Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 9/4/2009

Νοσοκομείο,
Αβραμόπουλος
και... τίποτα


Την προτελευταία φορά που είχε επισκεφθεί το Νοσοκομείο Χανίων ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί με τη Διοίκηση, διευθυντές του ιδρύματος και εκπροσώπους των εργαζομένων για... λίγα λεπτά. Είχε πει δυο λόγια κι εν συνεχεία, χωρίς να ακούσει τους εργαζόμενους, είχε αποχωρήσει, αφήνοντας... άφωνους όλους τους παρευρισκόμενους.

Την περασμένη Τρίτη, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε και πάλι το Νοσοκομείο Χανίων. Παρά το γεγονός ότι συνόδευε τον ευρωπαίο επίτροπο, είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τους εργαζόμενους, στο γραφείο του διοικητή (που δεν έχει ορκιστεί ακόμη).

Ολα ήταν έτοιμα. Πορτοκαλάδες και βουτήματα στη... θέση τους, το ίδιο και οι εργαζόμενοι που περίμεναν καρτερικά, προσδοκώντας ότι αυτή τη φορά θα τους ακούσει ο Υπουργός, όταν ξάφνου μπαίνει στην αίθουσα ο υποδιοικητής Σταύρος Μαρινάκης και τους ανακοινώνει ότι ο κ. Αβραμόπουλος... έφυγε. Κοινώς -αυτό δεν το είπε ο κ. Μαρινάκης- τους... έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Όχι τίποτε άλλο, άλλα σε καιρούς χαλεπούς, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να περικόψει κάθε σπατάλη στο Δημόσιο, έμειναν και τα... βουτήματα.

Την προηγούμενη ημέρα, Διοίκηση και εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αριστείδη Καλογερόπουλο. Τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνάντηση θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν το σενάριο για κωμική ταινία, αν δεν υπήρχε μία σοβαρή παράμετρος, που ουδείς δικαιούται να ξεχνά: και αυτή είναι ότι το Νοσοκομείο Χανίων, όπως και τις προάλλες γράψαμε, καταρρέει...

Δυο λόγια για τη συνάντηση. Αρχικά μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων Νίκη Μπαρδάτσου, η οποία αναφέρθηκε στα -γνωστά, λίγο - πολύ- προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο. Ενδεχομένως να μίλησαν και κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι, πριν πάρει τον λόγο ο κ. Καλογερόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με παριστάμενους στη σύσκεψη, τοποθετήθηκε... αριστερότερα του κ. Αλαβάνου!

Λάβρος ο -διορισμένος από τη Ν.Δ.- γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κατά του συστήματος, κατά του κράτους, που αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κατά των πάντων! Τόνισε, δε, άκουσον - άκουσον, ότι στα Νοσοκομεία -εξαιρούνται οι παρόντες είπε, απευθυνόμενος στους κ. Δανδουλάκη και Μαρινάκη- τοποθετούνται ανίκανοι διοικητές και υποδιοικητές! Μα, καλά, ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Στις θέσεις αυτές τοποθετούνται, δυστυχώς, είπε, μέσες άκρες, ο κ. Καλογερόπουλος, οι... τέως (βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, κ.λπ.), καθώς και οι πολιτικοί φίλοι των Υπουργών, οι οποίοι αδυνατούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, αφού, ούτε τεχνοκράτες είναι, ούτε το αντικείμενο γνωρίζουν. Και, τότε, γιατί τους διορίζουν; Ρητορικό, φυσικά, το ερώτημα, δεν χρειάζεται απάντηση.

Οταν τελείωσε την... αντιπολιτευτική του τοποθέτηση ο κ. Καλογερόπουλος -μήπως νόμιζε ότι κυβερνά ακόμη το ΠΑΣΟΚ;- οι παριστάμενοι του είπαν ότι όσα με στόμφο ανέφερε... είναι γνωστά. Λύσεις απαιτούνται, σημείωσαν.

Σε αυτό το σημείο, στις λύσεις, δηλαδή, ο κ. Καλογερόπουλος παρουσίασε μία υστέρηση και, αναγκαστικά, το... γύρισε σε τακτική Αβραμόπουλου. «Θα», είπε για το ένα, «θα», είπε για το άλλο, επί της ουσίας ουδέν. Όταν, μάλιστα, επιχείρησε να «φύγει» από τα «θα» και να δώσει -υποτίθεται- λύσεις σε προβλήματα που τέθησαν από τους παριστάμενους, τα όσα είπε ήταν... μη πραγματοποιήσιμα!

Με δεδομένο ότι η σύσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί στον Τύπο και κατά συνέπεια απουσίαζαν οι δημοσιογράφοι, άρα δεν ετίθετο θέμα εντυπωσιασμού ή ανακοινώσεων «για τα μάτια του κόσμου», εύκολα γίνεται κατανοητό από τον καθένα ότι όταν ένας γενικός γραμματέας Υπουργείου είτε δεν ξέρει (!) είτε δεν μπορεί να δώσει λύσεις ακόμη και στα πιο μικρά προβλήματα, τότε... κακά τα χάλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και, ταυτόχρονα, κακά τα χάλια των εργαζομένων σε αυτό, αλλά και τα δικά μας, που αναγκαστικά πηγαίνουμε στα Νοσοκομεία σε κάθε δύσκολη -για την υγεία μας- στιγμή.

Κατά τ’... άλλα, οι εργαζόμενοι επανέλαβαν τα αιτήματά τους, περιέγραψαν τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου Χανίων, είπαν, μεταξύ πολλών άλλων, ότι δεν έχουν γάντια, δεν έχουν χαρτοβάμβακα (τα γράψαμε στη στήλη στις 31 Μαρτίου), και άλλα τέτοια -συνηθισμένα, φαντάζομαι, για κάθε Νοσοκομείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πράγματα.

Ο κ. Αβραμόπουλος, βέβαια, δεν τα άκουσε την επομένη. Προτίμησε τη φυγή και τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση... Τα σκέφτεσαι όλα αυτά, κάποιες φορές, και αναρωτιέσαι: δεν υπάρχει καθόλου τσίπα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου