Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΣΤΟΜΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ
Αναλλοίωτες... εικόνες ντροπής

Ρύπανση και
υποβάθμισης
αντίκρισαν
ξανά μέλη
του Συλλόγου
Φίλου του Βυθού”




























Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Τις ίδιες εικόνες ντροπής, με βυθισμένα... φορτηγά, λαμαρίνες και μπόλικο γύψο εντός της θάλασσας, αλλά και με κομμάτια αμιάντου, μαζί με μεγάλες ποσότητες από μπάζα, διάσπαρτα στην ξηρά, αντίκρυσαν και πάλι τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού», που βρέθηκαν στην περιοχή του Όρμου Στομίου του Δήμου Κισάμου, δύο, περίπου, χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη, όταν είχαν αποτυπώσει τις ίδιες ακριβώς εικόνες εγκατάλειψης, ρύπανσης, αδιαφορίας και δυσφήμισης.
Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει εξέφρασε, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” Χάρης Καραβαράκης.
«Πριν από δύο περίπου χρόνια είχαμε βρεθεί στην περιοχή, προσκεκλημένοι από τον σύμβουλο της Τοπικής Κοινότητας Βάθης Κυριάκο Κογχυλάκη, για να διαπιστώσουμε ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει εκεί. Πραγματικά διαπιστώσαμε ότι το εγκαταλελειμμένο, πλέον, εργοστάσιο και οι επίσης εγκαταλελειμμένοι παράκτιοι χώροι φόρτωσης, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα και η ρύπανση της περιοχής να αποτελεί μια ντροπή για τον τόπο μας. Μετά από δύο χρόνια ξαναβρεθήκαμε στην ίδια περιοχή και είδαμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, πέραν του ότι ορισμένα από τα αντικείμενα που ήταν στη στεριά έχουν καταλήξει στη θάλασσα», σημείωσε ο κ. Καραβαράκης.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «η περιοχή ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000, είναι προστατευόμενη και απορώ πώς επίσης σειρά ετών οι κυβερνώντες αυτόν τον τόπο και οι έχοντες την τύχη του τόπου αυτού στα χέρια τους αφήνουν αυτή την κατάσταση να διαιωνίζεται. Διερωτόμαστε, λοιπόν: θα γίνει επιτέλους κάτι εκεί για την ανάπλαση του περιβάλλοντος; Ή το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε τη δουλειά και να καταστρέφουμε το περιβάλλον;».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” τόνισε ότι «θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και αν δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες του αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τους η πολιτεία, το κράτος, ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος απ' ό,τι γνωρίζω είναι και ένας ευαίσθητος άνθρωπος στα θέματα περιβάλλοντος. Και ο Δήμος Κισάμου, μπροστάρης. Για να δούμε πώς θα λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να παραμείνει ως έχει. Είναι δυσφήμιση για τον τόπο μας, είναι δυσφήμιση για τα Χανιά».
Ο σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Βάθης Κυριάκος Κογχυλάκης επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι «ευχαριστούμε τα μέλη του Συλλόγου “Φίλοι του Βυθού” που ξαναήρθαν στην περιοχή μας και διαπίστωσαν, δυστυχώς, για άλλη μια φορά, τα χάλια μας. Γιατί δεν μπορούμε να το πούμε διαφορετικά. Γενικά αυτό που έχω να πω για την περιοχή και όχι μόνο για το παλιό εργοστάσιο στο Στόμιο είναι ότι υφίσταται μια συνεχή υποβάθμιση. Είτε με την προσπάθεια κατάργησης κάποιων οργανισμών, π.χ. τον ΤΟΕΒ είτε δίνοντας, το ΥΠΕΚΑ, νέες άδειες για νταμάρια. Έτσι, η περιοχή υποβαθμίζεται συνεχώς».

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες επισημάνσεις είχε κάνει ο κ. Καραβαράκης και τον Φεβρουάριο του 2011, μετά την πρώτη επίσκεψη στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει, στα “Χ.Ν.”, ότι «αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν τα υπολείμματα του αμιάντου, τα οποία είναι σκορπισμένα σε όλη την περιοχή, ακόμα και στη θάλασσα, στην οποία εντοπίσαμε... φορτηγά, λαμαρίνες, γύψο σε μεγάλη έκταση. Η λάσπη και το ίζημα του γύψου είναι διασκορπισμένα σε όλη την περιοχή. Απ' ό,τι μπορέσαμε να δούμε και μιλώντας με κατοίκους της περιοχής, διαπιστώσαμε ότι ενώ πρώτα δεν υπήρχε καθόλου χλωρίδα στη θαλάσσια περιοχή, είχε εξαφανιστεί δηλαδή κάθε μορφή ζωής όσον αφορά τα φύκια και τα άλλα φυτά της θάλασσας, αρχίζουν δειλά - δειλά και ξαναβγαίνουν αυτά, κάτι πολύ ενθαρρυντικό, μια που η φύση με τους μηχανισμούς που έχει μπορεί σιγά - σιγά και επανακάμπτει. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί η φύση σε καμία περίπτωση να κάνει είναι να αποβάλλει τα φορτηγά, τις λαμαρίνες και όλη αυτή τη βρωμιά. Χρειάζεται, λοιπόν, άμεσα να παρέμβει η πολιτεία, να αποκατασταθεί το περιβάλλον στο σημείο αυτό, να γίνουν τα απαραίτητα έργα για να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου