Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 14/3/2009

Ο Όμιλος
MIG
στην Κρήτη


Η βασικότερη είδηση που προέκυψε κατά την προχθεσινή συνέντευξη του αντιπροέδρου της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου στο Ηράκλειο, με αφορμή τη δρομολόγηση του πλοίου Superfast XII, στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς από την Attica Group είναι ότι η εταιρεία ήρθε στην Κρήτη για να μείνει. Το είπε ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος: «Ήρθαμε για να μείνουμε και δε θα φύγουμε ποτέ από την Κρήτη».

Η δεύτερη σημαντικότερη είδηση είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Πέτρος Βέττας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δρομολόγησης και άλλων πλοίων στο νησί, αρχικά στο Ρέθυμνο και εν συνεχεία στα Χανιά. «Θα θέλαμε να έχουμε παρουσία σε όλες τις μεγάλες αγορές. Συζητάμε να μπει πλοίο στο Ρέθυμνο, ενώ θα το δούμε και για τα Χανιά», τόνισε ο κ. Βέττας.

Και πρόσθεσε με νόημα: «Υπάρχουν στο Ηράκλειο εταιρείες με μεγάλη παρουσία. Υπάρχει και μία συνήθεια. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε καλά. Αλλιώς δεν θα κατεβαίναμε. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι εγκλωβισμένος με την εντοπιότητα και την ιστορία», σημείωσε «φωτογραφίζοντας» τις Μινωικές και την ΑΝΕΚ.

Σταχυολογώ ορισμένες, ακόμη, από τις ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του κ. Βγενόπουλου:

• «Εγώ θα ήθελα να βλέπω ότι έρχεται ο τουρίστας από το εξωτερικό ή έρχεται απευθείας στην Αθήνα ή έρχεται στο Ηράκλειο, κατεβαίνει σε ένα αεροδρόμιο το οποίο το βλέπει και είναι κόσμημα. Δεν έχει κοντέινερς, μικρά παραπήγματα και χωμάτινους λόφους κ.λπ. Βλέπεις ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, υπάρχει μια σύγχρονη υποδομή».

• «Όταν χρειαστεί να μεταφερθεί με πλοία εντός Ελλάδος πηγαίνει σε καινούργια πλοία, όχι σε παμπάλαια που παίρνουν πιστοποιητικό καταλληλότητος και δεν πληρούν ορισμένες προδιαγραφές και γενικώς η όλη εμφάνιση της χώρας να είναι μια εμφάνιση αντίστοιχη με των προηγμένων τουριστικά χωρών».

• «Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των δομών της Κρήτης, ώστε η Κρήτη να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει. Αυτό θα γίνει με εξελιγμένα αεροδρόμια και εκσυγχρονισμό της τουριστικής υποδομής. Ο εκσυγχρονισμός της Κρήτης είναι ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου του Ομίλου. Ένα μεγάλο κομμάτι από τους 120.000 μετόχους του Ομίλου είναι Κρήτες επενδυτές».

Η φετινή
τουριστική
χρονιά


Τη μεγαλύτερη, πιθανά, πτώση των τελευταίων 30 ετών αναμένεται να σημειώσει για το τρέχον έτος η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, με τα έσοδα από τον τουρισμό να εκτιμάται ότι θα σημειώσουν πτώση περίπου 2 δισ. ευρώ.

Τα συμπεράσματα αυτά περιλαμβάνονται σε μελέτη για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Eurobank και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από την οικονομική εφημερίδα «Εξπρές». Στη μελέτη επισημαίνεται η πολύ μεγάλη πιθανότητα ότι και το 2010 θα είναι επίσης ένας κακός χρόνος για το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας.

Οι μελετητές (Κώστας Βορλόου, Senior Economist, και Στέλλα Κανελλοπούλου, Research Economist της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Eurobank) παρατηρούν ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διάρκεια και το βάθος της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, ιστορικά ο τουρισμός στη χώρα μας ανακάμπτει όταν ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης είναι πάνω από το 2% ετησίως.

Θετικό στοιχείο είναι ότι τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη εμφανίζουν ιστορικά μεγαλύτερες αντοχές απέναντι στην πτώση της ζήτησης, κατά τη διάρκεια οικονομικών επιβραδύνσεων, σε αντιδιαστολή με την Αθήνα. Επιπλέον, πιο ισχυρός τις περιόδους αυτές εμφανίζεται ο εγχώριος τουρισμός, ο οποίος μειώνεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς απ' ό,τι ο ξένος.

Οπως επισημαίνεται, οι συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα ενδέχεται να συρρικνωθούν κατά 12% με 15% το 2009 και 3% με 4% το 2010. Με σημείο αναφοράς ένα τέτοιο δυσοίωνο σενάριο, η απώλεια στις τουριστικές εισπράξεις μπορεί να είναι της τάξης του 20% για το 2009!

Με τα διαθέσιμα δεδομένα για τις τουριστικές εισπράξεις η μείωση των αφίξεων μπορεί να μεταφραστεί σε μια πτώση των τουριστικών εσόδων από ξένο τουρισμό της τάξης των 2 δισ. ευρώ περίπου για το 2009 ή και παραπάνω, με προοπτικές για μείωση των εσόδων και το 2010. Τα (αρνητικά) αποτελέσματα θα διαφέρουν ανάλογα με τις εθνικότητες των τουριστών που δεν θα επιλέξουν τη χώρα μας το 2009 και το 2010.

Η απώλεια εσόδων αντικατοπτρίζει μια σχέση μεταξύ παγκόσμιας ανάπτυξης και τουριστικών αφίξεων - εισπράξεων στην Ελλάδα: Για κάθε πτώση του παγκόσμιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, οι ετήσιες τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα μειώνονται κατά 10% περίπου (20% περίπου αν η πτώση αφορά μέσους ρυθμούς ανάπτυξης τριετίας). Οι παραπάνω στατιστικές φανερώνουν το μέγεθος του προβλήματος που θέτει η παγκόσμια οικονομική κρίση για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και οικονομία.

Τι θα γίνει στα Χανιά, ειδικότερα, και στην Κρήτη γενικότερα; Θα επαληθευτούν οι δυσμενείς προβλέψεις; Κοντός ψαλμός αλληλούια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου