Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 19/3/2009

Πολεοδόμηση
Γερανίου και...
«αόρατο χέρι»


Η πολεοδόμηση του Γερανίου δεν προχωρά επειδή κάποιο... «αόρατο χέρι» δεν το επιτρέπει. Τάδε έφη δήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Τσαγκαράκης. Και ήταν κατηγορηματικός, μιλώντας χθες στη στήλη. Διευκρινίζοντας ότι όταν μιλά για «αόρατο χέρι» εννοεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά και κομματικά συμφέροντα!

Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα απέστειλε σχετικό έγγραφο στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά ζητώντας να «ξεκολλήσει» επιτέλους το συγκεκριμένο θέμα, που έχει «βαλτώσει» αδικαιολόγητα τους τελευταίους δέκα, τουλάχιστον, μήνες.

Στο έγγραφό του προς τον κ. Σουφλιά ο δήμαρχος Πλατανιά σημειώνει τα εξής:

«Στην περιοχή του Δήμου μας υπήρχε το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως Γερανίου, σύμφωνα με την 4341/22-9-1992 απόφαση Νομάρχη (ΦΕΚ 1323/17-12-1992), το οποίο ακυρώθηκε με την με αριθμό 3110/1998 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από τότε μέχρι και σήμερα με έγγραφα, μελέτες και ό,τι μας έχει ζητηθεί από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθούμε να επανεγκρίνουμε το σχέδιο πόλεως, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στην τελευταία φάση που βρισκόμαστε συντάχθηκαν, όπως μας ζητήθηκε, οι γεωλογικές - σεισμολικές μελέτες (αρ. πρωτ. Δήμου 2497/21-4-2008) και εστάλησαν στη Διεύθυνση Ο.Κ.Κ. τμήμα Γ. Μετά από συσκέψεις στις αρμόδιες Διευθύνσεις δόθηκαν αυθημερόν και οι αντίστοιχες εγκρίσεις.

Μετά από πρόσκλησή μας στις 13-15/6/2008 παραβρέθηκε κλιμάκιο της παραπάνω υπηρεσίας στον Δήμο μας για αυτοψία και με το με αριθμό 25460/24-10-2008 έγγραφό του απάντησε θετικά. Από τότε εκκρεμεί η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος από την αρμόδια Διεύθυνση, που επικαλείται φόρτο εργασίας. Υπόψη ότι η περιοχή διαθέτει χωροταξικό (ΣΧΟΟΑΠ), που επικαλύπτει την περιοχή πολεοδόμησης, όπως επίσης οι παράκτιες και οι παρόχθιες περιοχές εντάσσονται στα οικοσυστήματα του NATURA.

Κύριε υπουργέ, εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε τις φήμες που κυκλοφορούν ότι συμφέροντα οικονομικά και κομματικά εμποδίζουν ως αόρατο χέρι την πολεοδόμηση, που πρέπει να τονίσουμε ότι αφορά την πλέον τουριστική περιοχή του Νομού και αντιλαμβάνεστε ότι η έλλειψή της λειτουργεί αρνητικά και ως προς τις αυθαίρετες δομήσεις, αλλά και γενικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Επειδή, κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε την εντιμότητα και την ακεραιότητά σας και ως πολιτικού και ως πολίτη παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, ώστε να υλοποιηθεί μια μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής».

Αν όσα ισχυρίζεται ο κ. Τσαγκαράκης είναι αληθή, τότε είναι προφανές ότι απαιτούνται εξηγήσεις, με... ονοματεπώνυμο. Ποιοι είναι οι επιχειρηματίες που δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη της περιοχής; Και ποιοι είναι οι πολιτικοί εκείνοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των συγκεκριμένων επιχειρηματιών;

Ο ασφαλτοτάπητας
στην περιοχή
του Πλατανιά

Το τελευταίο διάστημα οι επιχειρηματίες στην περιοχή του Πλατανιά είχαν θορυβηθεί -και δικαίως- αφού σύμφωνα με τον αρχικό -λανθασμένο- σχεδιασμό επρόκειτο να ξεκινήσει το «ξήλωμα» του παλιού ασφαλτόταπητα και η αντικατάστασή του από νέο, στο πλαίσιο των έργων που πραγματοποιούνται στην παλαιά εθνική οδό, από Σούδα μέχρι Κολυμπάρι.

Ευτυχώς, ωστόσο, επικράτησε η λογική κι έτσι τα έργα δεν θα ξεκινήσουν λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, γεγονός που θα δημιουργούσε πλείστα προβλήματα στην περιοχή.

Ο κ. Τσαγκαράκης αποκάλυψε χθες ότι τα έργα αυτά θα ξεκινήσουν, τελικά, τον ερχόμενο Νοέμβριο, μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου.

«Το “ξήλωμα” του ασφαλτοτάπητα από τη γέφυρα του Πλατανιά προς ανατολάς θα γίνει τον Νοέμβριο, μαζί με την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, που πήραμε και αυτή λίγο αργά. Και μαζί με τη διάνοιξη κάποιων πεζοδρομίων που δεν έγιναν πέρυσι γιατί δεν υπήρχε χρόνος», διευκρίνισε χθες, μιλώντας στη στήλη, ο κ. Τσαγκαράκης. Πάλι καλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου