Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ - 31/3/2009


Το Νοσοκομείο
«καταρρέει»...


Στο Νοσοκομείο Χανίων βρέθηκα χθες. Συνάντησα αρκετούς γνωστούς και φίλους, εργαζόμενους στο ίδρυμα. Όλοι, μα όλοι, τα ίδια μου είπαν, φανερά αγανακτισμένοι. «Γράψε κάτι, για μία ακόμη φορά, για το Νοσοκομείο που διαλύεται. Γράψε κάτι για το θέμα του διοικητή. Εξαιτίας της απουσίας διοικητή έχουν “παγώσει” τα πάντα. Δεν κινείται τίποτα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

Eχουν δίκιο. Απόλυτο. Τις προάλλες δεν είχαν γάντια. Γάντια! Εσχάτως, δεν έχουν ούτε χαρτοβάμβακα (!), γιατί ο προμηθευτής παραμένει απλήρωτος εδώ και δύο, περίπου, χρόνια. Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, γιατροί και νοσηλεύτριες σκούπιζαν, πριν από μερικές ημέρες, τα χέρια τους -ενδεχομένως να αναγκάζονται να το κάνουν ακόμη και σήμερα- με... χαρτί υγείας! Μόνο που, έτσι όπως πάει το πράμα, σε λίγο θα τελειώσει και αυτό!

Kαι όλα αυτά εξαιτίας της απουσίας διοικητή και γενικότερα εξαιτίας του διοικητικού κενού που παρατηρείται στο ίδρυμα. Πρωτόγνωρες οι καταστάσεις. Ένα μεγάλο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της χώρας παραμένει «ακέφαλο» επί πέντε μήνες. Με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο να μην τολμά να προχωρήσει στον διορισμό νέου διοικητή!

Kαι αυτό γιατί, άκουσον άκουσον, -όπως έχουμε επισημάνει στη στήλη και παλιότερα- οι βουλευτές Χανίων της Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Μανούσος Βολουδάκης «σφάζονται» για το ποιος θα επιβάλλει τον δικό του άνθρωπο στη συγκεκριμένη θέση. Ο τρίτος της παρέας, Στέλιος Νικηφοράκης βολεύεται -λέει- με το γεγονός ότι ο υποδιοικητής Σταύρος Μαρινάκης είναι «δικός του» άνθρωπος. Και διηγώντας τα να κλαις, δηλαδή...

Mόνο που οι κοκορομαχίες πρέπει, επιτέλους, να σταματήσουν. Δεν αντέχει άλλο το ίδρυμα. Δεν αντέχουν άλλο οι εργαζόμενοι. Δεν αντέχουν άλλο οι ασθενείς, οι συνοδοί τους, οι πολίτες στο σύνολό τους. Νισάφι πια με την μικροπολιτική και με τις προσωπικές διαδρομές. Έλεος. Δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με δική τους, εν πολλοίς, ευθύνη;

Γράφαμε, μεταξύ άλλων, στη στήλη για το συγκεκριμένο θέμα, στις 2 Δεκεμβρίου 2008: «Το ακόμη πιο τραγικό είναι ότι με τη στάση τους αυτή», (σ.σ. οι βουλευτές της Ν.Δ. και κυρίως οι κ. Μαρκογιαννάκης και Βολουδάκης), «αποδεικνύουν ότι ουδόλως τους ενδιαφέρει το Νοσοκομείο Χανίων και η δημόσια υγεία. Διότι αν τους ενδιέφεραν θα εισηγούνταν την πρόσληψη ενός τεχνοκράτη, με γνώσεις, εμπειρία και δυνατότητες, προκειμένου να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του -με δεδομένες, βέβαια, πάντα, τις κεντρικές πολιτικές σ' επίπεδο Υπουργείου- για να βελτιώσει τη λειτουργία του συγκεκριμένου ιδρύματος. Δεν είναι αυτό, όμως, το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι ποιος θα βάλει τον δικό του άνθρωπο στο Νοσοκομείο για να έχει το πάνω χέρι, προκειμένου να κάνει ρουσφετάκια και μικροπολιτική».

Απάντηση, βέβαια, έστω για τους τύπους, δεν λάβαμε τότε. Σιωπή. Ο καθένας μπορεί, λοιπόν, να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τι σημαίνει πρακτικά η απουσία διοικητή; Πολύ απλά και πολύ περιληπτικά τα εξής: Κρίσεις γιατρών δεν γίνονται, αφού απαιτείται υπογραφή διοικητή, με αποτέλεσμα τα κενά να είναι πολλά. Προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό επίσης δε γίνονται, καθότι επίσης απαιτείται υπογραφή διοικητή. Μόνο συμβασιούχοι τοποθετούνται, πλέον, στο ίδρυμα. Παράλληλα, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τους προμηθευτές, αρκετοί από τους οποίους παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, αν όχι επί χρόνια!

Κατά συνέπεια, το Νοσοκομείο Χανίων βρίσκεται στα όριά του. Υπό «κατάρρευση». Το «κόσμημα» της πόλης και του Νομού έχει αφεθεί στην τύχη του. Τι μπορεί να γίνει; Πολλά. Κατ' αρχάς, όμως, να καλυφθεί το διοικητικό κενό. Άμεσα. Ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τα Χανιά (στις 6 ή στις 7 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες). Θα προβεί σε ανακοινώσεις ουσίας; Ή θα επιβεβαιώσει, για πολλοστή φορά, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει ως τον κύριο... τίποτα;

Κέντρο Υγείας
Καντάνου


Αν στο Νοσοκομείο Χανίων η κατάσταση είναι τραγική, στο Κέντρο Υγείας Καντάνου είναι δραματική. Την περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ελένη Γεραντώνη, με επιστολή της, στις 12 Μαρτίου, προς τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείο Χανίων Σταύρο Μαρινάκη, την οποία κοινοποιεί στους δημάρχους Καντάνου, Πελεκάνου, Ανατολικού Σελίνου και Βουκολιών.

Η κα Γεραντώνη τονίζει ότι «το Κέντρο Υγείας Καντάνου λειτουργεί οριακά, λόγω ελλείψεων και αποσπάσεων ιατρικού προσωπικού (είναι αποσπασμένο στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων)». Ειδικότερα, όπως αναφέρει, στο Νοσοκομείο έχουν αποσπαστεί μία επιμελήτρια Α' Παιδιατρικής, ένας επιμελητής Α' Παθολογίας, ενώ έχει μετακινηθεί και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας!

Παράλληλα, έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Χανίων «για κάλυψη αναγκών» (!) 4 αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας. Ταυτόχρονα, ένας οδηγός ασθενοφόρου «έχει απαλλαγεί από τα καθήκοντά του για λόγους υγείας από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή με αποτέλεσμα κάποιες βάρδιες τον μήνα να παραμένουν κενές».

Ακόμη, «επίκειται και η αποχώρηση εντός του μηνός, λόγω συνταξιοδότησης, του μοναδικού οδοντιάτρου που υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας. Την κάλυψη στον παιδικό πληθυσμό προσφέρει ανά 15ήμερο ένας παιδίατρος από το Κέντρο Υγείας Κισάμου. Σήμερα, υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας ένας αναπληρωτής διευθυντής Γενικής Ιατρικής, ο οποίος εκτελεί και χρέη διευθυντή, μία μικροβιολόγος Επιμελήτρια Α' και δύο αγροτικοί ιατροί»!

Η κα Γεραντώνη ζητά «να προσληφθούν άμεσα ένας παιδίατρος Επιμελητής Α', ένας γενικός ιατρός ή παθολόγος Επιμελητής Α' ή Β', μία νοσηλεύτρια ΤΕ, ένας φύλακας κτηρίου ΥΕ, και από το Υπουργείο Υγείας να μας γνωρίσουν εάν προτίθενται να μας βεβαιώσουν την ύπαρξη πίστωσης για τον διορισμό ενός πληρώματος ασθενοφόρου ΔΕ (εκκρεμεί από τις 29-9-2008 με αριθμ. πρωτ. 925). Επίσης ο εξοπλισμός, ξενοδοχειακός και ιατρικός, χρήζει αντικατάστασης λόγω παλαιότητας (είναι 20ετίας, από την έναρξη του Κέντρου Υγείας Καντάνου)», καταλήγει η ίδια.

Αν αυτή είναι η «δημόσια δωρεάν υγεία» που «ονειρεύονται» στην ελληνική περιφέρεια -και όχι μόνο- οι πολιτικοί μας ταγοί, τότε τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Και κάτι τελευταίο. Μαθαίνουμε ότι το θέμα του Κέντρου Υγείας Καντάνου θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καντάνου, τη Δευτέρα 6 Απριλίου. Με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να έχει ενεργό ρόλο σε μια σειρά από θέματα που άπτονται της ποιότητας ζωής των πολιτών -έστω και αν δεν είναι δικής της αρμοδιότητας- αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση των Καντανιωτών.

1 σχόλιο:

  1. Έχω την εντύπωση, ότι για να μην αντιδρούν οι συγκεκριμένοι βουλευτές, στα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα, περί Διευθυντού Νοσοκομείου κλπ, ΔΕΝ ... διαβάζουν "Χανιώτικα Νέα"!
    Όσο για το Κέντρο Υγείας Καντάνου, νομίζω ότι θα προσέφερε πολύ περισότερα, αν το μετατρέψουν σε "παϊδακι-ερί".

    ΑπάντησηΔιαγραφή