεις που θα έχουν απτά και στοχευμένα αποτελέσματα. 
Από λόγια οι πολίτες έχουν χορτάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου