Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

















ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Μεγάλες οι δυνατότητες
του λιμανιού της Σούδας αλλά...


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Οι σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες της Σούδας, που αποτελεί το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναδείχθηκαν χθες για πολλοστή φορά καθώς το κρουαζιερόπλοιο “Celebrity Equinox” κατέπλευσε στην περιοχή επειδή δεν μπορούσε να προσεγγίσει τον αρχικό του προορισμό, το νησί της Μυκόνου, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ωστόσο, και χθες, όπως κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων καταπλεύσεων κρουαζιερόπλοιων στη Σούδα, η εικόνα που αντίκρυσαν οι επιβάτες σε τμήμα του λιμανιού δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, γεγονός που επεσήμανε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο ναυτιλιακός πράκτορας Αντώνης Τζαγκαράκης.
«Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένα μικρά πραγματάκια που πρέπει να τα φτιάξουμε. Και φωνάζω από πέρυσι ότι πρέπει να αλλάξει λίγο η εικόνα πέρα από την προβλήτα, πέρα από τα συρματοπλέγματα. Το λένε οι πλοίαρχοι, το λέει και ο κόσμος. Πρέπει να πρασινίσει, να φτιαχτεί, να νοικοκυρευτεί. Θα γίνουν έργα. Το ξέρω. Δεν αντιλέγω. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όμως τρία, τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια να γίνουν τα έργα. Δεν μπορεί να έρχονται τρία βαπόρια σε μία εβδομάδα, από τρεις χιλιάδες επιβάτες το καθένα, και αυτοί οι άνθρωποι να αντικρύζουν αυτή την εικόνα. Χωρίς ένα δεντράκι, χωρίς ένα λουλούδι, χωρίς τίποτα...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαγκαράκης.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι δυνατότητες του λιμανιού της Σούδας είναι τεράστιες και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε. Σιγά - σιγά η μία εταιρεία με την άλλη και ο ένας πλοίαρχος με τον άλλο αναδεικνύουν αυτό το πλεονέκτημα που έχει η Σούδα».
Ο κ. Τζαγκαράκης γνωστοποίησε ότι «μάλιστα συζητούνταν να έρθει την Τετάρτη (σ.σ. σήμερα) ένα ακόμη πλοίο, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε να καταπλεύσει στον αρχικό του προορισμό που ήταν η Σαντορίνη. Δηλαδή, οι εταιρείες, από τη στιγμή που υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες σε άλλα λιμάνια, έχουν βάλει στο πρόγραμμά τους τη Σούδα. Και αυτό είναι πλεονέκτημα για τη Σούδα».
Σημειώνεται ότι το κρουαζιερόπλοιο “Celebrity Equinox” έφτασε στις 7 το πρωί και απέπλευσε στις 6 το απόγευμα, μεταφέροντας 2.918 επιβάτες και 1.218 άτομα πλήρωμα.
Πεντακόσια περίπου άτομα μεταφέρθηκαν με δέκα λεωφορεία στην Κνωσό, σε διάφορες περιοχές του Αποκόρωνα (Γαβαλοχώρι. Βάμος, Κουρνάς), στο Βοτανικό Πάρκο στον Φουρνέ, αλλά και σε παραλίες των Αγίων Αποστόλων καθώς υπήρξαν επιβάτες που επιθυμούσαν να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό, απολαμβάνοντας το μπάνιο τους στη θάλασσα και όχι στην πισίνα του κρουαζιερόπλοιου.
Ο κύριος όγκος των επιβατών, περί τους 2.500, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ και με ταξί στην πόλη των Χανίων, όπου επισκέφθηκαν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τη Δημοτική Αγορά, την Παλιά Πόλη και το ενετικό λιμάνι.
Σημειώνεται, τέλος, ότι προηγούμενος προορισμός του κρουαζιερόπλοιου ήταν το λιμάνι του Πειραιά, ενώ αναχωρώντας από τη Σούδα κατευθύνθηκε προς τη Νάπολη της Ιταλίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου