Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 2/4/2009

Έλα που δεν ήταν
πρωταπριλιάτικο!


Σχεδόν όλοι όσοι διάβασαν χθες στα «Χανιώτικα νέα» (σελίδα 64) την είδηση περί μεγάλης δωρεάς στο Νοσοκομείο από 83χρονο Χανιώτη θεώρησαν ότι πρόκειται για το... πρωταπριλιάτικο ψέμα της εφημερίδας. Αμ δε! Η είδηση δεν είναι «μούφα», είναι αληθινή πέρα για πέρα.

Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, ας ξαναθυμηθούμε τι αφήνει ο 83χρονος Χανιώτης στο Νοσοκομείο Χανίων:
• 15 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.
• Τραπεζική θυρίδα με χρυσές λύρες και διαμάντια.
• Μεγάλο αριθμό ακινήτων που βρίσκονται στους δήμους Αθηναίων, Κηφισιάς, Χανίων, Ακρωτηρίου.

Όλα αυτά και άλλα πολλά για το συγκεκριμένο θέμα τα πληροφορηθήκαμε από τον κ. Γεώργιο Σταύρου Σγουρό, επιχειρηματία, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων. Ο κ. Σγουρός έστειλε μια μακροσκελή επιστολή στα «Χανιώτικα νέα», στην οποία περιγράφει αναλυτικά τα όσα έχουν συμβεί.

Αρχικά, αναφέρει ότι τη δωρέα στο Νοσοκομείο Χανίων έκανε ο Γεώργιος Γεωργίου Μαλινάκης, «που τα περισσότερα χρόνια της ζωής του διέμενε στην Αθήνα». Εν συνεχεία περιγράφει, περιληπτικά βέβαια, την πορεία της ζωής του, οικογενειακή, κοινωνική και επιχειρηματική.

Ο κ. Σγουρός σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο αείμνηστος Μαλινάκης αποφάσισε να αφήσει το σύνολο της περιουσίας στο Νοσοκομείο Χανίων, μετά από συνάντηση που είχε με τον μέχρι πρόσφατα διοικητή του ιδρύματος Μάρκο Καραβιτάκη, αλλά και με γιατρούς, από τους οποίους επείσθη για το σημαντικό έργο που επιτελείται στο Νοσοκομείο.

«Οι συχνές συναντήσεις τους και οι πολλές συζητήσεις σε θέματα ειδικού και γενικότερου ενδιαφέροντος περί της λειτουργίας του Νοσοκομείου, το κύρος της διοίκησης, αλλά και όλου του ιατρικού team ήταν εύλογο να βοηθήσουν στη μεγάλη απόφαση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σγουρός, τονίζοντας ότι ο Μαλινάκης είχε κατ’ επανάληψη επαφές και με αρκετούς γιατρούς, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής Γιώργος Γεωργακάκης.

Ο κ. Σγουρός σημειώνει, ακόμη, ότι «ο Γεώργιος Μαλινάκης παίρνοντας την απόφασή του, εκτιμώντας έπειτα από βαθιά σκέψη και μετά τα προαναφερθέντα, συγκαλώντας διαπρεπείς νομικούς, κανονίζοντας και τις τελευταίες λεπτομέρειες, κατανέμει ολόκληρη την περιουσία του, κινητή και ακίνητη, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων με συγκεκριμένους και απαράβατους όρους, που βεβαίως θα εφαρμοστούν σύμφωνα με την επιθυμία του. Αλλιώς η ισχύς της διαθήκης θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αυτοί, κατά πληροφορίες, είναι η κατασκευή μιας υπερσύγχρονης ψυχιατρικής πτέρυγας εντός των ορίων του Νοσοκομείου, 700 τ.μ. περίπου, η οποία θα συντηρείται και θα εξελίσσεται από τα χρήματα της διαθήκης».

Ο κ. Σγουρός τονίζει ότι «προβληματισμό δημιουργεί και ερωτηματικά πώς το Νοσοκομείο δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία ανακοίνωση. Είναι το πλέον κατάλληλο να ενημερώσει λεπτομερώς τους συμπολίτες μας».

Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι κατ’ απαίτησή του Γεωργίου Μαλινάκη «ορίστηκε επιτροπή διαχείρισης της εντολής και γενικότερης εκτέλεσης της διαθήκης, που αποτελείται, πάλι κατά πληροφορίες: από τον νομάρχη Χανίων, από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, από τον διοικητή του νοσοκομείου, από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και από τρεις ψυχιάτρους που ήδη θα πρέπει να έχουν οριστεί. Τα δε τραπεζικά βιβλιάρια βρίσκονται στην κατοχή και την ευθύνη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων».

Αν όλα όσα αναφέρει ο κ. Σγουρός είναι ακριβή, αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις επίσημες ανακοινώσεις, δεδομένου ότι η δωρεά είναι πολύ μεγάλη και θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υ.Γ.: Η επιστολή του κ. Σγουρού δημοσιεύεται σήμερα στη σελίδα 25 των «Χανιώτικων νέων». Αξίζει να τη διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου