Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 28/4/2009

Το καλό
να λέγεται


Mεσημέρι, χθες, γύρω στις 12.30. Ένα άτομο -αλλοδαπός- μόλις έχει κλέψει από κατάστημα με άνθη - φυτά, επί της λεωφόρου Ν. Καζαντζάκη, στο Βαμβακόπουλο, 5.500 ευρώ σε μετρητά και επιταγές και ετοιμάζεται να... την κάνει, κατά το κοινώς λεγόμενον, με... ελαφρά πηδηματάκια.

Για κακή του τύχη, όμως, γίνεται αντιληπτός από έναν πελάτη του καταστήματος, ο οποίος επεμβαίνει άμεσα και κατορθώνει να τον ακινητοποιήσει και να τον συλλάβει.

Οπως έγινε γνωστό αμέσως μετά, ο θαρραλέος συμπολίτης μας είναι ειδικός φρουρός της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήταν εκτός υπηρεσίας και βρισκόταν στον χώρο μαζί με την έγκυο σύζυγό του, όπως μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Γιώργος Μαζαράκης.

Ο κ. Μαζαράκης σημείωσε ότι «το καλό πρέπει να λέγεται» και ευχαρίστησε δημόσια τον ειδικό φρουρό Βαγγέλη Στ. Μπικάκη για την επαγγελματική του ευσυνειδησία. Σε μια εποχή που η Ελληνική Αστυνομία βάλλεται πανταχόθεν -άλλοτε δικαίως και άλλοτε αδίκως- οφείλουμε να προβάλλουμε και την άλλη πλευρά, τη θετική.

Γιατί διαφορετικά η κριτική καταντά μονόπλευρη, άδικη και απαξιωτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την εικόνα της ΕΛΑΣ όσο και για την εικόνα των Μέσων Ενημέρωσης.

Ψυχιατρική
Κλινική
και δωρεά
Μαλινάκη




Ελαβα πριν από αρκετές ημέρες την παρακάτω επιστολή. Επέλεξα συνειδητά να τη δημοσιεύσω μετά τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα. Αφορά το Νοσοκομείο Χανίων, την Ψυχιατρική Κλινική και τη δωρεά Μαλινάκη. Ο άνθρωπος που την υπογράφει εργάζεται επί σειρά ετών στο Νοσοκομείο Χανίων και γνωρίζει εκ των έσω, πολύ καλά, πρόσωπα και πράγματα. Επιλέγω να μη δημοσιοποιήσω το όνομά του για... τον φόβο των Ιουδαίων. Τα στοιχεία του, βέβαια, είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

«Αγαπητέ κ. Γεωργακάκη

Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα τα σχόλιά σας, καθώς και την επιστολή συμπολίτη μας που δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της 2/4/2009 της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”.

Επιτρέψτε μου το δικό μου σχόλιο που ίσως βοηθήσει στην ενημέρωση των αναγνωστών σας: Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ευεργέτες, όπως ο αποθανών Γ. Μαλινάκης, που προβαίνουν σε τέτοιες δωρεές, καλύπτοντας μάλιστα τα “χρέη” που η πολιτεία οφείλει.
Εννοώ ότι το κράτος και η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κατασκευάσει ήδη τις απαραίτητες υποδομές για την Ψυχιατρική Κλινική. Αντίθετα, διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες και ιδίως ο τότε υπουργός Υγείας κ. Κακλαμάνης και οι τότε διοικητές του Ψυχιατρείου και του Νοσοκομείου κ. Θεοδωράκης και Καραβιτάκης, αντίστοιχα, έσπευσαν να ανοίξουν την Ψυχιατρική Κλινική άρον - άρον στο Νοσοκομείο Χανίων, σε χώρο ακατάλληλο και με άλλο προορισμό.

Ετσι έπραξαν το αντίθετο απ’ ό,τι όφειλαν, στιβάζοντας τους ασθενείς (στον μισό χώρο από αυτόν που είναι αναγκαίος) και μη παρέχοντας στο ιατρικό και λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό στοιχειώδεις χώρους για το έργο τους (γραφεία, εργοθεραπεία και άλλες δραστηριότητες).

Επιπλέον, δεν φρόντισαν να υπάρχει επαρκές προσωπικό, από ψυχιάτρους, νοσηλευτές, ψυχολόγους, φύλακες, καθαρίστριες, τεχνικούς και ό,τι απαιτείται για τη λειτουργία της Κλινικής.

Είχαμε πληροφορηθεί στο παρελθόν από άρθρο σας στα “Χ.Ν.” ότι απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης για νέο κτήριο και διεκδίκηση χρηματοδότησης για τον σκοπό αυτό, ανατράπηκε χάριν της ταχύτητας που τελικά οδήγησε στην προχειρότητα της -“λύσης”- μετατροπής του κτηρίου AIDS - Λοιμωδών σε ψυχιατρική κλινική.

Αποτέλεσμα ούτε τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν με επάρκεια ν' αντιμετωπιστούν (θυμηθείτε τη “νόσο των πτηνών”), ούτε οι ψυχικά πάσχοντες συμπολίτες μας να μπορούν να νοσηλευθούν σε ικανοποιητικούς χώρους.

Η απελθούσα Ν.Δ. - Διοίκηση του Νοσοκομείου λοιπόν το μόνο που επεδίωξε ήταν η ικανοποίηση των πολιτικών προϊσταμένων της και όχι των αναγκών του τόπου. Η απομάκρυνση της ίσως να ήταν και η μόνη θετική πράξη του νυν υπουργού κ. Αβραμόπουλου για τα Χανιά.

Tο ζητούμενο σήμερα είναι η γρήγορη και ορθολογική αξιοποίηση της κληρονομιάς Μαλινάκη, ώστε ο τομέας της Ψυχικής Υγείας να ορθοποδήσει το ταχύτερο δυνατόν».

Τα του παρελθόντος είναι γνωστά και, δυστυχώς, δεν αλλάζουν. Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα, για το αύριο. Και η κληρονομιά Μαλινάκη δίνει, όντως, προοπτική στον τομέα της Ψυχικής Υγείας στα Χανιά. Αρκεί να προχωρήσουν, χωρίς χρονοτριβές, οι διαδικασίες, όπως ορίζονται στη διαθήκη. Αναμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου