Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 24/3/2009


Κυκλοφοριακές
αλλαγές
στον Πλατανιά


Αλλαγές στην κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Πλατανιά θα επιφέρει το επόμενο διάστημα η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, που εκπονήθηκε μετά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πλατανιά και του ΤΕΙ Αθηνών (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Πολιτικών Έργων Υποδομής), με θέμα «Η διερεύνηση κυκλοφοριακών προβλημάτων Δήμου Πλατανιά και προτάσεις κυκλοφοριακής επίλυσης και τοπικών διαμορφώσεων». Στο πλαίσιο των κυκλοφοριακών αλλαγών θα ανακατασκευαστεί η πλατεία του Πλατανιά (στο σχέδιο αποτυπώνεται η πλατεία, όπως προβλέπεται να γίνει μετά τα έργα).

Τουρίστας;

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή της συναδέλφου Μαρίας Μανταδάκη για την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη στην Κρήτη, είχα επισημάνει το... αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, ο κ. Χατζηγάκης αποφάσισε, αίφνης, να έρθει στο νησί επειδή... αναγκάστηκε από τις εξελίξεις, άρα οι αγρότες θα έπρεπε να κρατούν μικρό καλάθι.

Θυμίζω ότι το τελεσίγραφο των αγροτών του νησιού προς τον υπουργό ήταν ξεκάθαρο: ή έρχεσαι στην Κρήτη άμεσα, ή ανεβαίνουμε στην Αθήνα και προχωρούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Χωρίς τρακτέρ με πιρούνες, άρα και χωρίς... «δολοφονικές διαθέσεις», άρα και χωρίς αφορμές για... ψέκασμα.

Ηταν προφανές ότι η κυβέρνηση, που βρίσκεται στριμωγμένη στη γωνία, για τα... κατορθώματά της στο πεδίο της οικονομίας -και όχι μόνο-, δεν «άντεχε», δεν μπορούσε να επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας νέας κινητοποίησης από τους αγρότες, με, ενδεχομένως, απρόσμενες εξελίξεις. Γι’ αυτό έστειλε, άρον - άρον, στην Κρήτη τον κ. Χατζηγάκη.

Ο οποίος, για άλλη μία φορά, δεν είχε τίποτε να πει επί της ουσίας, δηλαδή επί των πολύ συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν θέσει, εδώ και καιρό, οι αγρότες. Ως σαν να πρόκειται περί... τουρίστα σε διακοπές... διαρκείας, ο οποίος είδε φως, άκουσε φωνές και μπήκε στην αίθουσα όπου γινόταν η πολύωρη σύσκεψη για να κάνει χάζι!

Ο συνάδελφος Ανδρέας Κριτσωτάκης γράφει σήμερα, Τρίτη 24 Μαρτίου, στην εφημερίδα «Τόλμη» του Ηρακλείου: «Και μέσα σε όλα αυτά, μέσα από την ένταση, τις λογομαχίες και τις ασήμαντες -όπως τις χαρακτήρισαν πολλοί αγρότες- ανακοινώσεις, βγήκε και το ανέκδοτο της σύσκεψης διά στόματος του ίδιου του υπουργού, ο οποίος εξήγγειλε την ικανοποίηση του αιτήματος των... μελισσοκόμων. Δήλωσε, δηλαδή, πως έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση 8.000 ευρώ (!) για την πραγματοποίηση μιας μελέτης για τη μελισσοκομία». Θρίαμβος...

Βιολογικός Κισάμου
και φορέας διαχείρισης


Σημαντική (είναι) και ενδιαφέρουσα (αναμένεται) η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μηθύμνης, στη διάρκεια της οποίας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα συζητηθεί το θέμα του βιολογικού καθαρισμού του Κόλπου Κισάμου (φορέας διαχείρισης, προσωρινή λετουργία, ολοκλήρωση έργου).

Προκαλεί, βέβαια, έκπληξη, αν όχι κατάπληξη, ότι ειδικά το θέμα του φορέα διαχείρισης βρίσκεται ακόμη σε φάση... συζήτησης, όταν ο βιολογικός βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης (τουλάχιστον ένα τμήμα του).

Θα περίμενε κανείς ότι το θέμα θα είχε προχωρήσει με τη συνεργασία των Δήμων Κισάμου και Μηθύμνης, τους οποίους και αφορά το συγκεκριμένο διαδημοτικό έργο, και ο φορέας διαχείρισης θα λειτουργούσε ήδη.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2009, με πρωτοβουλία του νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον βιολογικό, στη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των δύο Δήμων δεσμεύτηκαν, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να ξεκινήσουν άμεσα τις ενέργειες για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης.

Εκτοτε έχει περάσει ένας, και πλέον, μήνας. Έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο προς αυτή την κατεύθυνση; Αν ναι, τότε πάλι καλά που κάτι κινείται, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Αν, όμως, όχι, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, προκειμένου να μην υπάρξουν περιπέτειες, όπως, στη χειρότερη περίπτωση, η απένταξη του έργου από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Απαιτείται, λοιπόν, αποφασιστικότητα, ταχύτητα και συνεργασία. Δυστυχώς, κάτι μου λέει ότι και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις... επιτυχίας παραμένουν ζητούμενο μέχρι και σήμερα. Και οι ευθύνες γι' αυτό έχουν ονοματεπώνυμα. Περισσότερα προσεχώς, αν συνεχιστεί αυτό το -ζημιογόνο για την ευρύτερη περιοχή- «βιολί»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου